Det er tredje året på rad at konkurransen om tittelen Oslos Klatrekonge avgjøres med et formelt rittarrangement, og fjorårsvinner Carl Fredrik Hagen fra Team Sparebanken Sør kan ta hattrick i herreklassen med tre strake seiere.
Rittet har også vært kjørt tidligere, men da i langt mindre formelle rammer. I 2012 var det Arne Post som vant, og i 2013 var det Kristian Oftedahl.
Birken-vinner på toppen
Stillingen per 8. september er at Åsmund Romstad Løvik, årets Birken-vinner, leder på hovedlista med 448 poeng. Hans bestenotering på Tryvannklatringa er 13:15 og han er drøyt halvminuttet raskere enn nestemann på lista: Øyvind Heiberg Sundby med 434 poeng og en bestetid til Tryvann med 13:49. Sindre Buraas på tredjeplass med 429 poeng og tida 14:34.
Regjerende klatrekonge Carl Fredrik Hagen ligger på 28. plass med 273 poeng og hans bestetid opp Tryvann i år er 14:56.
– Jeg stiller. Det er kjempebra at noen arrangerer sånne ritt, uhøytidelig og moro. Det er alltid gøy å vinne ritt, så får vi se om formen er bra nok, og om jeg kommer i en bra nok pulje, sier Hagen, som er på ritt i Tsjekkia med laget fram til mandag og kommer direkte til klatrekongen på tirsdag.
Tett i dametoppen
I dameklassen er det langt tettere i teten. Kristin Falck, som ble kronet til tidenes første klatredronning i 2014, leder sammenlagtlista. Hun har 450 poeng og en bestetid på Tryvannklatringa på 18:12. Bak henne ligger regjerende klatredronning Jeanette Persson med 445 poeng og en bestetid opp Tryvann på 18:15.
– Jeg kom seint i form i år og er i stigende form utover høsten. I fjor stilte jeg med lave skuldre og prøver gjøre det samme i år også men har jo tittelen og forsvare. Det et artig arrangement med litt snert og lekenhet, og en kåring der man gjerne vil stikke av med tittelen klatrekonge og -dronning, så klart. Det er jo en liten skalp å ta, sier Persson, som gleder seg til tirsdagens syrefest.
Falck er foreløpig ikke påmeldt, men er i ferd med å la seg friste.
– Det er klart det ville være kult med revansj. Men Norgesmester elite terreng altså... Hun er ikke hvem-som-helst, liksom. Jeg er stygt redd for at hun har mer futt i klatrebeina enn meg, men jeg er i ganske god form selv nå. Så jeg kan vel ende med å kjøre. Det hadde jo vært kult å smykke seg med klatredronningtittelen. Men jeg tar absolutt ingenting for gitt. Det er mye bra klatrebein på damene i Tigerstaden nå om dagen, sier Falck.
Marta Kvåle, som ble nummer to i fjor, ligger på tredjeplass med 439 poeng og en bestetid i år på 19:06.
Detaljene
Sagene Klatrekonge arrangeres tirsdag klokka 17:30 med start i Sørkedalen og målgang på Tryvann etter samme format og mal som i fjor. Rytterne starter ved Bogstadvannet, kjører en sløyfe inn til Skansebakken i Sørkedalen, og deretter opp til Tryvann via Ankerveien og Holmenkollveien. Rytterne kjøres i puljer på fem med to minutters mellomrom, og de antatt raskeste kjører sist.
Nytt i år er imidlertid et eget Suffer Club segment i løypa. Raskeste rytter på det 500 meter lange segmentet som har en gjennomsnittlig stigning på 8 prosent vinner et års medlemskap til Oslo Suffer Club. Det samme gjør også årets klatrekonge og klatredronning.
Suffer Club-segmentet ligger ute på nett HER
I skrivende stund er det Stine Haugom og Peter Medhurst som har QOM/KOM på strekningen med henholdsvis 1:53 (27. juni 2016) og 1:10 (24. november 2014).
Følgende segmentene gir grunnlag for seeding:
Kongsveien: https://www.strava.com/segments/632847
Grefsenkollen: https://www.strava.com/segments/660072