SLUTT: Gylne Gutuer er et grusritt som ble hyllet av både fans og syklister. Nå ser det ut til at rittet er historie. Foto: Johannes Wiken.
Lesetid: 6 minutter
Uno-X har siden 2018 arrangert UCI-ritt på høsten i helgen Uno-X Development Weekend.
Rittene har de siste årene vært kjent som klatrerittet Lillehammer GP og grusrittet Gylne Gutuer. Sistnevnte ritt har fått kultstatus både blant deltagere og fans. Rittet er i hovedsak flatt, men de mange grussektorene gjør at kun de færreste kommer til mål.
2023 er siste året rittet ble arrangert.
– Skal vi være ærlige med oss selv så har startlistene i Gylne Gutuer de siste årene vært et utvidet norgescupritt. Det viktigste vi kan bidra med nå er en mer robust norgescup. Jeg synes ikke det er en trist vei å gå, men en riktig vei, sier Jens Haugland, leder for Uno-X Mobility Cycling.
Gylne Gutuer ble i sin tid opprettet som et turritt, før det etterhvert fikk status som norgescupritt. Det er Ottestad IL som er teknisk arrangør av rittet.
I 2018 tok Uno-X over stafettpinnen, og innlemmet rittet som en del av en rittserie for de beste klubb-og kontinentallagene i Europa. Rittet har hatt lag fra både Europa og USA til start, men etterhvert har den internasjonale deltagelsen i rittet blitt såpass redusert at Uno-X ikke lenger ser seg tjent med å avvikle utviklingshelgen.
– Lagene synes det er for dyrt å komme til Norge. Det er en stor økonomisk byrde for internasjonale lag å komme til Norge. Lag fra Belgia, Nederland, Frankrike eller Italia har også et veldig tett internasjonalt rittprogram der de har gode lokale alternativer, så det blir ikke forenelig for dem å reise til Norge, sier Haugland.
Gylne Gutuer har hatt flere kjente profiler som vinnere.
Etter at rittet gikk fra å være amatør til UCI-ritt, har blant annet proffene Jasper Philipsen og Kristoffer Skjerping vunnet. Bora-Hansgrohe proffen Jordi Meeus er et annet kjent navn vi finner fra topp tre.
Det er under to uker til den nye velodromen åpner i Asker. I vår nyeste podcast tar vi for oss alt hva den nye velodromen kommer til å bety for deg og meg.
Utfordrende for norske klubblag
– Det er det verste som kunne skjedd. Sesongen for norske ryttere er ikke lang, og det er vanskelig å få ritt i september. Uten den ritthelgen får du en veldig lang høst uten ritt, og det er tøft å holde motivasjonen oppe gjennom høsten helt til neste sesong, sier nyansatt sportsdirektør i Coop-Repsol, Per Christian Eidevik.
Eidevik er kjent som initiativtager og primus motor for det norske klubblaget Team Kjekkas. Han ser nå utfordringen når en slik helg forsvinner både fra amatør og proff-perspektiv.
Kjekkas har posisjonert seg som et av de beste klubblagene i landet, under kontinentallagene.
Det er typisk slike lag som straffes hardest når rittet nå legges ned.
– Skal et lag som Kjekkas finne gode ritt på høsten må gutta være ute og sanke poeng, gjøre seg interessante for arrangører og søke invitasjoner, men det vinduet er egentlig stengt første mars. I verste fall risikerer de at rittsesongen i praksis er ferdig i midten av august. Det kan hende laget finner nye ritt, men Uno-X Development Weekend er tøffe herdingsritt som gjør at unge ryttere får smaken på hva det vil si å være topprytter.
– For et vanlig klubblag blir noe slikt håpløst å erstatte, sier han.
– Fra Coop-perspektiv, hva blir konsekvensene?
– Vi kan fint finne andre ritt. Men det som er spesielt er at vi har norske sponsorer som vi er avhengige av om vi skal lykkes, og rittet er et av få ritt der vi får vist frem våre norske sponsorer. Samtidig er det også slik at den helgen er fjernet fra TV ruta, så våre viktigste ritt er vårt eget Tour of Norway, NM i Bodø og selvsagt Arctic race i 2024 som alle går på TV der eksponeringsverdien er høyest. Så det er mest uheldig for rytterne med tanke på sportslig utvikling.
– Hva blir konsekvensen for norsk sykkelsport?
– Fjerner vi en ritthelg fra et allerede skrapa program, så tror jeg det kan påvirke motivasjon og utvikling. Jo flere rittdager, jo bedre utvikling og høyere motivasjon. Fjerner du rittdager på norsk nivå, stopper utviklingen og motivasjonen, sier han.
Vinkling av hendlene har blitt mer og mer vanlig i 2023. Men nå setter UCI foten ned og begrenser mulighetene. – Fair, sier Amund Grøndahl Jansen.
Flytter satsingen
Det er Ottestad IL som er teknisk arrangør av Gylne Gutuer, mens Lillehammer cykleklub arrangerer Lillehammer GP.
Leder for sykkel og triatlon i Ottestad IL, Konrad Sel, håper å kunne videreføre Gylne Gutuer som sykkelarrangement.
– Om Uno-X har lyst å videreutvikle norgescupen for begge kjønn og Gylne Gutuer kan være en del av det, kan det være en spennende tanke. Jeg vet ikke om det er realistisk, men det er mer enn ønskelig, sier han.
– Om dere eventuelt må stå på egne ben, vil norske amatørsyklister kunne sykle Gylne Gutuer i 2024?
– Da får vi se an hva andre mener om konseptet. Det blir nok en del reaksjoner i regionen, for det var en fin synliggjøring av området. Vi har lyst å videreføre noe i Gylne Gutuer, men for hvem og når det blir, det må vi komme tilbake til, svarer han.
Jens Haugland i Uno-X forteller at de ønsker å flytte ressursene de bruker på utviklingshelgen over på andre arrangement, i hovedsak norgescupen.
Han mener norske syklister er mer tjent med en bedre norgescup enn UCI-ritt slik Development Weekend utviklet seg.
– Jeg mener det er viktigere å omdisponere ressursene med tanke på å sikre program gjennom hele året for begge kjønn. Jeg har sett med tilsvarende stor bekymring på rittilbudet de øvrige har i Norge, og der er det fryktelig tynt. Vi må tenke på hvordan vi kan bidra best mulig med midlene vi har.
– Norgescupsatsingen som du tegner, er det snakk om visjoner eller foreligger det konkrete planer?
– Vi er ikke kjent for å snakke om visjoner uten å gjennomføre. Jeg håper vi klarer å vise gode planer for det, og vi skal snakke med Norges cykleforbund i morgen, der vi ønsker å finne konkrete løsninger for å lage et trygt norgescup-program, sier han.
Norgescupen er det høyeste nasjonale nivået av ritt i Norge. Rittene avvikles av klubbene, mens det norske forbundet setter rammer for gjennomføringen.
Regelverket for norgescupritt gjør det krevende for klubbene å tjene penger på arrangementet.
– Det er ikke ukjent at det for klubbene er en byrde av økonomisk art å gjennomføre et norgescupritt, så om vi kan bidra til å skape en trygghet der så tenker jeg det er veldig positivt. Det er viktigere strategisk enn at vi har UCI-ritt i Norge akkurat nå, sier Haugland.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.