I mangel på mer ordinære konkurranser ble det i 2020 et skred av verdensrekorder i disiplinen. Everesting er et konsept som lar seg gjennomføre på en smittvernsvennlig måte.
TIL TOPPS: 2020 var året der den ene everesting-rekorden etter den andre ble slått.
Lesetid: 3 minutter
Hvor fort er det mulig å klatre 8849 høydemeter på en og samme treningsøkt?
I første halvdel av fjoråret ble det et rekordras som tok rekordtidene under åtte timer – en rekord som nå er presset ytterligere ned.
Både på dame-og herresiden ble verdensrekordene i everesting forbedret flere ganger i 2020.
Den amerikanske fanfavoritten Phil Gaimon startet årets rekordjag, da han ble førstemann under den magiske åttetimers-grensen 11. mai i 2020.
Da han var ferdig med everestingen den dagen hadde han brukt 7:52:00. Det skulle imidlertid bli starten på en Game of Thrones-lignende kamp om everesting-tronen blant verdens klatreglade syklister.
Plutselig var nemlig ikke den magiske åtte timers-grensen så magisk lenger, for bare fire dager etter at Gaimon satte sin rekord kom den amerikanske terrengsyklisten Keegan Swenson og senket rekordtiden ned til 7:40:00.
Deretter dunket den irske amatøren Ronan McLaughlin til med den utrolige tiden 7:04:41, og plutselig var det syv timer som fremstod som en magisk grense. Den måtte selvfølgelig ryke den også, og 03.10.2020 leverte den umeritterte amerikaneren Sean Gardner ufattelige 6:59:38.
Vi nevner bare kort at Gardner hadde 88,5 km/t i gjennomsnittsfart på de 52 utforkjøringene, smak litt på den!
Det har med andre ord skjedd en vanvittig utvikling de siste fire årene, hvor rekorden altså har blitt senket med ganske nøyaktig to timer. I dag er det trolig kun et lite knippe nordmenn som har en sjanse til å utfordre den gjeldende verdensrekorden, og da tenker vi på våre mest klatresterke proffer som Carl Fredrik Hagen og Tobias Foss.
På kvinnesiden har det også vært en enorm utvikling i 2020, hvor rekordtiden har blitt kuttet med hele tre og en halv time! I skrivende stund er det britiske Emma Pooley som har bestetiden, med sterke 8:53:00. Pooley var en meget sterk proff i sin tid som aktiv, men hvor god hun er fire år etter at hun la opp er naturlig nok vanskelig å si. På herresiden så vi altså Alberto Contador gjennomføre et lignende stunt, en tid som i ettertid altså har blitt slått med en halvtime.
Følgelig er det per nå hakket mer krevende å fastslå hvor sterk kvinnerekorden faktisk er, men vi tror det fortsatt er muligheter for relativt store forbedringer om noen av de beste proffene prøver seg under optimale betingelser. Katrine Aalerud fremstår som det sterkeste norske kortet i en slik setting, og med base i Girona har hun gode forutsetninger for å gjøre et godt forsøk.
Skjønt, de norske proffene har trolig helt andre ting å drive med en everesting – de er unnskyldt om de lar det være.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.