Er det for mye å ønske seg et VM-gull til jul, undret Lars Holm, treneren til Søren Wærenskjold. – Nei, ikke i det hele tatt, svarte Wærenskjold på WhatsApp.
TIDLIG UTE: Allerede før jul skulle Søren Wærenskjold bli verdensmester. Plutselig ble løftet til treneren en realitet. Foto/ Skjermdump Whatsapp: Cor Vos/ Lars Holm.
Lesetid: 6 minutter
Søren Wærenskjold får trolig tilgivelse for at julegaveønsket fra treneren i 2021, nemlig et VM-gull, ble nesten ni måneder forsinket. Det gjør han nok, selv om Lars Holm beskriver ventetiden som alt for spennende.
– Akkurat nå er det 60 prosent lettelse og 40 prosent glede, sier en tydelig rørt trener til Landevei.
Holm, som til daglig er sportslig ansvarlig ved sykkelavdelingen til NTG i Bærum, var selvsagt klistret til skjermen da den ene favoritten etter den andre slet med å henge på nordmannen i Wollongong, på mesterskapets andre dag.
Da det ble klart at ingen kunne gjøre noe med supertiden til Søren Wærenskjold, og at mandalitten nå var den nye verdensmesteren i u23 på tempo, kunne treneren endelig puste lettet ut.
Helt siden vårsesongen gikk mot slutten, har Lars Holm sett eleven kjøre stabilt, med wattverdier i ypperste verdensklasse.
At det kunne bli gull var etter hvert langt mer enn et ønske, internt ble det nesten et krav.
«Blir det for mye å ønske seg et VM-gull til jul» spurte Holm en dag i desember.
«Ikke i det hele tatt» fulgte Søren Wærenskjold opp.
Men det som kanskje mest av alt var litt moro rundt førjulstider, hadde plutselig blitt til en realitet som også innebar et enormt press.
Var det nå realistisk med et VM-gull? Ja. Mer enn realistisk.
– Det har sett såpass bra ut på trening at vi tror alt annet enn gull i dag hadde vært en skuffelse. Det har ikke vært et spenningsmoment knyttet til om han er i form eller ikke. Når vi får så mye tall som vi gjør i vår tid, trenger vi ikke lure, sier Holm.
– Om vi stiller det klassiske spørsmålet, hva føler du nå?
– Jeg er jo først og fremst letta. At du er i supergod form for to uker siden betyr ikke at du er god i dag. Først og fremst lå det en enorm spenning til om han klarte å gjennomføre løpet i dag, for vi må vi legge til reise, tidsforskjell og press.
– Hvem er gladest nå?
– Jeg tror det er han. Men jeg er nok tett på, sier Holm.
I fjor ble forøvrig Wærenskjold nummer fire på u23-tempoen i VM. Da var han to sekunder unna bronse, og bare 13 sekunder skilte opp til gullvinneren, danske Johan Price-Pejtersen.
Wærenskjolds ville watt-tall
Søren Wærenskjold er 194 centimeter høy og kraftig bygget. Han er langt utenfor de ideelle fysiske målene til en temposyklist, han er simpelthen for stor til å kunne sitte skikkelig aerodynamisk.
En tempoprestasjon handler om å finne skjæringspunktet mellom kraft og sittestilling. Med andre ord, ettersom Wærenskjold er både høy og kraftig, må han kompensere med høye wattverdier.
Høyere wattverdier enn det en skulle tro var mulig.
Men hvor hardt kjører Wærenskjold?
– Den siste hardøkten han hadde hjemme for to uker siden, kjørte han drag på 6 ganger 5000 meter. Det var hjemme i Mandal, ute i vær og vind. På de tre siste dragene snitter han over 500 watt, og på det aller siste draget går det i vanvittige 574 watt. Da går de fem kilometerne på 5.30, skryter Holm.
– Har du snittwatten for i dag?
– Jeg har fått en melding, han hadde rundt 440 watt i snitt i dag. Det sier egentlig ikke så mye, for det er så mange dødpunkter i løypa, det er mange svinger der han bare ruller gjennom, sier Holm.
Tempoløypa i Wollongong er både teknisk og småkupert. Det gjør at snittwatten til utøverne synker ganske mye, det er i flate løyper uten svinger at wattverdiene blir på sitt høyeste.
– I den formen han er nå passer løypa ganske bra, for han er god til å kjøre mindre kuler og bakker. Selv mente han da kjørte gjennom for fem dager siden at den var overraskende kupert, men når farten går opp føles bakkene kortere. Den andre gangen han syklet bakkene var en oppvisning.
– Det gikk fort?
– Han var skarp. Det var en verdensmester, sier Holm.
– Om du skulle gi tre egenskaper som forklarer gullet, hva vil du trekke frem?
– Jeg har ingen annen utøver som er i nærheten av å kjøre like lav puls på høy watt. Sykler han en femtimers langtur på 250 watt i snitt, er snittpulsen hans 102. Han har noen lunger og et slagvolum som er av en annen verden. Det, i kombinasjon med at han er rask og smidig til å være så stor, det er gjeldende.
– Det var den ene, hva mer har vi?
– Han er ekstremt glad i å vinne. Etter NM i Trøndelag har han vært på sitt beste i livsstil. Det handler om ernæring, søvn og ikke minst gjennomføring, livet hans har vært smalt fra NM og frem til nå. Det får han igjen for. Han hadde veldig lyst.
– Og den tredje egenskapen?
– Han hadde jo lovet meg å vinne, ler han over telefon.
Lang periode med motgang
Søren Wærenskjold hadde en maksimalt dårlig start på denne sesongen, en kan godt si at han har hatt en lignende inngang til årets verdensmesterskap som gårsdagens gullmedaljevinner, Tobias Foss.
Men det begynte lenge før årets sesong. I fjor høst var han ute med kyssesyke, noe han kom seg relativt greit gjennom. Men i februar får han også korona, noe som gjør hele sesongstarten veldig krevende.
Sett utenifra står nok sesongstarten til laud, men Holm oppsummerer hvor vanskelig det hele forløp seg.
– Det er beinhardt å debutere i Paris-Roubaix og Flandern rundt, en er bakpå allerede der. Det i seg selv er en mental og fysisk påkjenning. Når du bare har sykling som jobb, blir det vanskelig å stå opp og gjennomføre treningen, selv om det er det eneste du gjør. Du blir stadig påminnet at du ikke holder mål, sier Holm.
Wærenskjold vinner u23-NM i Trøndelag, og han tar også sølv på tempoen. Der blir han slått grundig av Tobias Foss, men begge resultatene står sterkt.
Han er på vei tilbake dit han er forventet å være som toppidrettsutøver. På toppen av pallen, uansett ritt.
– Det er mange som tenker at det er lett å ta NM-gull i u23 for en utøver som ham. Men for han betydde det masse, det var en etterlengtet opptur etter å ha vært ute av det veldig lenge. Det sier mye om han som utøver, sier Holm.
Resten er historie. Wærenskjold er Norges andre verdensmester på tempo gjennom tidene i u23-klassen. Den første var Thor Hushovd i 1998.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.