Team Rynkeby – God Morgen er en veldedighetstur, der grupper hvert år sykler fra ulike destinasjoner i Nord-Europa til Paris, for å følge avslutningen på Tour de France. Deltagerne på Rynkeby betaler en fast sum for kost og losji på turen, der de bruker en uke på cirka 1400 kilometer. Samtlige deltagere forplikter seg til å gjøre en innsats for å samle inn penger, som uavkortet går til ulike tiltak for barn med alvorlige sykdommer. Det er ingen nedre krav til innsamlet beløp, men krav til stor egeninnsats. I 2018 samlet den norske reisegruppen inn 9,8 millioner kroner som uavkortet gikk til Barnekreftforeningen. Å være en rynkebyrytter er populært, og deltagerne må gjennom en søknadsprosess. Ønsker du å delta i 2020 må du søke innen 25. august. Les mer på team-rynkeby.no.
For deg som har enda større ambisjoner for en lang sykkeltur, hva med Tour de Force? Deltar du på denne turen sykler du hele Tour de France-ruten, og du sykler løypen en uke før proffene. Dette er altså din eneste sjanse til å være først på Champs Élysées. Selv om du kan sykle så lite som tre etapper, velger mange å sykle hele Tour de France. Veldedighetskonseptet her er ganske likt løsningen Rynkeby har valgt, men Tour de Force stiller tøffere krav, både til deg som syklist og pengeinnsamler. Skal du delta på hele må du samle inn minst 3000 pund. Pengene går uavkortet til «William Wates Memorial Trust». Dette er et fond som jobber med vanskeligstilt ungdom i Storbritania. Fondet fordeler midler til ulike organisasjoner, så du kan på den måten påvirke hvor pengene dine til slutt ender.
Sykler går i stykker hele tiden, og har du ikke tid til å reparere den selv kan du gjøre en god gjerning når du leverer den inn på service. Kirkens bymisjon har tiltak de kaller Pedalen, eller På hjul. Dette er i praksis ordinære sykkelverksteder, som også driver arbeidstrening for de som av ulike årsaker har havnet utenfor arbeidsmarkedet. Dette kan være mennesker med rusbakgrunn, soningserfaring eller unge som simpelthen ikke har funnet sin plass. Kirkens bymisjon forteller at de har avdelinger i Oslo, Halden, Fredrikstad, Kristiansand, Trondheim, Haugesund, Arendal, Bergen, Bodø, Drammen, Sarpsborg og Stavanger. Flere av stedene selger også nye og brukte sykler, og tilbyr vinterlagring. Du kan lese mer om prosjektene på kirkensbymisjon.no
Wayback er en ideell stiftelse som jobber for at tidligere innsatte skal få en så smidig tilbakeføring til samfunnet som mulig. De tilrettelegger særlig for at brukerne skal kunne ta del i lett tilgjengelige aktiviteter som har en lav inngangsbillett, eksempelvis sykling. Selv om landevei- eller terrengsykling av og til kan være påtatt jålete, trenger ikke startkostnaden være høy for å oppleve glede og mestring. Så fort det er normale vårforhold for syklister, sykler WayBack turer torsdag og søndag, og de sykler primært turer i Nordmarka i-og utenfor Oslo. I september har de som tradisjon å sykle Rallarvegen, og de samarbeider under denne turen med fengsler utenfor hovedstaden. WayBack er avhengig av midler fra det offentlige og frivillige givere. De setter stor pris på økonomiske gaver, samt alle som vil være med på turene deres. Du kan lese mer om prosjektet på wayback.no.
Da håper jeg du har lyst å være med å gjøre verden til et litt bedre sted. Vi sees på veien!