Om du er tom for batteri på mobilen, tom for slanger, er alene, kjedet ryker og girvaieren likeså, fortvil ikke. Alle disse nødløsningene får deg hjem, og ja, vi har brukt dem i vårt virkelige sykkelliv!
BÅTMANNSKNOP: Knyter du sammen slangen din på denne måten, blir den faktisk tett nok til å få deg i hus.
Lesetid: 6 minutter
Vi har alle vært der en gang: Du må ringe hjem til mor eller far, samboer eller en kompis, for å bli hentet langt ute i gokk, fordi du har punktert, eller du har velta og ødelagt sykkelen.
Men det finnes faktisk mange løsninger på hvordan du kan få ordnet sykkelen med ting du stort sett har med deg, eller som du eventuelt kan ta med uten at det er til særlig bry.
Om du punkterer og ikke har med slange eller lappesaker, fortvil ei. Finn hullet, og kutt slangen i to ved hullstedet. Om du ikke greier bruke husnøkkelen eller storskiven til å kutte slangen i to, kan du bite et lite hull, og rive slangen i to derfra.
Knyt de to endene sammen så hardt du klarer med en båtmannsknop, stapp inn i felg og dekk og følg vanlig pumpeprosedyre derfra. Du kommer deg dit du skal på humpete vis.
Skulle hullet befinne seg i nærheten av ventilen og knytemetoden dermed ikke fungerer, kan du kjøre «tubegress». Ta ut slangen, og stapp dekket med så mye gress du makter.
Gress er skjønt misvisende. De to gangene vi har brukt dette trikset, har det vært lange strå eller langt gress som har vært redningen. Det tar lang tid å plukke nok strå til å gjøre felgen tubegress ready, men det fungerer faktisk ikke så ille.
Beregner du cirka 15 minutter til jobben er du i mål. En racer i utforkjøringene blir du skjønt ikke.
CO2-vennlig
Om du velter på drevsiden er det ikke utenkelig at du bøyer girøret. Dette kan ofte gjøre at du girer upresist, eller ikke får giret i det hele tatt. Girøret er laget for å knekke – slik at ikke selve rammen gjør det. Girøret kan følgelig bøyes tilbake et minimum av ganger, i beste fall en.
Om noen i gruppen har en CO2-patron, har denne patronen faktisk nesten samme gjenger som bakskifteren og girøret. Skru ut bakgiret, skru inn CO2-patronen, og bruk denne som vektstang for å rette opp girøret.
Skru bakgiret på plass før du sykler forsiktig hjem. Bytt girøret ved første anledning!
Ikke kast ventilhetten
Stilpolitiet skriver gladelig ut bøter til deg som sykler med ventilhette, men ikke kast den av den grunn! Klipper du av toppen av ventilhetten, kan dette fungere som en adapter til pumper med bilventil, eksempelvis bensinstasjoner.
Dette trikset er med andre ord til deg som ikke gidder å pumpe for hånd, eller punkterer i nærheten av en bensinstasjon men har glemt pumpen hjemme. Selv ikke landets Uno-X-stasjoner har adaptere til prestaventiler som vi finner på landeveissykler.
Denne avklipte plastbiten på under grammet kan altså redde deg om pumpen er glemt igjen hjemme, eller det går i dass når du prøver å fylle dekket med CO2.
En skrue løs
Vi har vært i mange situasjoner der trinsehjul låser seg, eller til og med faller av eller knekker. Den enkleste måten å løse dette på, er ved å ta den ene skruen fra flaskeholderen, og bruke som et statisk trinsehjul.
Dette problemet kan du også løse om du har en strips i sadeltasken. Vi har til og med revet løs en ventil fra en slange og tredd gjennom bakskifteren, og holdt denne på plass med strammeskruen som vi ellers fjerner når vi bytter slange.
Et kjede sliter selvsagt raskt ut en strips, så skruer eller deler i metall er det aller beste. Løsningen kan raskt slite ut kjedet, så selv om det fungerer forbausende bra å sykle med, er det lurt å ta korteste vei hjem.
Ett gir
Om du velter så stygt at girøret ikke lar seg rette opp, eller bakgiret simpelthen knekker, kan du lage en ghettoløsning med single speed, eller ett gir som vi sier på norsk. Det krever riktignok kunnskap nok til å bytte kjede.
Det gjøres ved at du først legger kjedet på lilleskiva, deretter det tannhjulet på kassetten som gjør at kjedelinjen blir så rett som mulig når du ser den ovenfra. Da forhindrer du at giret hopper opp eller ned. Det blir kanskje veldig lett eller veldig tungt å trå, men du kommer deg fortsatt tilbake.
Selv om kjedet kan se litt slapt ut, vil det bli litt strammere når du trår, og frigang av bakhjulet er denne løsningens verste fiende.
Snu girvaieren!
Det hender fra tid til annen at vaieren til bakgiret ryker, gitt at du ikke har elektriske gir. Dette trenger på ingen måte bety at du må sykle hjem på det tyngste giret på kassetten. Løsne skruen til vaieren, og trekk den ut fra bakenden.
Press giret slik at det står cirka midt på kassetten. Deretter fester du vaieren på ny i denne posisjonen, det som er igjen av vaieren altså. Vips har du i det minste to gir, nemlig store- eller lilleskiva. Det som er igjen av vaieren må du nå surre rundt bakgiret på noe vis, pass på at det ikke går inn i kjedet eller kassetten.
Med denne løsningen kan du strengt tatt sykle så lenge du vil, gitt at du synes to gir er mer enn nok.
Cash is king
En god gammeldags seddel av valgfri valør kan fortsatt løse det utroligste. Den kan være en fin gest til noen som hjelper deg underveis, eller den kan brukes som betalingsmiddel i en butikk når du er sulten eller tørst.
Men først og fremst er den helt prima om dekket revner eller får et stort hull. Sedler er solide saker. De tåler både våte slanger, grus og støv. Brett seddelen i to eller fire, og legg på innsiden av dekket, mellom dekk og slange.
Nå slipper du at slangen tyter ut av hullet og punkterer. Sedler er først og fremst nyttige i utlandet, og her hjemme skaper det mest latter om du drar frem en høvding under kaffestoppen.
En mer moderne løsning kan være å bruke en bit duct tape, noen i redaksjonen har alltid 25 cm sølvtape surret sammen i sadeltasken.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.