Ifølge Cycling Weekly har rytterne testet positivt på EPO, og begge er også utestengt av den baskiske antidopingorganisasjonen AVA, som er underlagt den internasjonale antidopingorganisasjonen WADA. Det var VM-resultatene til disse to rytterne som gjorde at myndighetene fattet mistanke og gjennomførte dopingtester. Begge rytterne har bedt om at B-prøven også analyseres.
Portillo har også blitt spansk mester for master fire ganger, og har vunnet en rekke internasjonale amatørritt. Han benekter overfor Cycling Weekly at han har dopet seg.
Utbredt dopingmisbruk
En rapport fra UCIs Independent Commission for Reform in Cycling i 2015 viser at proffryttere unngår Gran Fondo-ritt fordi disse arrangementene er fulle av folk som doper seg.
– Ikke overrasket
Fred Voldset i Fiskeklev Landeveisclub deltok i samme mesterskap som de to dopingtatte rytterne. Han er nedslått men ikke overrasket over dopingtilfellene.
– Det er deprimerende men ikke overraskende at gæmliser doper seg. Jeg tror doping er mye mer utbredt på masternivå enn blant proffene. Masters-VM er den høyeste utmerkelsen vi amatører kan vinne i sykkelsporten, og det er skyhøy prestisje på disse mesterskapene, sier han.
Voldset har deltatt på flere masters-VM, men under fjorårets arrangement syntes han juksing var mer påfallende enn tidligere.
– Jeg fikk en sterk mistanke om doping under VM i Varese. Løypene som ble brukt der var svært krevende og skilte veldig på det fysiske. Da ser du det tydelig, sier han.
Voldset etterlyser mer fokus på doping i mastermiljøene, også i Norge.
– Jeg ser nesten aldri noen fra antidopingorganisasjonene på ritt. De behøver ikke gjennomføre full testing hele tida, men bare det å være til stede og være mer synlige hadde nok hatt en effekt. Vi må tørre å ta opp dette, sier Voldset.