«Edvald og Alexander»
Skrevet av: Jarle Fredagsvik
Forlag: Kagge forlag
Pris: 349,-
Antall sider: 301
Hvor: I bokhandelen eller på nett
Den hendelsen var utgangspunktet for Jarle Fredagsviks bokprosjekt, som har undertittelen men ble etter hvert enig med Kagge forlag om at man heller skulle ta for seg karrierene til de norske sykkelstorhetene i tillegg.
Dermed starter boken fra den spede begynnelsen. Både Fredagsviks første møter med duoen, og hvordan karrierene deres starter og forløper seg. Og allerede i det første av 68 lettleste kapitler, starter forfatteren med å bygge opp narrativet som har fulgt duoen gjennom hele karrieren.
Sjekk også ut intervjuet vårt med Fredagsvik, og i tillegg kan du lese et spennende utdrag fra boken hans her!
«Naturtalentet vs. sliteren», siterer forfatteren fra en artikkel han skrev i 2008. Deretter går det slag i slag, kronologisk fra starten av karrierene deres. Om nettopp hvordan Boasson-Hagen herjet, bare på instinkt og uten noe struktur i treningen sin, mens Kristoff møysommelig jobbet seg oppover, nøye orkestrert av Stein Ørn.
For den mest innbitte og beleste sykkelfansen er det mye kjent stoff, men Fredagsvik drar også frem litt krydder her og der, som man gjerne ikke var klar over.
Og i dag skriver vi 2021. Da er det herlig å lese om hvordan Boasson-Hagen og Kristoff på midten av 2000-tallet blomstret og klatret i det norske sykkelhierarkiet.
Boken gir deg en følelse av at du er med på innsiden av det som har skjedd i karrierene deres, og er herlig detaljert, og har noen artige sidespor også.
Sykkelsporten er kompleks, og det kan selvsagt blir mange ord, uttrykk, historikk og personer å forholde seg til. Fredagsvik gjør imidlertid en glitrende jobb med å balansere nerding, men samtidig gi mindre innvidde lesere kontekst og forståelse for statusen og betydningen til ritt eller å forklare hva som ligger bak taktiske aspekter.
Etter å ha jobbet seg igjennom høydepunktene i karrierene til duoen, som Boasson-Hagens to Tour de France-triumfer, og Kristoffs monumentseire i Flandern rundt og Milano-Sanremo, samt hans Tour de France-gjennombrudd i 2015, begynner reisen virkelig mot bokens klimaks.
Gjennom de omtrent 180 sidene i forkant har Fredagsvik gitt et godt bilde på hvordan hodene til Boasson-Hagen og Kristoff henger sammen, og hvilke ytre faktorer som påvirker dem.
For når vi kommer til det som skjedde i Doha i oktober 2016, har også forfatteren klart å gi et godt stykke kontekst til det som er i ferd med å skje. Man kan analysere opp og ned og i mente hva som skjedde på oppløpet i Doha rent taktisk og teknisk, men bildet er mer komplekst enn som så.
Det var også et forspill i Richmond året i forveien, som trolig satte dype spor og kan ha vært en avgjørende faktor i det som skulle skje i Doha. Og det ble også et etterspill, som fikk betydning både for VM i Bergen og i årene fremover.
Rundt konflikten, og det Fredagsvik kaller et «åpent sår i norsk sykkelsport», klarer han godt å få frem hvor komplekst det hele er. At historikken til Boasson-Hagen tilsier at han er lojal, samtidig som spenningen som hadde bygd seg opp i den norske troppen over flere år, kanskje fikk begeret til å vippe over.
Samtidig som han også viser at Kristoff nødvendigvis ikke har gjort Boasson-Hagen noen tjenester.
Vi gratulerer Fredagsvik med sin forfatterdebut, og anbefaler verket hans på det sterkeste. Dette er en bankers julegave for de fleste sykkelinteresserte. Det er allerede syv år siden Thor Hushovd sin biografi kom, og det er sjeldent det gis ut norsk sykkellitteratur.
To av tidenes klart største norske syklister fortjener en grundig og faglig sterk formidling av sine karrierer, og det lykkes Fredagsvik helt klart med.
Jarle Fredagsvik
Alder: 42
Bosted: Drammen
Sivilstatus: Gift og har to barn
Yrke: Sportsjournalist
Jobber for: Sykkelmagasinet og Betsson
Foto: Betsson Norge