Utdrag fra boken «Edvald og Alexander» av Jarle Fredagsvik
Boken «Edvald og Alexander» tar for seg karrierene til Edvald Boasson-Hagen og Alexander Kristoff, og den store kontroversen under VM i Doha i 2016. Her kan du lese et utdrag fra boken.
QATAR: Edvald Boasson-Hagen og Alexander Kristoff underveis i landeveisrittet i Qatar, før kontroversen inntraff. Foto: Per Erik R. Mæhlum/Norges Cykleforbund
Lesetid: 6 minutter
I morgen, torsdag 16. september, slippes Jarle Fredagsviks bok «Edvald og Alexander», som har undertittelen «Kampen om den norske sykkeltronen».
Boken tar for seg karriereløpene til Edvald Boasson-Hagen og Alexander Kristoff, og hvordan deres veier har krysset hverandre opp igjennom, og hvordan det hele kulminerte med konflikten i VM i Doha i 2016 og etterspillet.
Konflikten oppsto etter avslutningen på rittet, da Kristoff følte seg dolket i ryggen av Boasson-Hagen, som mente at landsmannen hadde gått for egne sjanser og ikke gitt ham et opptrekk, slik planen var.
Det var imidlertid allerede spenninger innad i det norske laget før rittet. I boken skriver Fredagsvik om dette, og det er en av hans favorittpassasjer fra boken.
Her er et utdrag fra det kapittelet (nr. 40, side 190):
«Norge stilte i mesterskapet med fullt lag og hele ni mann til start. Forrige gang Norge hadde stilt med fullt VM-mannskap var i 2009, i sveitsiske Mendrisio. Den samme uka hadde det norske U23-landslaget tatt kontrollen i de samme avsluttende rundene, og styrt fellesstarten fra start til mål. Lynraske Kristoffer Halvorsen ble kronet til U23-verdensmester. Ting var likevel ikke helt slik man hadde ønsket i den norske leiren. Det var spenninger i lufta.
I stedet for å føle at den norske troppen sto samlet som enhet, været man splittelser. En mann som hadde opplevd endringer i sin rolle, var landslagslege Stein Ørn. Forbundet hadde også innsett at rolleblanding og bindinger bidro til slitasje på omgivelsene. Denne gangen hadde han fått klar beskjed om at han ikke skulle diskutere ting som havnet utenfor hans fagområde i offentligheten.
Han sto likevel fritt til å diskutere taktiske aspekter, så lenge det ble holdt internt. Også en annen kjent norsk trio i norsk sykkelsport hadde unnet seg den lange flyturen ned til Doha for anledningen.
Sponsorselskapet Interspons har stått sentralt rundt blant annet Tour of Norway, Team Joker og managementet til Boasson-Hagen i en årrekke. I Midtøsten var daglig leder Birger Hungerholdt, teknisk rittdirektør i Tour of Norway Anders Eia Linnestad og sportsdirektør i Joker-laget, Gino Van Oudenhove, på plass. De bestemte seg for å stille på den norske presseseansen dagen før fellesstarten.
Manøveren bidro ikke til noe positivt for stemningen rundt den norske troppen, snarere tvert om. Da pressen ankom seansen hadde de tre tatt oppstilling rett utenfor møterommet. Det virket nesten som om Interspons var vertskap for seansen. Det var flere som stusset over det, blant annet mangeårig sportsjournalist i Aftenposten Espen Hansen.
Det var også andre som mislikte opptrinnet. Både Stein Ørn og landslagssjef Stig Kristiansen sto og gremmet seg. Ørn, som befant seg nær makta i landslagsleiren, hadde fått beskjed om å holde seg unna hele seansen. Landslagssjefen mente det hele var utidig, med tanke på at pressekonferansen var deres mulighet til å la forbundets egne sponsorer skinne.
I tillegg var man selvsagt opptatt av at utøverne skulle få lade opp i fred og ro, uten for mye påvirkning utenfra. Pressemøtet startet med en klein seanse i regi av hovedsponsoren Norges Sjømatråd, der det var opp til rytterne å servere journalistene sushi. Deretter forløp ting stort sett som vanlig.
Episoden skulle likevel vise seg å få et slags etterspill. Van Oudenhove hadde i årevis vært en nær venn og støttespiller av landslagssjefen. Den posisjonen hadde han selvsagt også brukt strategisk for sine egne interesser. Egentlig var det avtalt mellom de to at belgieren skulle sitte på med Kristiansen under den påfølgende treninga med laget, slik at de kunne diskutere taktikk og mulighetene for sidevind underveis. Nå kom i stedet en kontrabeskjed via lagets presseansvarlige: Det opplevdes likevel ikke greit at Van Oudenhove satt på med den norske følgebilen.
Initiativet var egentlig prisverdig nok. Det var rett og slett et forsøk på å bevare harmonien i den norske troppen. Utfordringen i en liten sykkelnasjon som Norge, er at det heller ikke er så mange personer som innehar den rette kompetansen. Å finne dyktige folk i en såpass liten andedam uten bindinger til utøverne, er en vrien øvelse.
Kanskje kan man i ettertid bli fristet til å stille et spørsmål som: Hvorfor ble Stein Ørn i det hele tatt tilbudt rollen som landslagslege i det norske laget? Sannheten var at han en del år tidligere selv hadde tilbudt seg å ta jobben. Gratis. Ville du hatt en helt vanlig lege til å utføre den jobben, eller ville du heller ha valgt en ressurs som hadde syklet selv, forsto utøvernes behov og i tillegg var omtrent like taktisk skolert som landslagssjefen selv? Det hadde vært tåpelig å takke nei.
I sitt siste mesterskap som landslagssjef i Valkenburg i 2012, hadde Steffen Kjærgaard satt foten ned for besøk på utøverhotellet under mesterskapet. Det løste gjengen fra Interspons ved å sette seg på kaféen ved hotellet som lå ved siden av, og i stedet invitere utøverne over til seg.
Den gang dreide det seg om Gabriel Rasch, Lars Petter Nordhaug og Boasson-Hagen, tre gutter som alle hadde vært fast inventar på laget de styrte. Av nimannslaget i Doha var det for øvrig bare Sondre Holst Enger og Sven Erik Bystrøm som ikke hadde vært innom Joker-laget på et eller annet punkt i karrieren tidligere.
Derfor mente gjengen fra Interspons at det omtrent var deres rett å snakke med noen av sine tidligere utøvere. Landslagsledelsen forsto likevel ikke hvorfor det skulle skje i forbindelse med pressekonferansen. Fra deres ståsted var det revnende likegyldig hvilket lag utøverne kjørte for i det daglige. I Doha representerte de Norge, og da ville kappestriden mellom miljøene øst og vest i landet ikke være for annet enn støy å regne.
Kristiansen hadde i løpet av sin tid som landslagssjef forsøkt å bygge ned murene mellom utøverne og de forskjellige konstellasjonene innenfor norsk sykkelsport. Når det er sagt, var han sikkert rimelig lei av å sitte i en diplomatisk rolle i midten, mens de som styrte kontinentallagene var i harnisk etter hvert eneste uttak, og krevde forklaring på hvorfor den og den utøveren ikke var med.
Det sto naturligvis mye på spill foran VM i Doha og Bergen. Også for forbundets del. Derfor ble det tatt visse grep i håp om å bevare harmonien. Mye kan sies om stemninga rundt den norske troppen på Hotel Mövenpick i Doha, men harmoni var ikke det første ordet som falt deg inn.»
Jarle Fredagsvik
Alder: 42 Bosted: Drammen Sivilstatus: Gift og har to barn Yrke: Sportsjournalist Jobber for: Sykkelmagasinet og Betsson
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.