Både Allan Hovda og Vidar Mehl har leid hele Vålerbanen i jakten på verdensrekord i 24-timerssykling i sommer. Men ingen av dem visste om hverandres rekordforsøk.
REKORDJEGER: Allan Hovda er den andre norske rytteren som jakter ny verdensrekord på 24-timers sykling i sommer. Foto: Nikita Solenov
Lesetid: 4 minutter
I fjor sommer knuste Allan Hovda den norske rekorden for antall kilometer på 24 timer utendørs.
Rekorden stjal han fra Vidar Mehl, som hadde satt den bare noen uker tidligere da ha syklet 767 kilometer på 24 timer. Da Hovda parkerte sykkelen hadde han logget vanvittige 889 kilometer.
Men verken Mehl eller Hovda var fornøyde i fjor sommer, norske rekorder til tross. Begge så muligheten for å sykle mye lenger. Begge bestemte seg for å prøve seg på ny verdensrekord allerede i fjor høst. Og dermed var planleggingen i gang. Begge hadde leid hele Vålerbanen til samme prosjekt, og det nesten samtidtidig.
Det komiske i saken er at ingen av dem var klar over at den andre skulle gå for verdensrekord før juli.
Dermed er det nå opp til Hovda å sørge for at verdensrekorden snart tilhører en norsk syklist.
Hovda er optimistisk foran verdensrekordforsøket. Da han satte norgesrekorden i fjor, oppdaget så han raskt at han var i nærheten av verdensrekorden på øvelsen: 915.39 kilometer på 24 timer.
Da fikk triatleten fra Sveio lyst til å prøve seg på et skikkelig rekordforsøk. Datoen er satt til 22. juli.
– Jeg trigges egentlig ikke av det å sette rekorder bare for å sette rekorder. Men da jeg satte norsk rekord og egentlig var så nærme verdensrekorden på et så dårlig forsøk som det i fjor, fikk jeg jo lyst til å prøve, sier 34-åringen.
RULLETRENING: Allan Hovda har brukt rulla flittig i oppkjøringen mot sitt forsøk på ny verdensrekord 24-timerssykling, både hjemme på verandaen og på jobb i Nordsjøen. Foto: Jenny Sveen Hovda
Ingenting var optimert i fjor I fjor syklet fram og tilbake på Bispeveien i Re, en strekning som ofte brukes til offisielle temporekordforsøk i Norge. Strekningen er 10.5 kilometer lang, rett og fin, og egner seg godt til tempoforsøk som normalt er på mellom 10 og 50 kilometer.
Men når det skal sykles et helt døgn, blir det fryktelig mange vendinger. En taper fort 20-30 sekunder hver gang en vender, i tillegg til at akselerasjonen for å komme opp i fart igjen er krevende.
– Jeg føler at jeg kan gjøre det mye bedre enn det jeg presterte i fjor. Det viktigste er at ved å flytte prosjektet til en lukket bane, slipper trafikk. Da slipper jeg å se oppover så mye, og det sparer nakken for utrolig mye belastning og reduserer luftmotstanden. Dessuten blir det færre høydemeter og kanskje litt bedre asfalt på banen i Våler, sier Hovda.
Regnestykket Hovda har regnet seg fram til hva som vil kreves for at han skal klare å slå rekorden til Ralph Diseviscourt fra 2020 på drøyt 915 kilometer. Da hadde Diseviscourt holdt 286 watt i snitt i 24 timer.
– Men han veier cirka 18 prosent mer enn meg, så derfor trenger jeg egentlig bare å holde 246 watt ifølge wattkalkulatoren. Det er fortsatt langt mer enn jeg greier, men ved å optimalisere utstyret og aerodynamikken, skal jeg kunne greie å holde den nødvendige farten med enda mindre gjennomsnittswatt, sier Hovda.
– Den største utfordringen blir nok muskulært. Jeg har syklet 24 timer på temposykkel før, men dette blir nok enda mer monotont. Da jeg satte rekorden i fjor måtte jeg vende ganske mange ganger, og fikk da automatisk en mulighet til å stå litt i ramma. Dessuten var det litt opp og ned på strekningen, slik at jeg fikk noe variasjon på belastningen også underveis på hver runde, sier Hovda.
Nylig er det også blitt kjent at fjorårets rekordsetter Ralph Diseviscourt planlegger nytt rekordforsøk helga 24. til 25. juli, samt at verdensmester i ultrasykling Christopher Strasser fra Østerrike skal gjøre et rekordforsøk på samme øvelse helga 16. til 18. juli.
– Om ikke annet, er jeg rimelig sikker på at 915.39 kilometer ikke er gjeldende rekord når jeg skal sykle 22. juli, eventuelt at den ikke blir stående særlig lenge, sier Hovda.
NORSK REKORD: Allan Hovda satte norsk rekord på 24-timerssykling i fjor sommer med 889 kilometer. Nå skal han sykle mye lenger. Foto: Henrik Schjølberg
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.