– Etter å ha kjørt gjennom Julibakka noen ganger har jeg funnet ut at den ikke er helt optimal for et rekordforsøk. Strava viser 189 høydemeter fordelt på 1.8km, men etter måling med GPS har jeg funnet ut at den bare gir 155 høydemeter per runde. Da blir tempoet som må holdes opp og ned litt i overkant. Valget falt da i stedet på den bratteste delen av Lynnebakka på Gran. Den delen av bakken jeg skal kjøre er 1,9km med nesten 10% gjennomsnittlig stigning, hvilket gir meg 186 høydemeter pr runde.
Totalt må Kristian opp og ned den nevnte bakken hele 47 ganger, for å bikke det magiske tallet 8848 høydemeter. Bare det i seg selv ville trolig vært i meste laget for de fleste av oss, men den bakkeglade mannen har i tillegg et stramt tidsskjema å forholde seg til.
– Jeg har lagt opp et skjema til 11 minutter pr runde, hvor fordelingen er omtrent 8:30 opp og 2:30 ned. En ny verdensrekord vil da bli på omtrent 08:48:00.
Et slikt prosjekt kan selvsagt ikke angripes uten nitidige forberedelser, og Kristian har lagt ned svært mange treningstimer gjennom vinter og vår.
– Jeg har trent målrettet mot dette rekordforsøket siden januar, og har syklet veldig mye mengdetrening og bakker. Særlig i april la jeg ned veldig mange timer, med flere turer på 13-14 timer, hvor jeg avsluttet med hardkjør. Ellers har jeg også kjørt en del tre- og firetimers økter i bakker med omtrent samme dragtid som jeg skal ha under rekordforsøket. Det må også nevnes at jeg nok er over gjennomsnittet glad i å kjøre bakker og at slike ting som dette motiverer meg veldig.
Kl. 09.00 lørdag 25. juni går altså startskuddet for prosjektet, og Kristian har lagt en god plan for å få i seg nok næring i løpet av de nesten ni timene.
– Jeg får drikke på toppen av bakken på hver eneste runde. På menyen blir det vann, ananasjuice, magnesium, sportsdrikk, cola, salte og søte riskaker, gel og sjokolade.
Værforholdene vil spille en viktig rolle for rekordforsøket, og Kristian krysser fingrene for at han unngår regn.
– Slik det ser ut nå melder Storm.no litt regn, mens Yr.no melder opphold, så jeg håper sistnevnte har rett. Hvis det blir regn kommer jeg til å tape litt tid både oppover og nedover, så det hadde vært veldig fordelaktig å slippe det.
Uansett om det blir sol eller regn, har du lyst til å bli med Kristian på en runde eller tre er du velkommen til det, men går det for treigt eller for fort med deg kommer rekordmannen naturlig nok til å følge sitt eget tempo.
– Det er en del som har sagt de skal være med meg å sykle noen runder. Noen av dem har imidlertid vært med og testet bakken, og fant plutselig ut at de ikke skulle være med likevel. Det viktigste for meg er at det er folk i bakken som kan gi meg en motivasjon, jo mer liv det er der jo bedre.
Om fem dager får han altså den brutale fasiten på om all treningen har gjort ham kapabel til å sette ny verdensrekord. Kristian både gruer og gleder seg til dagen for rekordforsøket.
– Jeg gleder meg til selve dagen, men jo nærmere den kommer jo mer kjenner jeg også på presset. I går testet jeg meg litt i Grefsenkollen, og det kjentes veldig bra ut. Nå skal jeg samle litt overskudd de neste dagene og så håper jeg på enda bedre bein på lørdag. I mitt hode blir det verdensrekord, noe annet er simpelthen ikke tema, og så skal vi ha en helvetes fest etterpå. Det skal uansett bli godt å få det overstått og trappe ned litt på treningen.
Everesting går enkelt forklart ut på å sykle samme bakke opp og ned inntil du har bikket 8848 høydemeter, som er høyden Mount Everest ligger over havnivå. Se gjerne www.everesting.cc for mer informasjon!
Les også vår guide til Everesting.