Den siste måneden har hun lagt ut stadig flere ting til salgs på facebook, og etterhvert som sommeren har nærmet seg har gjenstandene hun selger blitt mindre, færre og rimeligere. Når vi kommer på besøk er leiligheten hennes tom, og i gangen står det esker og bager som skal videre til neste leilighet. Hun er klar for en reise av det helt spesielle slaget, lenger og mer omfattende enn noe hun har gjort tidligere. Hun skal sette verdensrekord jorden rundt.
– Bikepacking for meg er å sykle hvor som helst, det handler mer om å ta med så lite som mulig og stikke så langt du orker. Siden jeg sykler så mye på jobben, sykler jeg lenger på fritiden. Skal det være tur så skal det være tur, sier hun.
For et halvt år siden var det ingen vei tilbake, hun hadde bestemt seg. Den 18. oktober 2018 kom skotske Jenny Graham tilbake til Berlin. Hun hadde brukt 124 dager, 10 timer og 50 minutter på å sykle jorda rundt, og slått den tidligere rekorden med nesten 20 døgn. Den rekorden dikterer nå livet til Lorenza.
– Jeg ble sykt inspirert av Jenny, og jeg tenkte jeg vil også gjøre dette her. Mens jeg fulgte dem tenkte jeg at de må se mye. Da Jenny tok rekorden laget hun en video av hvordan det var å komme tilbake dit hun startet. Det var så mektig, tenk å klare noe sånn? Jeg lurer på hvordan det kjennes, og hvorfor skal ikke jeg kunne gjøre det? forteller hun om det lille aha-øyeblikket.
– Jeg la det fra meg i en uke, og bestemte meg for at om jeg ikke hadde glemt det innen da, da kjører jeg bare. Jeg glemte det ikke, jeg fikk sommerfugler i magen av å tenke på det, og jeg lengtet etter å gjøre det. Jeg skrev nesten en kontrakt med meg selv om hva jeg måtte gjøre for å få det til, hva jeg skal spise, hvordan jeg skal trene, om å sove - jeg har gått inn i en boble nå, sier hun.
Les også: Jotunheimen rundt
Og derfor har hun pakket samme mesteparten av det hun eier, solgt alt uten videre affeksjonsverdi og satt kursen noen hundre meter lenger øst i Oslo sentrum, til et kollektiv. Hun er fullt klar over at det gjerne er motsatt vei en går når en snart er 30 år gammel, rommet hun skal inn på er enda mindre enn ettromsleiligheten hun har nå.
Å sykle jorden rundt er i første omgang noe en helst forbinder med en lang ekspedisjon, gjerne med stor oppakning, kamera på skulderen og filantropiske og horisontåpnende vyer. Skal du først sykle jorden rundt vil de aller fleste få med seg noe på veien. Like fullt er det flere kjente langdistansesyklister som drømmer om rekord, eller gjennomføring på en solid tid.
Skal du sette rekord jorda rundt følger du visse kriterier satt av Guinnes Book of Records. Du står helt fritt til å velge rute selv, men skal det gå fort må du nødvendigvis følge ganske like traséer.
– Du må ta deg fysisk rundt ekvators diameter, som er 40000 km. Du trenger bare sykle 29000 av dem, for mye er jo vann. Videre må du innom to «antipodal points». Det er der to punkter møter hverandre om du tegner to diametere rundt jorden. To antipodiske punkter er for eksempel Alaska og Australia. Da må du altså kjøre innom begge de punktene. Ruten kan heller ikke gå mer enn fem breddegrader for langt unna disse punktene, så linjen må være noenlunde rett. Du må ha samme sykkel hele veien, og du må starte og stoppe på samme sted. Og klokken går hele tiden, den stopper aldri, forklarer hun.
Et sted reglene ikke skiller, er om du velger å bruke support eller ikke. Da Mark Beaumont satte ny rekord anno fjoråret på 79 dager, hadde han en campingbil bak seg under hele reisen, med mekaniker, coach og sjåfør. Jenny Graham hadde alt hun trengte stroppet til sykkelen. Lorenza vil ta verdensrekorden på samme måten.
– Målet er å sette rekord og sitte på sykkelen i 100 dager, det blir cirka 300 kilometer per etappe. Da har jeg ti dager til fly og reising, og litt ekstra om noe skulle hende. Det er superambisiøst, men rekorden som nå er på 124 dager. Det gir meg litt ekstra tid, men jeg vil ikke tenke på de ekstra dagene, forklarer hun.
Se også: Serien Bikepacking: Dra på telttur med sykkelen
Det er litt under ett år til reisen skal starte, og livet nå går med til planlegging av hvordan turen skal foregå. Hun har som mål å gjennomføre reisen med en sykkel som veier under 18 kilo med oppakning. Det vil si at reisingen vil foregå uten telt, kun en liten bivvybag vil bli brukt som beskyttelse om nettene. Skal du sykle 300 kilometer om dagen og har en bevegelseshastighet på 20 kilometer i timen inkludert pauser, er du på veien i over 15 timer i døgnet. Da har du ni timer igjen til å spise, sove, vaske tøy, reparere sykkel, personlig hygiene eller kjøpe inn all maten. Du bør med andre ord vite hvordan du skal være så effektiv som mulig – og å ha prøvd ut det meste på forhånd. Tenk bare på hvordan det er med sikkerhet i enkelte av landene, hvordan du takler regntid i Australia, hvilken kvalitet det er på veiene i Alaskas ødemark eller hvordan du skal håndtere alt det uforutsette ingen har tenkt på.
– Da jeg bestemte meg for å gjøre dette hadde jeg ikke gjort mye research, og det lengste jeg har syklet er til Polen. Jeg har ikke vært i så mange andre land, og jeg er ganske ny når det gjelder vær og klima. Men jeg ser på de som har klart det, og hvor de har dratt. Hun som tok rekorden i fjor hadde en sykt bra rute, og hun hadde tatt ruten fra Mark Beaumont, som har den mannlige verdensrekorden. Han hadde gjort all research med været, vinden og regntider. Jeg skal snakke med han senere og få tips, forklarer hun.
Den foreløpige planen går ut på å reise 15. mai 2020. En viktig del av treningen er å delta i ultrakonkurransen Transcontinental, der deltagerne må ta seg gjennom hele Europa, via ulike sjekkpunkter. Ruten er ikke satt på forhånd, og deltagerne må navigere på egenhånd. Transcontinental er på cirka 4000 kilometer, og rittet vil være en god øvelse til jordomseilingen neste år. Det skal gjennomføres koste hva det koste vil, skal vi tro Lorenza.
– Livet mitt er en boble. Jeg har sagt til vennene mine at jeg går inn i en boble nå, og møter jeg et menneske får de være innforstått med det. Om de vil det, så gjerne. Jeg vet jeg kommer til å angre om jeg ikke gjør det. Når tanken har satt seg, kan jeg ikke slippe den.
Les også: Tour de France: Allierte fiender
Lorenza Walker
Født: 19.04.1989
Fra: Sverige
Bor: Oslo
Aktuell: Trener for å sette verdensrekord for kvinner jorden rundt.
Lorenza er født og oppvokst i Sverige, selv om moren er fra USA og faren er fra Paraguay. Hun flyttet til Oslo for å gå på Kunstakademiet. Lorenza er tidligere skater og har vunnet norgescupen i skateboard downhill i 2014 og 2015, samt vært norgesmester i 2017. Til daglig jobber hun som sykkelbud i Foodora, der hun også har vært med på oppstarten av Riders Club Norway, det nær-meste sykkelansatte kommer en fagforening.
Følg henne på lorenzawalker.com, eller @lorenzadw på Instagram.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel