Trenger jenter egne sykkelbukser, eller kan vi bare kjøpe de samme som gutta? Det enkle svaret er at ja du bør definitivt vurdere bukser beregnet for damer. Men hva bør du se etter for å finne en god bukse, og hva er eksempler på gode damebukser?
STØRRE FORSKJELLER: Sykkelbukser til damer har helt andre detaljer enn herre-og unisexbukser. Men hva er forskjellen, og hva skal jeg se etter når jeg skal kjøpe en ny bukse? Illustrasjonsfoto, rapha.cc
Lesetid: 6 minutter
Holder det for oss å bruke de samme som sykkelbuksene som menn, eller må vi se etter egne damebukser?
Sykling er en idrett der menn har dominert både bransjen og nyhetsbildet, og det bærer veldig mye utstyr preg av. Både sykler og klær lages med menn i tankene, og i mange tilfeller har kvinnene plukke opp restene. Men markedet for damebukser er både stort og spennende.
En god pute er bygget opp av flere lag, og har ingen sømmer som havner i områder som det er bevegelse på eller i klem mot setet.
En god pute i en sykkelbukse for damer skal også puste godt, gi trykkavlastning på setet og ikke gi gnag, altså den må ikke være for glatt, men heller ikke gi friksjon mot underlivet. En shorts som ikke holder på plass og krøller seg opp i skrittet, eller en pute som ikke dekker setebeina er ikke behagelig i lengden og gir trykk på feil sted.
Passform
Vi jenter er ikke som gutta i anatomien. Vi har pupper, vi har hofter og vi har ofte både mage og lår.
Dette gjør at herrebukser ofte blir trange og klemmer på helt feil steder for jenter. Videre har vi ofte større lår enn menn, noe som gjør at sykkelbuksene til herrer vil stramme ukomfortabelt mye rundt lårene.
En strikk som flytter på seg kan bli veldig ubehagelig etter noen timer på sykkelsetet, og er en viktig ting å se på i en shorts.
Jeg har prøvd shortser som har vært direkte ubehagelige i strikken, så tipset mitt her er, kjenn etter hvordan strikken er på din kropp, for er det ubehagelig i prøverommet så kan jeg garantere at det blir en «pain in the ass» etter noen timer ute.
En sykkelbukse vil aldri gå seg til.
Hva med bh, seler og undertrøye?
Stroppene over skuldrene på en damebukse er konstruert helt annerledes enn på en herrebukse.
Selene på en herrebukse går gjerne rett over brystene, noe som ikke alltid fungerer godt for de av oss med normal størrelse på brystene.
Hvordan løser vi dette på en damebukse?
På en damebukse kan selene eksempelvis gå sammen i en delta foran på brystet, altså mellom puppene. Dette kan stramme noe over skuldrene, og andre produsenter velger å løse det annerledes, som for eksempel kryssede stropper i ryggen eller med en hel topp i elastisk mesh.
Den vanligste løsningen er å ha seler som en kan tøye langt mer enn på herrebuksene, der selene ofte er særdeles stramme.
Ulepmen med seler er at en må av med trøye ved toalettbesøk, men det får bare stå sin prøve.
Det må være plass til rumpa
Sykkelbukser til damer leveres i flere forskjellige størrelseskategorier.
Assos deler eksempelvis inn sine bukser i tre kategorier, ComforFit, RegularFit og RacingFit, og de aller fleste produsenter har ulike passformer til ulike kropper.
Comfortfit er i dette tilfellet litt mindre stramme, og er til romslige kropper. Regularfit er typisk til en gjennomsnittlig syklist, mens racingfit er de strammeste buksene til de aller slankeste av oss.
Uansett hva slags kategori du kjøper bukse i de må kunne strekke seg. Vi snakker da om at buksen skal sitte tett, ikke utvide seg. Her gjelder det å være ærlig i innkjøp, og kjøpe den buksen som passer den kroppsfasongen en har.
Bør jeg kjøpe den samme som venninna mi?
Passer alle klær forskjellige kropper? En av mine favorittbukser gjør at jeg tåler timesvis på sykkelsetet uten gnag, men det er ikke dermed sagt den ikke kan lage ubehag hos andre.
En av svært få likheter mellom dame- og herrebukser er at en kan gjøre et par bomkjøp av plagg før en finner en favorittbukse, og at her finnes det ingen fasit.
Men de færreste liker klamme og tynne puter i en billig bukse uten hold, skal du sykle litt er det verdt å bruke litt penger på en god bukse.
Fem gode sykkelbukser i ulike prisklasser til damer
Det finnes en rekke gode damebukser, her har jeg listet opp et par favoritter.
Kalas Acro- Elite, kr 999,-
Dette er en bukse som er litt tynnere i puta enn vanlig. Det er vanlig at terreng-og sykkelkrossutøvere liker dette, mens enkelte kanskje vil ha en tykkere pute på landeveien. Modellen blir ofte brukt som klubbshorts til rabattert pris.
Assos T.laalalaiShorts_S7, kr 1499,-
Dette er min favorittbukse i skapet akkurat nå. Buksen har normal passform. Proffene som er slanke og stramme vil trolig ha en mer tettsittende modell, men til helt ordinære hverdagssyklister er dette et godt valg. Seleløsningen gjør at selene går mellom brystene, ikke over.
ZU4R Addict dame, kr. 1799,-
Dette er en bukse med svært godt hold i stoffet, dette sitter så tett som du får det. Seleløsningen er en annen av mine personlige favoritter. På ryggen går selene i kryss, mens vi i fronten finner et behagelig nettingparti, eller «mesh» om du vil. Dette gjør at det blir mindre skvis av fronten.
Rapha har mer enn bare dyre bukser, og Core-serien er deres mest prisgunstige. Core-buksene har normalform, og de aller sprekeste vil kanskje ha noe enda mer tettsittende. Selene er brede og myke, slik at de ikke klemmer over brystet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.