Styrevotter er mange syklisters hemmelige våpen mot frosne fingre. De er åpenbart så bra at de lett trumfer at sykkelen blir seende veldig rar ut. Vi har selvsagt testet Bar Mitts styrevotter.
HOLD VARMEN: Styrevotter er en merkelig måte å holde varmen på. Men hvordan fungerer det i praksis? Foto: Henrik Alpers.
Bar Mitts Road Bike CX
Pris: 599 kroner
Vekt: 260 gram per par
Størrelse testet: L
Størrelser: S, M, L, XL
Importør: bikeshop.no
De kalles for styrevotter, styremuffer eller kanskje bare produktnavnet «Bar Mitts». Det er noen digre, snabelformede neoprenvotter som vi trer utenpå bukkestyret.
Teorien er enkel: Stikker du hånda nedi her har du i praksis på deg en diger vott. Da kan du gå vesentlig ned på hansketykkelse, eller kanskje droppe hansker.
Det må jo være fantastisk å kunne få litt kontakt med styret igjen? Tykke hansker slik som Giro 100 Proof, 45NRTH Sturmfist, hummerhansker eller votter gjør det definitivt mer spennende – og ukomfortabelt å holde i styret.
Hvor bra fungerer de litt snodige og originale styrevottene? Det finnes nemlig mange varianter av styrevotter i dag, men Bar Mitts var definitivt en av de første som laget dette til moderne sykler, selv om de må se seg grundig slått av snøskuterbransjen.
599 kroner koster de, og de er så godt som like siden vi så de første gang for over 12 år siden.
Bar Mitts lages i varianter til både bukkestyre og flatt styre, og du får varianter til sykler med eller uten integrerte kabler. Du får Bar Mitts også til sykler som har de gamle girvaierne som går rett ut fra hendelen. Det finnes til og med en utgave der du også kan ha henda i bukken.
Vår testversjon er altså den klassiske Bar Mitts Road Bike/CX.
De veier 260 gram for paret, og de kommer i tre størrelser. Det er åpningen på votten som definerer størrelsen – har du digre hender må du selvsagt ha større åpning for å komme inn i votten.
Selve vottens volum er relativt likt uavhengig av størrelse.
FLERE UTGAVER: Våre styrevotter kan også brukes på eldre Shimano-hendler, der girvaieren går ut fra hendelen. Foto: Henrik Alpers.
Montering av vottene er gjort på under to minutter. Vi trer hånda inni, og konkluderer raskt med at det føles som å ha på – du gjettet riktig – en litt rar neoprenvott.
Volumet inni votten er relativt lite, omtrent som en vanlig vott, så du har ikke mulighet for fingerakrobatiske krumpsring når du er på tur. Men det går helt fint å gire, det går helt fint å bremse.
Jeg har aldri inseminert en ku eller hjulpet en hest med å føde, men jeg tillater meg selv å tenke at det kan oppleves nesten litt som å sykle med styrevotter.
La oss heller ta en tur ut fra gården i skikkelig kaldt vintervær. Vottene har blitt testet i temperaturer mellom -15 og pluss tre grader.
Fordeler
Den store, åpenbare fordelen med styrevottene, er at du blir fort varm på hendene – og du holder veldig godt på varmen. Vottene er laget av 5 mm tykt neopren, et vindtett materiale, som også isolerer godt selv om det er kliss vått.
Men hva betyr det i praksis?
Vel, jeg er en frossenpinn på sykkelen, jeg er han som alltid klager på at det er kaldt på fingre, tær, nese, kort forklart synes jeg alltid det er kaldt.
Med styrevotter, gikk jeg stadig ned i hansketykkelse. Er det null grader og nedover sykler jeg stort sett med så tykke hansker som en får tak i. Jeg har blant annet hatt glede av hansker med varmetråder i vinter.
Med styremuffene har jeg i temperaturer mellom null og -10 grader brukt tynne fleecehansker inni muffene, og klart meg med det. Har det vært enda kaldere har jeg tatt litt tykkere hansker, men fortsatt hansker ment for null grader og varmere.
IKKE I BUKKEN: Styrevottene tres på styret og festes med borrelås. På denne, og de aller fleste variantene, kan du ikke ha henda i bukken. Foto: Henrik Alpers.
Ved temperaturer nærmere null og over, har jeg brukt tynne sommerhansker, som jeg typisk ville brukt i ritt om våren eller høsten.
Det har virket regelrett rart å ta på seg vinterbukse med skibukse utenpå slik jeg pleier når det er kaldt, to lag med ull før en tykk vinterjakke og kanskje vest utenpå der igjen, før jeg på henda tar et par hansker jeg ellers bruker når det er 8 grader og lav høstsol.
Men det er altså det jeg har gjort selv om det har vært skikkelig kaldt. Dette har altså fungert glimrende.
Ulemper
Produktet har ingen ulemper i seg selv. De gir kanskje i overkant mye oppmerksomhet for de introverte, og stilpolitiet vil trolig sende deg på pallespikring ut vinteren.
Men selve produktet er altså upåklagelig i all sin enkelthet.
Så hvorfor bruker ikke alle styrevotter fra Bar Mitts? Jeg for min del sitter ganske urolig på sykkelen. Jeg snyter meg i nesa, jeg diller på telefonen, jeg justerer lue, hjelm og jakkeglidelås hele tiden. Jeg liker å flytte hendene rundt på styret, jeg strekker ryggen til stadighet og jeg sitter ofte lenge uten henda på styret.
Det betyr at jeg må trekke henda ut av vottene for å snyte meg, og så føre hånden inn i votten igjen for å nå gir og bremser.
Denne bevegelsen blir for meg så unaturlig, at jeg ikke vet om jeg fortsetter med styrevotter nå som testingen er ferdig. Og slik er det for mange. De som liker å ha hendene ved stemet har nå ingen mulighet for å panikkbremse, du rekker simpelthen ikke å tre henda inn i vottene før det er for sent.
STOR ULEMPE: Liker du å ha hendene oppå styret, må du altså tre dem ut og inn av vottene. Det kan by på utfordringer ved behov for å bremse. Foto: Henrik Alpers.
Kjøp eller ikke kjøp?
Når vi er usikre på produkter, stiller vi oss alltid spørsmålene: Ville jeg kjøpt dette i dag basert på det jeg vet nå? Vil jeg anbefale vennene mine å kjøpe dette produktet?
Dette er det umulig å svare på. Fordi, jeg ville trolig ikke kjøpt det selv, men jeg kan like fullt trygt anbefale det til andre.
Produktet fungerer godt, og det blir virkelig varmt og lunt inni vottene. Jeg ser stadig syklister som trives med sine styrevotter, og jeg kan ikke annet enn å konkludere med produktets gode funksjon.
Så får jeg heller akseptere at jeg er en syklist som holder lite i styret, og heller bruker tykke hansker, selv om jeg da fryser litt.
Men hvem som er komfortable inni dem, og hvem som føler seg fanget slik som meg, er helt umulig å si.
Konklusjon
Styrevotter, bar mitts eller styremuffer om du vil, gir deg muligheten til å gå vesentlig ned på hansketykkelse når det er kaldt, og kanskje droppe hansker helt fra rundt minus to grader og varmere.
De gir god kontakt med styret, men ulempen er selvsagt at hendene blir litt låst i posisjon. Panikkbremsing er umulig med mindre du har hendene på hendlene – fordi du først må tre henda inn i votten.
Men varmeeffekten er god, den er faktisk skikkelig god, og med tynnere hansker enn temperaturen tilsier, får du god kontakt med gir og bremser.
Produktet anbefales – vi vet bare ikke hvem vi skal anbefale dem til. Prøv dem i butikken og gjør opp en mening.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.