Når du det gjelder utstyr for avanserte oppgaver som rammebrudd, skjeve hjul, knukkede felger, så er det oppgaver du ikke skal forholde deg til her, men overlate til 100 prosent profesjonelle.
Velkommen til verkstedet!
Dette verktøyet trenger du til sykkelreparasjoner
Følger du vår enkle instruksjon er du garantert å ha det du trenger for å utføre alt av reparasjoner og vedlikehold vi går gjennom i de syv neste episodene av Mekkeskolen!
1: Unbrakonøkler
Det er lurt å kjøpe et sett hvor du har litt større unbrakonøkler med godt grep. Da får du bedre tak og momentum. Kjøp noen av ordentlig kvalitet, så du slipper å ødelegge bitene med en gang. Du trenger unbrako fra 2mm til 10mm, da har du dekket det fulle behovet for reparasjoner på sykkelen din og øvrig utstyr.
2: Momentnøkkel
Har du karbondeler på sykkelen din, er det viktig å ikke stramme skruene for hardt. Da kan du rett og slett knuse karbonet. Dette kan også skje på sykler av aluminium og titan, for du har gjerne noen mykere deler på sykkelen din da også. Momentnøkkelen gjør at når du strammer for hardt, så er det en del inni nøkkelen som sørger for at du ikke skrur til hardere enn utstyret tåler.
3: Kjedepisk og kassettavdrager
Dette er utstyr du bruker til å bytte tannhjulene på bakhjulet ditt, og selvfølgelig for å sette på nye tannhjul; en kassett.
4: Skiftenøkkel
Dette universalverktøyet er det alltid greit å ha.
5: Tang
En tang er veldig fin å ha til å holde deler fast.
6: Torxnøkkel
Denne likner på en unbrakonøkkel, men den er mer moderne. På dagens sykler er det én størrelse som går igjen, og det er T25. På enkelte sykler bruker man både unbrako og torx, sørg dersom for å ha en slik i kassa.
7: Kjedekutter
Denne bruker vi når vi skal bytte kjede. Den er et must å ha, for det er ingen vits i å levere sykkelen på service for å utføre denne operasjonen.
8: Stjernetrekker
Denne må du ha når du skal justere gir.
9: En stor flat trekker
10: En liten flat trekker
11: En enda mindre flat trekker
De flate skrutrekkerne er greie å ha på steder hvor man kanskje ikke kommer til med så mye annet.
12: Vaierkutter
Dette er nok en tang. Den bruker du når du skal kutte gir- og bremsevaiere, eller når du skal kutte strømpene som gir- og bremsevaierene går inni. Dette er en veldig kraftig avbiter, sannsynligvis vil en vanlig tang fra en alminnelig verktøykasse være for dårlig.
13: Hammer
Alltid greit å ha om noe har rustet litt fast eller trenger en dytt. Denne er kledd i gummi, så den ikke skader det du slår.
14: Tre typer smøring
Verktøykassa bør inneholde én tynn olje, som du bruker i fint vær, en litt tykkere olje, som du bruker i dårligere vær. Den har høyere viskositet og blir derfor ikke vasket bort så lett som den tynne oljen. Ha også en tube med fett, som du bruker til å smøre opp forskjellige deler på sykkelen. Denne er også veldig fin å bruke på skruer og gjenger, for å hindre at sykkelen knirker.
15: Arbeidshansker
Dette kan koste fra ti kroner for noen veldig enkle, til en del mer for noen skikkelig gode. Hanskene hindrer at du blir skitten på hendene av all oljen og smusset, men sikrer at du har godt grep mens du arbeider. Det er veldig smart å kunne vrenge av seg hanskene og kjapt svare på en telefon...
Pro-tips
Kjøp en ordentlig verktøykasse. Det er lurt å ha alt på ett sted og ha kontroll på det dyrebare verktøyet som skal fikse sykkelen din i mange år framover.
Se alle episodene av Mekkeskolen Landevei her.