Landevei har i den forbindelse stilt Fjærli en rekke spørsmål som han har valgt å besvare skriftlig.
Hele saken kan du lese her: Krever sykkeltoppens avgang
I maildialogen svarer han slik på opplysningene om at han er fratatt vervet som oppmann for juniorene i Asker CK etter konflikter med folk i klubben, og hvilket forhold han har til klubben i dag:
– Torsdag 21. april var det planlagt et rytter- og foreldremøte. Til dette møtet hadde jeg planlagt å overlate oppmannsrollen til en av foreldrene til første års juniorene, for å bidra til kontinuitet, samt bistå med erfaring ved behov. På tirsdag 19. april deltar jeg på et møte med tre av klubbens styremedlemmer for å få besluttet budsjettrammen til laget for 2022. I dette møtet kommer spørsmålet for første gang opp om min rolle som oppmann. Ettersom jeg allerede har planlagt å tre til side to dager senere den 21. april i rytter- og foreldremøtet, vurderer jeg det som en bedre løsning, for å unngå å skape usikkerhet i gruppen ved å fratre 19. april. Jeg har et tilsvarende forhold som andre foreldre har, med ungdommer som sykler for klubben. Vi deltar på de relevante rittene som vår sønn sykler med laget, på lik linje med de andre foreldrene.
– Da premissene for turen ble presentert for styret i Region Øst på styremøtet 30.05, var styret da kjent med konflikten med Asker CK?
– Min uenighet om budsjettrammen i Asker CK Junior for 2022 med to styremedlemmer i klubben anså jeg som ikke relevant for saken på styremøtet 30.05.
– Har styret i Region Øst vært orientert om at det har vært varslet mot deg?
– Varselet har vært behandlet og avsluttet av et uavhengig utvalg i klubben. Konklusjonen er at det ikke var grunnlag for å gå videre med saken.
– Kan du forstå at publikum reagerer på at en regionleder kan være både initiativtager, sportslig leder, gjennomfører, den som setter uttakskriterier samt den som også tar ut laget?
– Det er krevende å ha flere roller, og det er forståelig at noen reagerer. Prosessen er forsøkt holdt så nøytral som mulig ved at jeg ikke har deltatt i selve vedtaksdiskusjonene.
– Hva er årsaken til at Region Øst ikke valgte utøvere fra egen region?
– Alle relevante ryttere fra regionen fikk tilbud, men de fleste takket nei da de heller ville sykle norgescup
– Hvem har gjennomført uttaket av ryttere til lagene - er dette gjort av deg eller er dette gjort av noen andre? Det gjelder altså hvem som har besluttet at den og den rytteren skal delta på lagene.
– Som lagleder har jeg hatt ansvaret for prosessen vedrørende laguttaket på bakgrunn av
uttaktskriteriene godkjent av styret. Uttaksprosessen kan deles inn i to deler.
I den første delen har jeg lagt inn statistikken pr rytter fra First Cycling i uttakskriteriemodellen, for å score rytterne. Rytterne blir rangert fra høyest til lavest poengsum.I den andre delen har jeg hatt samtaler med trenerne/foreldre (hvor navnet til trener er ukjent) til de relevante rytterne med høyest poengsum. Til slutt har jeg kontaktet de relevante rytterne direkte.
Direkte kritikk fra enkeltpersoner:
Fjærli har sett kritikken fra Kenneth Johansen i Drøbak SK, som sier at «dette handler om at Fjærli navigerer etter en konflikt med Asker CK. Nå har vi ungdom som er i en situasjon der de blir brukt i en konflikt mellom voksne mennesker, det er ikke rettferdig. Ungdommene får ikke konkurrere om plassene til dette laget på like vilkår. Det blir laget et uttak der Fjærli har funnet på kriterier for å passe i hans narrativ».
Hva svarer du til det?
– Formålet med aktiviteten var å lage et tilbud til siste års juniorer, et lignende tilbud vi har til regionens andre års syklister i 15-16 års klassen. Jeg har ikke besluttet uttaktskriteriene eller deltatt i behandlingen. Styret har hatt full frihet til å beslutte de uttaktskriteriene de mener er riktige.
Fjærli blir også beskyldt at uttakskriteriet der en må være født i 2004, er laget for å unngå å vurdere barn av personer han er i konflikt med, altså utøvere født i 2005. Han svarer slik på kritikken.
– Det er ikke tilfelle. NCF Region Øst har forsøkt å lage et lignende tilbud til siste års juniorer som regionen tilbyr siste års ryttere i 15-16 årsklassen på landevei. Begge tilbudene handler om å tilby ritterfaring til forberedelse til junior- og seniorklassen.
Landevei har også forelagt Fjærli følgende sitat fra Lars Holm, sportslig leder ved NTG:
«Det som er helt åpenbart er at lederen av Region Øst er på kant med flere sentrale medlemmer og styremedlemmer i Asker CK. Det er like åpenbart at det er deres sønner(Askermedlemmene, red. anm) som ikke er kvalifisert gjennom regionens uttakskriterier. Datenker jeg at dette er konstruerte uttakskriterier. Når hele 2005-kullet er ekskludert fra å bli tatt ut til et regionslag minner det om total mangel på rolleforståelse fra den som har laget kriteriene. For Fjærli er det betegnende for en type atferd som handler om hans egen agenda, fremfor å fremme fellesskapets interesser. Jeg har hatt ulikeengasjement i norsk juniorsykling siden 2006, og vært involvert i utallige uttak. Men jeg kan ikke gi ett eneste eksempel på at det har ført til denne typen konflikt.»
Det kommenterer han slik.
– Faktum er at det kun er to andreårsryttere fra Region Øst som har fått tilbud om å sykle UCI ritt i 2022 basert på den tradisjonelle uttaksmåten som det refereres til. Det samme resultatet vil mest sannsynlig også gjelde for 2005 rytterne neste år. Formålet med aktiviteten var å lage et tilbud til siste års juniorer, et lignende tilbud vi har til regionens andre års syklister i 15-16 års klassen. Det er første gang dette tilbudet er introdusert i Region Øst. Vår erfaring viser at 2-3 ryttere pr ritt fikk en mulighet til å sykle UCI ritt, en mulighet de ikke ville fått gjennom de tradisjonelle tilbudene. Det viser at vårt tilbud er et komplementært tilbud til de tradisjonelle tilbudene. Det må være aksept for å prøve ut nye aktiviteter, hvis ikke vil vi ikke utvikle norsk sykkelsport. Jeg syntes tilbudet har livets rett, og bør utvikles ytterligere i samarbeid med klubbene i regionen.