Størrelse testet: M
Tester: Mann, 48 år, 183 cm, 72 kg, langbent og kortrygget.
Pluss: Anvendelig fra 4 til 18 grader, svært komfortabel, topp kvalitet, vindtett front, komfortabel og diskret plass til juvelene, helsort
Minus: Dyr, lite elastiske seler
www.assos.com
www.lk-norge.no
Innledning
Tenk deg dagene hvor du starter turen i 5 pluss og det godt kan bli 16-18 grader før du er ferdig. En vanlig sykkelbukse og benvarmere er den typiske løsningen da, men den er ikke sunn for hovedsykkelmuskulaturen. Du bør passe på gluteus maximus og alle de andre musklene som sørger for bevegelse i hofteleddet, og området ved iliosakralleddet. Det du trenger er en varm sykkelbukse som Assos T.607.4_S5.
Assos' nomenklatur er er tungebrekkende, enkel og full av kode. T betyr kort selebukse, 607 henspiller på hovedtekstilet, 4 er hvor produktet hører hjemme i Assos' ALS Climarange, det vil si 4 Autumn, og S5 er putegenerasjonen, som ikke er den femte men den andre. S2 var den første egenutviklede, og splunknye S7 den tredje. Pust dypt inn og tell til tre... Vi kaller buksen T.607 fra nå.
Konstruksjon
Om du kjenner Assos nå utgåtte T. FI Mille_S5 sommerbukse kan vi si at T.607 deler sømkvalitet, pute og mange detaljer med den, men ikke de viktigste materialene. Navnet henspiller på RXQ 607-stoffet som er brukt på de utvendige panelene på buksen. RXQ 607 er basert på Assos' velkjente RX (for Roubaix, hva ellers?), og det brukes også i tK.607-nikkersen, Habu-, Tiburu- og Bonkajakkene og Fuguhelm-luen med flere. Det er et slags uthulet fleecestoff som er glatt på utsiden og, ja nettopp, hullete på innsiden.
Panelene på innsiden av lårene, oppover rumpa og til korsryggen er nevnte RX, et tett, slitesterkt og behagelig tekstil som er fleeceaktig på innsiden og glatt på utsiden.
Foran på T.607 har man lagt på et trapesformet lag tynt vindsperrende stoff fra Stratagon-familien. Dette viser ikke på hovedbildet som antakelig er av en prototype. Det finnes også beskrivelser av buksen i Assos' egen litteratur som ikke nevner det, men det er der altså. Assos hevder at man blir mindre tissetrengt når bukområdet holdes varmt.
Selene er ganske uelastiske slik som på Mille-buksen. Det er et bredt nettingfelt i ryggen, og det er lurt for på landeveien er ryggen området hvor man blir kvitt mest kroppslig fuktighet. Alle etiketter er sydd fast på utsiden, og den klinik-fargede gummietiketten på fronten sladrer om modell og gjør det lett å plukke den ut blant andre sorte bukser i skapet. Det er reflekser bak på begge lår, og foran på høyre lår. Foran på venstre lår er det en liten gummiknapp med logo og bak på høyre side en litt større knapp med logo. Elastikken nederst på lårene er den samme som ble brukt i S5-sommerbuksene. Den har silikondotter som hjelper å holde på plass kne- og benvarmere, plagg som brukes mye sammen med bukser som dette.
Puten er den samme som ble brukt i Mille-buksen. Den er totalt 10 mm tykk og produsert av CyTech etter Assos' spesifikasjoner og patenter. CyTechs Elastic Interface Technology ble forøvrig utviklet i samarbeid med Assos til S2-bukseserien med orange puter som kom på markedet i 1995.
I bruk
Passformen i bena og setet er omtrent som den nye Équipe og den gamle toppmodellen 13. Den er ikke så vid som Mille-buksen var. Selene biter imidlertid slik de gjorde på Mille-buksen, og man skal innta sykkelposisjonen for å sjekke at den passer. Tissepauser må utføres med vareierende grad av hofteknekk og krummet rygg. Mille_S5-puten er tykk og komfortabel for lange dager på setet.
Sammen med de lange Assos legWarmers_S7, som går helt opp til skrittet og også dekker utsiden av hoften, blir den en ekte vinterbukse som vi har brukt helt ned til 4 plussgrader på sone 1-turer i tørre forhold uten å bli ukomfortable.
Benvarmere av det mer tradisjonelle slaget er enklere å ha med å gjøre. Den totale varmeeffekten blir mindre, men de er i det minste mulige å få på i en fei etter et ritt eller når solen faller og luften blir skarp. Elastikken holder ben- og knevarmere godt på plass, også Assos' egne som ikke har silikongrep langs den øverste kanten.
På langturer med kjølig tidlig start og norske sommertemperaturer mot slutten blir vi ikke overopphetet så lenge vi regulerer ved å fjerne benvarmere, vester, lange hansker, oversokker, armvarmere og lue. (Vi føler oss også fryktelig proffe med trøyelommene fulle av alt sammen. Lenge leve selvbedraget).
Buksen er ikke vanntett. RXQ 607-tekstilet holder på mye luft og er bra på fukttransport. Det er supert under tørre forhold, men i regnvær er det rene svampen. Kombinasjonen regn og lave temperaturer fordrer hjelp av en god overtrekksregnbukse.
Det vindtette feltet foran på buksen holder som lovet buken varm. Vi har dog ikke klart å finne ut om vi blir mindre tissetrengte av det og tenker at det er flere faktorer som spiller inn.
Oppsummert
En varm kortbukse med vindtett front som Assos T.607 er en av de smarteste garderobeinvesteringene du kan gjøre. Sammen med et par benvarmere blir den en langbukse som holder de viktigste musklene varme ned til 5 grader. Selene kunne vært mer elastiske slik at den hadde passet flere kroppsfasonger bedre, og den er som vanlig fra Assos dyr, men den er kanskje det mest anvendelige plagget i testerens garderobe.
T.607 kan svært fort bli den sykkelbuksen du bruker oftest i norsk klima, rett og slett fordi den gir isolasjon til de viktigste sykkelmuskler og -ledd, som jo benvarmere og undertrøye ikke når frem til.
+++
Landevei har også testet et alternativ til T.607, Rapha Pro Team Thermal Bib Short.