43-åringen fra Råholt skal rekke mye i 2021: Verdensrekord på 12 timer innendørs banesykling, pallplass på NM-tempo, lagtempogull i NM og seier i Jotunheimen Rundt.
DÅRLIG TID: Monica Storhaug (43) føler at hun begynner å få hastverk med å rekke alt hun vil oppnå før kroppen går ut på dato. I år har hun fire ambisiøse mål. Foto: Ola Morken
Lesetid: 3 minutter
Supermosjonist Monica Storhaug fra Råholt har en lang og solid merittliste på CV’en.
Hun har vunnet Jotunheimen rundt hele seks ganger, hun har lagtempogull fra NM i 2020 og er verdensmester i ultrasykkeldistansen 12 timer.
Men hun er på ingen måte fornøyd, og nå er det særlig en grunn til at hun trener hardere enn noen gang: Hun er 43 år, og har ikke mange år igjen, om noen, på topp.
– Jeg motiveres ikke av å holde meg i form. Jeg må ha noen hårete mål, sier Storhaug bestemt.
TEMPO-NM: Monica Storhaug ble nummer fire i NM-tempoen 2020. Foto: Pål Westgaard
Det første store målet i 2021 er Norgesmesterskapet på lagtempo. Før årets sesong har hun skiftet klubb fra CK Victoria til Asker CK, men ambisjonen er den samme som resultatet i fjor: gullmedalje.
Det imidlertid den individuelle tempoøvelsen hun legger ned mest tid på akkurat nå.
Storhaug mer enn antyder at ambisjonen er medalje, selv om hun konkurrerer mot fulltidssatsende ryttere som hun kunne vært mor til.
– I fjor ble jeg nummer fire på tempo-NM, og jeg har lyst til å se om det er mer å gå på der, sier hun.
– Det var ikke all verden som skilte meg fra NM-gullet i tempo i fjor. Da hadde jeg ikke følgebil eller radio i øret, og jeg vet at jeg gjorde en del personlige feil, slik som å sykle for langt ved vending. Det går fort mange sekunder på de små tingene, sier Storhaug.
Og det skal hun ta tak i inn mot årets mesterskap.
– Vi jobber med alt fra sittestilling, kommunikasjon med følgebil, plassering på veien og det tekniske rundt vending, til behandling og vedlikehold av såre lår og ikke minst det mentale, sier hun.
TRENING: Monica Storhaug har ektemannen Anders Bernhoft kjent fra blant annet ATEA- og Aurora Borealis-lagene i Styrkeprøven, som hovedtrener inn mot sesongens mange målsettinger. Foto: Ola Morken
Ambisjoner på langdistanse
Etter NM satser Storhaug på å prestere i Jotunheimen rundt. Der har hun allerede vunnet kvinneklassen seks ganger, og huskes kanskje særlig godt for 2014-utgaven. Da giftet hun seg rett etter seier og målgang i det 430 kilometer lange turrittet med nesten 5000 høydemeter.
– Lagkonkurransen på Jotunheimen Rundt henger kanskje høyest av turrittene, og det er faktisk ganske stort for meg at jeg får være med på det laget. Få opplevelser på sykkelen kan måle seg med følelsen jeg får når jeg runder den siste svingen og ser den brua ved målgang, sier Storhaug.
BRYLLUP: Monica Storhaug giftet seg med Anders Bernhoft etter målgang på Jotunheimen Rundt 2014. Foto: Håvard Nesbø
Verdensrekord på bane
Det er imidlertid høstens store mål som vil være det mest krevende og prestisjefylte å nå, nemlig målet om å sette verdensrekord i distanse på bane, over en tid på 12 timer.
– Å sykle 12 timer rundt på en innendørsbane er en utrolig tøff øvelse, både fysisk og mentalt. Du må holde jevnt høyt trykk i pedalene hele tiden, og det finnes ikke hvile eller medvind. Skal jeg i tillegg sette verdensrekord på øvelsen, må jeg holde tett på 40 kilometer i timen i snitt, sier hun.
Da Storhaug vant VM i ultrasykling i 2019, holdt hun til sammenlikning en snittfart på 34.28 kilometer i timen. Forholdene utendørs er naturlig nok mer krevende enn innendørs på bane, men farten må opp og sykkelen som skal brukes er langt enklere.
Storhaug nå kontaktet Sola Arena for å få lagt til rette for et verdensrekordforsøk på 12 timers banesykling. Planen er å kunne gjennomføre det i september-oktober i år, forutsatt at velodromen på Sola er klar.
VERDENSMESTER: Monica Storhaug vant VM i 12 timers ultrasykling i USA i 2019. Foto: Privat
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.