I år skal det igjen kåres en klatrekonge og en klatredronning i Oslo, basert på hovedstadens tre legendariske bakker: Tryvann. Grefsenkollen og Kongsveien.
KLATEKONGEN: Carl Fredrik Hagen har vunnet Klatrekongen fire av de fem gangene konkurransen har vørt gjennomført. Foto: Martin P. Hoff
Lesetid: 3 minutter
Konkurransen Klatrekongen 2021 er åpen for alle. Påmelding gjøres via Klatrekongens hjemmeside, og tidtagningen skjer med Strava. Deltagerne kan sykle de tre segmentene Tryvann, Grefsenkollen og Kongsveien så mange ganger de ønsker frem til utgangen av oktober.
I skrivende stund leder Kjetil Farup med tidene 15:28 for Tryvann, 4:37 for Grefsenkollen og 4:01 for Kongsveien. I dameklassen leder Stine Haugsdal med tidene 18:44 for Tryvann, 5:03 for Grefsenkollen og 5:31 for Kongsveien.
Den 1. november kåres Klatrekongen og Klatredronningen 2021, basert på beste registrerte tider i Strava. Fra 2022 er ambisjonen å gjennomføre en fysisk finale i Tryvann igjen, etter samme format som konkurransen hadde sist den ble arrangert i 2016.
– Det jeg synes er så kult med Klatrekongen, er bredden i ryttere dette konseptet treffer. Konkurransen tar på et vis opp i seg både å det å måle oss mot hverandre, men også å bare måle seg mot seg selv. Klatrekongen er leken og med lave skuldre, men samtidig er det en del prestisje, sier Kristin Falck, som ble tidenes første klatredronning, tilbake i 2014.
– Konkurranse er og blir konkurranse, så noe prestisje er jo knyttet til også dette. Det er mange som gjør ganske mye for å klatre høyest mulig på klatrekonge-lista, slik som å studere vær og vind på Yr, og alliere seg med hverandre for å sykle sammen.
Dette er Klatrekongen
Oslos klatrekonge ble startet av sykkelentusiasten og bloggeren Martin P. Hoff i 2011, og frem til og med 2016 ble det hvert år kåret en klatrekonge og en klatredronning.
Nettsiden Klatrekongen ble lagt ned i 2018, og mellom 2017 og 2020 lå konkurransen nede.
De første tre årene, fra 2012 til og med 2014, ble finalen i Klatrekongen kjørt som temporitt med individuell start, fra Gressbanen til Tryvann.
Men da Sagene IF overtok Klatrekongen i 2015. Konkurransen ble da et åpent arrangement der alle kunne melde seg på, ikke bare de tre til fem beste fra sesongen.
Fra og med 2015 ble også formatet endret til puljestart fra Bogstad til Tryvann: Rytterne starter ved Bogstadvannet, kjører en sløyfe inn til Skansebakken i Sørkedalen, og deretter opp til Tryvann via Ankerveien og Holmenkollveien. Rytterne kjøres i puljer på fem med to minutters mellomrom, og de antatt raskeste kjører sist.
I dameklassen var det Thrude Natholmen som vant i 2016. De syklet på henholdsvis 38:21 og 46:52. Hagen ble også den første klatrekongen, da han vant duellen mot Arne Post fra Gressbanen til Tryvann i 2012.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.