Test: Gore C7 Shakedry og 7Mesh Shakedry regnjakker
Disse jakkene er de absolutt letteste regnjakkene til sykling du kan få tak i med Gore-Tex Shakedry. Men hvem er best av jakkene fra Gore Wear og 7Mesh?
TETTE OG LETTE: Gore C7 eller 7Mesh Oro. Hvilken av de to superlette regnjakkene er best? Foto: Henrik Alpers.
Lesetid: 8 minutter
For deg som er ukjent med hva Shakedry er – det er et slags vidundermateriale som Gore-Tex laget for noen år siden.
Kort forklart er dette den syltynne goretex-membranen med et enda syltynnere lag svart farge på utsiden, limt og tapet sammen til en jakke, for å bli så lett som mulig.
Det du altså sykler rundt med er selve membranen som kalles Gore-Tex, det brødposetynne materialet som er kjent for å være både vanntett og pustende.
Normalt har alt av klær med Gore-Tex et grovt stofflag på utsiden av membranen for å beskytte mot rifter, enten det er fra omgivelsene, en sekk på ryggen, et bokhjørne i selve sekken eller nøkler du har på lomma når du sykler.
Shakedry-jakkene er altså bare en membran i all sin enkelhet, og jakkene er skjøre – svært skjøre. Du må altså være forsiktig når du putter dem i lomma, har dem i styrevesken eller lagrer de hjemme.
Det skal lite til å få hull i dem, vi har allerede klart det i to testjakker.
Men så har vi fordelen da, en fordel som mange syklister kan like. Dette er superlette plagg du kan pakke mindre enn en tennisball, og jakkene veier så godt som ingenting – begge plaggene våre veier rett rundt 100 gram.
Begge to er også så vanntette som det går an å få en sykkeljakke – Gore-Tex-membranene er kjent for å være de beste i verden. De puster godt selv under høy aktivitet, og dens superegenskaper trenger ingen videre forklaring.
Shakedryjakker kan oppleves litt stive og bråkete, det blafrer godt i jakkene i vinden. Ettersom de er så tynne og stive oppleves det litt rart å ha dem tett på kroppen, nesten så en ikke tror på at en har på en jakke. Men det er bare å glede seg over de fantastiske egenskapene, selv om de har loppet deg for en stor sum penger.
Altså: Vi har to superlette jakker, den ene fra det kanadiske, litt nye og friske merket 7Mesh, som også lager klær til terrengsykling og gravel.
Vi har også en jakke fra Gore Wear, og dette er altså sykkelklesmerket til fabrikken som lager selve membranen.
Det betyr vel at jakken fra Gore Wear er best, eller? En konkurrent klarer vel ikke å lage en bedre jakke enn de som har oppfunnet selve membranen?
Noter deg bak øret at membranen er så skjør, at det er en del begrensninger i utformingen av slike jakker, av lommemuligheter og forskjellige glidelåser.
Begge jakkene har de samme fordelene, og vi noterer oss derfor ingentig på pluss-siden når vi oppsummerer hver enkelt jakke, kun minuser.
En ting du kanskje lurer på når det gjelder helsvarte jakker en gjerne kunne tenke seg å bruke i høstmørket. Disse jakkene synes dårlig. Begge to har ulike reflekser på ryggen, men dette er på ingen måte nok til å bli sett av bilistene.
Gore Wear har intet mindre enn seks ulike jakker med shakedry-teknologi i sortimentet, dette er den første de lanserte. Det er en enkel jakke med kun en liten lomme på venstre side av brystet, der du kan ha noe lite og lett, kun mindre smarttelefoner får plass.
C7 betyr at jakken er laget for de mest aktive og ivrige syklistene. Det betyr at den er formsydd til å brukes i sykkelposisjon, og den er derfor litt rar når du eventuelt står oppreist, og er ikke særlig godt egnet til eksempelvis jogging – på grunn av den korte fronten.
Selv om den er for de mest aktive, er den ikke så tettsittende som andre av Gores jakker, eksempelvis testvinneren Gore C7 Active Jacket i den store regnjakketesten fra 2018. Den er løsere både i kroppen og på ermene. Undertegnede er 192 og 82 kilo, og denne jakken sitter ikke spesielt tett, selv om jakkestørrelsen er XL.
Den har en svært enkel strikk rundt livet og håndleddene, der ingen av de to strammer unødvendig mye.
For deg som hadde ventet deg en avhandling, beklager. Jakken er så enkel som overhodet mulig for å spare vekt. Her er det ingen detaljer rundt håndledd eller hals, det er nesten som å ta på seg en plastpose som puster. Du verden.
Eneste fancy lille detalj vi kan notere er at det er garasje til glidelåsen på toppen, og at en liten gummiflapp er festet til glidelåsen, slik at den skal være enkel å operere med hansker.
Nei vent, en ting til har vi – det er faktisk et syltynt fleecefor i halsen, det bare var så minimalistisk at vi ikke la merke til det.
Minus: Jakken er sjokkerende 17 gram tyngre enn 7Mesh sin variant.
Om Gore C7 oppleves som passe trang og tettsittende for de normalvektige syklistene, Oro Jacket syner og høyner med en enda mer formsydd og tettsittende jakke. Den er enda kortere i mageregionen, og enda mer sykkelspesifikk enn Gores variant. Vi liker!
Her må vi bare melde med en gang – gå opp en størrelse fra hva du hadde tenkt. Denne jakken er tettsittende og trang, særlig på ermene, og strammingen rundt håndleddet likeså. I denne testen vurderer vi ikke størrelsen som et minus, selvsagt – men vær klar over det ved bestilling.
Som nevnt igjen, med mine 192 centimeter og 82 kilo, dette er en jakke som sitter tettere enn ønskelig. Ville jeg gått opp en størrelse ville den opplevdes mer som jakken fra Gore.
Så hva er bra med den åletrange Oro-jakken fra kanadiske 7Mesh?
Orojakken har et par detaljer som Gore ikke har. Den er litt videre nederst på ryggpartiet, noe som gjør det litt bedre å ha ting i baklommene, den vil ikke klemme like mye i dette partiet. Dette er en detalj vi ikke har sett på mange andre jakker, som vi liker godt.
På ryggen har vi også to vindklaffer, to åpne sluser som du kan stikke hendene inn i og forsyne deg av det du finner i lommene. Du trenger ikke bekymre deg for at vannet trenger inn disse slusene. I høy fart vil turbulensen over ryggen lukke dem, i lav fart vil den øverste delen overlappe med solid margin.
Også Oro har lange nok ermer for syklister (forbausende mange sykkeljakker har ikke det), men en svært irriterende detalj. Strikken rundt håndleddet er utrolig stram, så stram at det ser ut som en har gått rundt med en hårstrikk rundt armen.
Legg også merke til at ermepartiet er noe trangere enn på Gore sin modell. Ikke voldsomt, men har du fysikk med bulende muskler og kraftig albueparti kan det bli for trangt.
Fancy detaljer på denne jakken? Oh yes, etter litt leting fant vi en liten detalj til utover lommeslusene: Den har en hempe i nakken så du kan henge den opp i skapet. Dette er altså inkludert i prisen på 3400 kroner.
MINUS: Usedvanlig stramm strikk rundt håndleddene.
Oppsummert
Men hvilken jakke er best av disse to?
Vel – vi skal være dønn ærlige, disse to er så godt som umulig å skille. Vi kan like Oros mulighet til å slippe å løfte jakken for å få tilgang til lommene, ulempen er at jakken kan revne i disse skjøtene – men vi må si «kan», det har ikke skjedd.
På den annen side, å løfte Gores jakke er heller ikke ideelt, har du en pumpe på ramma kan den fint revne jakken om den har en skarp kant, i det du løfter jakken over lommene for å få mat.
Oro er 400 kroner dyrere, men hakket mer avansert enn Gore C7. Slike mikrodetaljer kan vi diskutere med oss selv dagen lang. Poenget er uansett at det superlette Shakedry-materialet legger så store begrensninger på utformingen av plaggene, at det vil være like begrenset hvor store forskjellene vil være.
Det er Shakedry som «er» jakkene, heller enn at 7Mesh og Gore har laget hvert sitt unike produkt.
Uansett hvilken av disse jakkene du velger: Begge vil holde deg tørr og lun i så stor grad det er mulig når en driver med landeveissykling i regnet, begge to vil loppe deg for en stor sum penger og begge jakkene vil være skjøre.
Dette er regnjakker for deg som vil ha samme egenskaper i en jakke som du har i en sykkel – noe som er lett, teknisk avansert og noe som mange vil anse som det beste.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.