Plagg: Assos Fuguhelm vinterlue (-6 til +6 grader)
Størrelser: I (til 59 cm), II (til 62 cm)
Pris: 949,-
+ Passform, skredderarbeid, funksjonalitet
- Pris
Prestentasjon og konstruksjon
Jada, dette er Assos. Fugu er Climarange 7 er Winter Plus er -6 til +6 grader. Lett som en plett.
Videre: Fugu er det japanske navnet på en giftig fisk som også er en sushi-delikatesse, og fonetisk er det også kort vei et engelsk ukvemsuttrykk. Man gliser også litt av assosiasjonene den gotiske skriften og navnet gir til den snart hundre å gamle Stahlhelm, løfter av lokket, vipper tilside bildet av Andrea Zamboni og teksten om produktets tilblivelse og fortreffelighet, og løfter opp et stykke gudbenådet skredderarbeid. Luen har flere sømmer enn vi har brydd oss om å telle.
Mesteparten av luens utside er gjort i Stratagon Ultra, det vind- og vannavstøtende materialet som også brukes i Bonkajakken og Bonka- og Fugubuksene. Midt i pannen og fra toppen av skallen og bakover er det sydd inn kiler av et kraftigere tekstil. Skyggen er liten, langt mindre enn de man finner på vanlige sykkelluer. Nakken er skåret høyt, slik at luen ikke går lengre ned enn at den dekker bakhodet akkurat. Ørene lukkes fullstendig inne, og siden hodets naturlige brilleknagger derfor er dekket er det sydd inn to løkker på hver side som man kan sikre brillestenger i.
Innvendig er det et lag av det uthulede RXQ 607-tekstilet i sort og klinik nærmest skallen. I pannen er det limt et lag av noe som kjennes ut som RX/Roubaix til det utvendige Stratagon-laget, slik at luen har tre lag her. Ved ørene har man lagt til noe som kjennes ut som et ekstra lag RXQ 607. Mye luft omkring ørene med andre ord.
I bruk
Størrelse I sitter perfekt på skallen min som er 58 cm. Den gjør jobben helt ned til -12 grader på turer i sone 1 og 2 på terrengtraktor med piggdekk.
Skjermen, som virket så kort og rar ved utpakking, er akkurat passe stor når man sitter på sykkelen. Den bryter fartsvinden, men hindrer ikke sikten oppover når man drar luen langt ned i pannen mot kulden.
Det hullete stoffet nærmest huden er varmt og evner å dra eventuell svette bort. Den høyt skårne nakken lar rytteren løfte hodet uhindret. Løkkene til brillestenger er et smart påfunn, og at de er to i høyden gjør det enkelt å finne dem under forskjellige hjelmstrammesystemer. Luen klemmer ikke de ganske prominente ørene våre flate, kald luft lekker ikke inn til dem, vindstøyen er liten, og man hører trafikken godt.
Oppsummert
Den koster like mye som en ekte østerdalslue (!), men gjør den tiltenkte jobben minst like godt. Og mens man ikke ville finne på å bruke førstnevnte under sykkelhjelmen kan Fuguhelm fint brukes på kalde langrennsøkter. Til sykling i kaldt vær er den et basisplagg.