FREDAGSPRATEN: EN MANN BAK TRE STORE

Etappeseire i Tour de France, Giro d’Italia og høstklassikerne. I tillegg VM-gull fra tempo i Firenze. Marcel Kittel, John Degenkolb og Tony Martin ser tilbake på en svært suksessrik sesong 2013. Vi tok fredagspraten med mannen bak suksessen.

Sist oppdatert: 17. januar 2014 kl 07.14
STRATEG: Jörg Werner, mannen bak suksessen til Marcel Kittel, John Degenkolb og Tony Martin, på velodromen i Erfurt.
40 I SNITT: – Tony Martin kan sykle rittet med over 40 i snitt, trolig fortere, sier Jörg Werner om sin mangeårige elev, Tony Martin. Foto: Marcus Liebold.
Lesetid: 6 minutter

Alle bilder: TeamSpirit GmbH

Hvem: Jörg Werner, 42
Hva: Manager til Marcel Kittel, John Degenkolb og Tony Martin
Hvor: Erfurt, Tyskland

En penkledd mann i begynnelsen av 40-årene ankommer kafeen i Erfurt sentrum. Han smiler, håndhilser og legger fra seg jakken og trikkebilletten. Jörg Werner er ikke den som legger vekt på statussymboler som store biler, men tar offentlig kommunikasjon isteden. Han er mer opptatt av sykling og utviklingen av idretten.

– Det handler ikke om å hylle seg selv. Det handler om å utvikle sykkelsporten og med dette fremme karer som Kittel, Degenkolb og Martin, sier Werner.

Jörg Werner har vært aktiv som syklist, rittarangør av Thüringen Rundfahrt, sjef i kontinentallaget Thüringer Energi og leder for banesyklister med VM-og OL-gull. I Thüringer Energie ble både Marcel Kittel, John Degenkolb og Tony Martin fostret opp. 

Ved årsskiftet ble U-23-laget Thüringer Energie Team nedlagt. Hva som skjer med Thüringen Rundfahrt i 2014 er uvisst i skrivende stund. Jörg Werner kommer imidlertid neppe til å kjede seg i 2014. Det å være manager for Kittel, Degenkolb og Martin er en jobb som tar beslag på store deler av tiden hans.

– Jeg jobber kontinuerlig med å gjenskape sykkelsportens troverdighet, ikke minst for guttenes skyld. I tillegg legger jeg stor vekt på hvilket miljø de tre beveger seg i og hva slags utviklingsmuligheter de har. For John og Marcel var det viktig å ha et godt lag rundt seg, et godt spurttog. Spesielt for Marcel var det viktig å komme i et familiært miljø. Han er avhengig av å komme godt overens med lagkameratene. Så kommer suksessen av seg selv.

– Med all respekt. Er det vanskelig å være en god sykkelproff. Det gjelder bare å velge bra utstyr og møte de riktige lagkompisene og vips er du suksessrik. Eller er det virkelig så enkelt?
Werner ler.

– Nei da. Den som vil bli sykkelproff trenger en viss selvdisiplin. I tillegg er det veldig avgjørende hvem man møter som ung rytter. Enkelte trenere i ungdomsklassen kan ha stor innflytelse – både positiv og negativ – på hvordan man utvikler seg som rytter. Å bli proff er noe som flere kan oppnå, mener Werner. Det å være en ener, én som hevder seg blant mange gode syklister er imidlertid en egenskap som kun få har og denne egenskapen utvikles allerede i ungdomsklassene.

– Er det andre egenskaper som er utslagsgivende for å lykkes som sykkelproff?

– Ved siden av selvdisiplin og lederegenskaper trenger man også samarbeidsevner. Det er viktig å huske at sykling er en lagidrett der mange bidrar til suksessen. Da blir det feil å fremheve seg selv. Intelligens er også viktig. Særlig når det gjelder å håndtere media og sponsorer. Det å være sykkelproff er en fulltidsjobb. Mange tror at jobben er gjort så snart de er blitt proffsyklist, men det er da det egentlig begynner.

– Og det er disse egenskapene som Kittel, Degenkolb og Martin har til felles?

–Ja, nettopp, sier Werner. De er alle intelligente, unge menn, som er ambisiøse og villige til å pine seg. Dette er grunnen til at de er så suksessrike for øyeblikket. Jeg prøver alltid å formidle til dem at de ikke skal slippe taket.

Hylles av Cavendish

Mark Cavendish sa under fjorårets Tour de France at Marcel Kittel var den neste spurtkongen, en ny superstjerne. Dette er sjelden kost fra den lille briten. Men ikke nok med det. For noen uker siden påstod den tidligere verdensmesteren fra The Isle of Man at Giant-Shimano hadde sesongens beste spurttog. 

– Jeg er ikke spesielt glad i ordet superstjerne. Marcel er velsignet med veldig mye talent og gjør mange ting riktig, og på bakgrunn av det har han vunnet fire Tour-etapper i fjor. Derfor kan man godt si at han er en av de beste i verden for øyeblikket. Men det gjelder å bekrefte resultatene ytterligere. Å gå rundt og tro at man er en superstjerne er første steg i feil retning. Det er viktig å være ydmyk. 

– Ok. Marcel Kittel er ingen superstjerne foreløpig. Men spurttoget var sesongens beste, eller?

 – Marcel har blant annet vist ved Scheldeprijs at han kan vinne alene også. Men et velfungerende opptrekk gjør ting mye enklere. Giant-Shimano har lagt et godt fundament for videreutvikling av opptrekket i neste sesong. 

Kittel syklet i Norge

Vi skjønner sakte men sikkert at det ikke vil være lett å lirke ut noen ekstatiske ord om prestasjonene til Kittel, Degenkolb eller Martin. I det Jörg Werner tar en slurk av cappuccinoen legger vi om strategien på samtalen, og lurer på om han kan huske tilbake til 2010, da Marcel Kittel ble kjent også for norske sykkelfans.

Den gangen vant Marcel andre etappen av Festningsrittet og ble nesten sammenlagtvinner. Hvordan vurderer Werner seieren fra 2010 i dag?

– 2010 var et vanskelig år for Marcel. Det var egentlig ikke planlagt å sykle Festningsrittet. Akkurat som John, skulle også Marcel delta i Tour Alsace for så å forberede seg til VM. Men Marcel ble syk ved prologen og vi måtte finne en erstatning på kort varsel. Via kontakter fikk vi det til at Marcel kunne sykle i Norge isteden. Nå i etterkant var deltakelsen i Festningsrittet enormt viktig for at Marcel fikk medalje i tempo under VM i Australia. Bare en bil som stod midt i et veikryss gjorde at han ikke vant sammenlagt konkurransen i Festningsrittet også.

– Siden 2010 har det skjedd mye i norsk sykkelsport. Feilparkerte biler er det få av under ritt som f. eks. Tour of Norway eller Artic Race. Er disse rittene noe for Kittel, Degenkolb eller Martin?

– Jeg er veldig imponert over utviklingen av norsk sykkelsport.  Jeg vet at mange i Tyskland ser litt misunnelig på utviklingen av sykkelsporten i Norge. Rittene i Norge er definitivt noe for Marcel og John. Spesielt John, som er av samme type rytter som Thor Hushovd, han hadde sikkert trivdes i Norge. Jeg husker fra min aktive tid at det finnes relativt mange fjell i Norge, smiler Werner.

– Så da får norske sykkelfans hilse på Marcel Kittel og John Degenkolb i Norge til neste år?

– Vi får se. Er det krefter igjen og profilen er lik som ved fjorårets utgave, er Artic Race of Norway i august definitivt interessant.

Publisert 17. januar 2014 kl 07.14
Sist oppdatert 17. januar 2014 kl 07.14
annonse

Relaterte artikler

annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen