Skal du bare ha ett plagg til sykling er det selvsagt en god sykkelbukse. Men hva kjennetegner egentlig en god sykkelbukse? Vi har testet en rekke shortser og gir deg svarene!
Sist oppdatert: 12. juli 2023 kl 06.00
GOD SYKKELBUKSE: Komfort er viktig på sykkelen. En god sykkelbukse sørger for det. Foto: Kristoffer H. Kippernes
En god sykkelbukse er et av de viktigste kjøpene du gjør som syklist, spesielt som nybegynner. At du slipper å starte sykkelkarrieren med smerter i underlivet.
En god sykkelshorts gjør langturen til en lek, men buksene varierer veldig i pris. Ekspertene i Landevei guider deg igjennom et rikt utvalg.
Test av sykkelbukse
Abracadabra bib shorts er norsk sykkeltøy og av høy kvalitet. Etter å ha ligget og slumret i noen år, er de tilbake med nye kolleksjoner og en virkelig imponerende bukse.
Assos Equipe R Bib S9 er en ny, relativt rimelig bukse fra Assos, som er ment å være innstegsbukse for aktive og konkurrerende ryttere, og har hentet flere spesifikasjoner fra dyrere Assos-bukser.
Castelli Entrata er den billigste sykkelbuksa til det italienske merket. Som nybegynner er det definitivt en bukse du bør vurdere, med en fin pris og gode kvaliteter.
Santini Unicoer en bukse med unik, sømløs konstruksjon i buksebeina. Hele lårpartiet er laget i ett stykke stoff med skjøter som er limt, snarere enn sydd. Dette gir høy komfort og fint utseende. Dameversjonen av Santini Unico har et helt spesielt frontparti foran mage og bryst.
Skal du ha det aller råeste på markedet, er det sveitsiske Assos sin Mille GTO Bib Shorts som gjelder.
Prislappen er høy, men mange mener deres karakteristiske bukser er det eneste som gjelder. Landeveis dom er imidlertid ikke like euforisk.
En langt mer overkommelig pris for de fleste, har deres Mille GTS Bib Shorts. Den har en tynnere sommerpute, har færre sømmer og virker også luftigere og lettere enn GTO.
Skal vi ned på de virkelig billige shortsene finner vi Pearl Izumi Quest, som er den billigste vi har testet. Den har enkel skumgummiløsning, uten superegenskaper som støtdemping eller fukttransport i tankene. Den er likevel ikke så verst.
Av de billigste vi har testet er det Nalini Sporty som er best i test. Den er svært behagelig å ha på og gir mye for pengene.
Gore sin C5 Opti Bib Shorts+ ligger rundt samme pris, og er også en bukse vi anbefaler.
Craft sin Core Endurance Bib Shorts har den tykkeste puten, og den har også størst areal. Stroppene er imidlertid et potensielt irritasjonsmoment.
Canadiske 7Mesh er mest kjent for å lage klær til terrengsykling, men treffer også spikeren på hodet med sin første landeveisshorts, RK1 Bib Short.
Sykkelbukse til kaldere dager
Vi har også testet sykkelbukser med fleecfôr på innsiden, for litt kjøligere dager i kombinasjon med benvarmere.
Der er det Isadore sin Thermoroubaix som kommer best ut av det. Den er myk og varme, og har en bra pute. I tillegg har den et elegant utseende.
På kjølige dager kan det også være aktuelt med en yttershorts - i hvert fall på turer på grusveier eller på turer der det ikke skal gå så fort.
På vinterstid sykler veldig mange inne på rulla og Zwift. Flere og flere kjøper nå klær designet spesifikt for dette. Castelli Insider 2 er den italienske produsentens kolleksjon for innendørssykling, men deres sykkelbukse skuffer.
Assos Superléger S9 er et annet alternativ. Her må du imidlertid ut med den doble prisen i forhold til Castelli, men til gjengjeld leverer den mye bedre på det punktet Castelli svikter.
Hva kjennetegner en god sykkelbukse?
En sykkelbukse er ett av tre kontaktpunkter vi har på sykkelen, i tillegg til hender og føtter.
Om vi bryter ned buksens oppgaver i detalj, er det ganske mye den skal utføre. Buksen skal sitte tett på kroppen, den skal føye seg etter syklistens bevegelser, men det er også viktig at den ikke blir for tett.
Opplever vi bukser som er for små, vil vi kjenne en liten irritasjon av hvert eneste tråkk, og er materialet for løst vil det både flagre i vinden, i tillegg til at vi ikke opplever at plagget har noe «hold».
Selve stoffmaterialet skal også ha den perfekte balansen mellom gode pusteegenskaper, de skal tørke fort i vinden og de skal ikke ha for mye trekk. Selene skal ikke stramme for mye, og heller ikke for lite, og de må være laget i et materiale som ikke gnager på skuldre eller brystvorter.
Det er det samme på lårene, buksen skal holdes nede men ikke av en stram strikk, for da kan det gnage der også. Kvaliteten må selvsagt være prima, ingen vil investere i en bukse som ikke tåler lang tids bruk.
Alt dette er før vi har tatt for oss selve puten. Den sagnomsuste, støtdempende puten i en sykkelbukse, den magiske delen som skal sørge for at vi ikke får vondt selv etter fem timer på setet.
Men hva er egentlig en god pute? Vi mener de skal være faste, slik at vi fortsatt opplever kontakt med setet når vi sykler.
Slik tester vi sykkelbukser
Vi tester oftest sykkelbukser for deg som sykler mye, ikke deg som «prøver å gå på spinning opp til to ganger i måneden». Vi har aldri prøvd en bukse til 299 kroner som vi kunne tenke oss å bruke hver dag, men vi har flere bukser i prisklassen 799 til 999 kroner som brukes daglig.
Følgelig har vi også prøvd sykkelbukser til flere tusen kroner som ikke begeistrer oss i det hele tatt.
En sykkelbukse er et personlig anliggende, og alle bukser passer ikke til alle. Likevel er det flere fellestrekk som gjør noen bukser bedre enn en annen.
Dette er det vi går gjennom når vi er på jakt etter en god sykkelbukse.
Stoffkvalitet
En sykkelbukse sitter oftest rett mot huden, med mindre du bruker en undertrøye på overkroppen. En rimelig bukse har ofte en veldig plastikkaktig følelse, i tillegg til at den er klam og verken puster eller holder varmen. Den gode buksen skal gi deg følelsen av at hele kroppen holdes på plass.
Tett og fint, men det skal strekke seg nok til at du kan bevege deg det du trenger. Består buksen av ett stykke stoff eller består den av mange paneler? Mange paneler gir deg ofte bevegelsesfrihet, men sømmer kan gnage. Har buksen få paneler trenger den mer fleksibelt stoff.
Selene
Uten seler på buksen kryper buksen ned og gir deg rørleggersprekk, og av den enkle grunn bruker vi kun selebukser. Selene skal ikke være for stramme, samtidig må den holde buksen på plass. Stoffet i selene kan ofte gnage over skuldre eller på brystvorter. Er stoffet i buksen for stramt vil ofte kantene rundt selen, gjerne rundt magepartiet gnage.
Er selene laserskåret, eller er det billige sømmer som markerer kanten? Puster de godt? Ser det ut som de knapt vil vare over helgen? Og hva skal vi med radiolommen på det ellers luftige ryggpartiet?
Puten
Mange av de beste putene er relativt tynne, men oppbyggingen er smart. Det ytterste laget er behagelig mot mannlige og kvinnelige bløtdeler. Neste lag er ofte et tynt og litt hardere lag, som tar av for harde slag og støt. I midten har vi gjerne en skumgummikjerne av ulik karakter, mens et nytt tykkere lag tar av for støt igjen, før buksens ytterste lag plasseres på setet.
Dette laget bør på en eller annen måte være forsterket, slik at ikke den konstante gnikkingen din sliter ut buksen på null tid. Puten må ikke være for klam, tåle mange vask og heller ikke veie for meget.
Detaljer
Noe ekstra å legge merke til? Er det fiffige designdetaljer på buksen, eller er det eneste vi legger merke til løse tråder? Er det noe nytt de kan vise oss på plagget, eller er dette samme drakt med nytt navn og en høyere pris?
Når vi tar en ny bukse i nærmere øyesyn er det er det alltid små overraskelser i positiv og negativ retning.
Rundt låret
Nederst på buksekanten finner vi enten en gummistrikk, en laserskåret kant eller en kombinasjon av begge deler. Har den gumminupper som holder buksen nede, eller kryper den oppover låret mens turen pågår? Vi har opplevd gummikanter på innsiden av bukser som gir oss utslett, vi har også møtt bukser som ser ut som hotpants etter ti minutter på setet. Vi har selvsagt også hatt bukser med en kant vi ikke en gang kjenner, som beholder fasongen etter mange vask og som i tillegg holder seg nede.
Pris
Hva koster herligheten? Kan vi få en like god bukse til en mindre penge? Når er det verdt å bruke 3500 kroner på en bukse og når er det like greit å kjøpe en til 500? Dyrt er ikke nødvendigvis bra. Får en bukse dårlig karakter her kan den likevel være bra, men da vet du at du kjøper dyrt kun for å kjøpe dyrt.
Snitt
Helt riktig, dette er karakteren buksen ender opp med.
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.