Lørdag 13. Juni gikk Lachlan Morton til verks i sin lokale bakke i Colorado, Rist Canyon. Dette segmentet gir bare drøye 200 høydemeter per passering og Lachlan syklet 42 ganger opp og ned den korte, bratte bakken. I følge segment-statestikken på Strava skulle dette være nok for å klatre de nødvendige 8848 høydemeterne, men det skulle vise seg at Strava-tallene var unøyaktig.
Etter å ha svelget skuffelsen, hvilt beina litt og fått verifisert målingene på Rist-segmentet en ekstra gang, gikk Lachlan i gang igjen.
Lørdag 20. juni klokken kvart på seks på morgenen Colorado-tid begynte Morton å sykle opp den bratte bakken på snaue 200 høydemeter. Kun faren og broren hans var med som støtteapparat.
Det håndplukkede segmentet stiger med 11 prosent i snitt og er helt fritt for svinger og flate partier. Dette sikrer at Morton kunne holde over 100 km/t nedover bakken igjen, slik at han sløste bort minst mulig tid på nedbremsing og svingkjøring.
Han syklet opp og ned det bratte West side Rist to summit-segmentet 48 ganger. Noe som ga en totalsum høydemeter på 9113 - det kritiske tallet, 8848 meter ble passert etter 7 timer 29 sekunder og 57 sekunder, noe som er ny rekord og følgelig første gang noen har everestet på under sju og en halv time.
Morton holdt mellom 264 og 330 watt i snitt på de 48 oppstigningene, noe som gir et VAM-tall7 høydemeter per time på mellom 1263 og 1459 meter. Mortons maks hastighet var på over 122 kilometer i timen.
Hele Mortons everesting-rekord var kortere enn 160 kilometer.
Til sammenligning sykler Carl Fredrik Hagen med en VAM-fart på 1566 høydemeter per time da han satt ny rekord opp Klatringen til Juvasshytta samme dag som Morton gjorde sitt underkjente rekordforsøk.
Lachlan Morton, som egentlig virker å være en syklist med sterkere eventyrlyst enn konkurranseinstinkt er glad i lange sykkelturer utenom det vanlige. Forrige helg gikk han nærmest spontant i gang med et verdensrekordforsøk i everesting. Da han ga seg etter drøye 7 timer og tretti minutters sykling var han overbevist om at rekorden var hans. Men noen dykket dypere inn i tallene bak Mortons rekord og regnestykket gikk ikke opp. Morton hadde syklet for lavt og for kort. Rekorden ble underkjent.
Til tross for at eventyrsyklisten Morton uttalte at han aldri ville evereste igjen sist helg, gikk han, uten fanfarer og dikkedarer i gang med et nytt rekordforsøk denne helgen. Denne gangen sørget han for at segmentet hans var kontrollmålt, og at han syklet et godt stykke lenger enn han absolutt trengte. Rekorden, som de siste ukene har gått fra Phil Gaimon til Keegan Swenson, til Morton og tilbake til Swenson, var igjen på Lachlan Mortons skuldre.
Britiske Hannah Rhodes holder everesting-rekorden for kvinner med en tid på 9.08.31
Kristian Rønning har den norske rekorden i everesting på 9.31 - satt i Lynnebakka på Hadeland den 25. juni i 2016
Strava-proffen Phil Gaimon startet fokuset på everesting-rekorder da han den 12. mai satte sin rekord ved å sykle den korte, bratte bakken opp til Mountain Gate Country-club utenfor Los Angeles 54 ganger.
Gaimons rekord på 7 timer og 52 minutter fikk bare stå i fire dager før den regjerende amerikanske mesteren i rundbane-disiplinen i terrengsykling fullførte sin bragd i Pine Canyon Road i Utah.
Segmentet Gate to first Switch på 312 høydemeter ble syklet 29 ganger. Swensons nye rekord lød på 7 timer og 40 minutter. Interessant nok er det Lachlan Morton som innehar KOMen for segmentet Swenson satte sin rekord på, noe som kanskje var et forpek om hva som skulle komme.
Hva er everesting?
Å evereste er å sykle et likt antall høydemeter som Mount Everest på en og samme sykkeltur. Reglene for everesting er beskrevet på nettsidene https://everesting.cc/
Du kan kun sykle den samme bakken opp og ned
Du må sykle til topps på hele bakken hver gang
Du må sykle samme veien ned
Alt må sykles på en og samme tur og på samme gps-logg
Det er ikke lov å gå noen av høydemeterne
Du kan ikke kjøre bil ned igjen eller tilsvarende, alt skal sykles, både oppover- og nedoverbakkene
Totalt antall høydemeter for turen må overstige 8848 meter
Den norske rekorden for eversting innehas av