NORSKE JUNIORER: De leder UCIs Nations Cup-ranking, og kommer til VM med en av storfavorittene, Per Strand Hagenes. Foto: Attila Vígh/One Belt One Road
Lesetid: 6 minutter
Thor Hushovd, Edvald Boasson-Hagen, Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm, Kristoffer Skjerping, Sondre Holst Enger, Markus Hoelgaard, Tobias Foss, Andreas Leknessund og Søren Wærenskjold.
Alle ryttere som har syklet junior-VM de siste tiårene, og som siden har hatt suksess både i u23-klassen og som proffer. Men én ting klarte de ikke.
For på fellesstart i juniorklassen har vi ingen medaljer på herresiden, siden den første utgaven ble arrangert i 1975.
Den eneste medaljen vi har i juniorklassen overhodet er Oskar Svendsens gull fra Valkenburg i 2012. Dog har vi tatt to medaljer på kvinnesiden, Eline Gleditsch Brustads sølv fra samme mesterskap, og Susanne Andersens bronse fra Doha i 2016.
Samtidig som vi har strevet i juniorklassen, har vi tatt gull ved Kurt Asle Arvesen (’97), Sven Erik Bystrøm (’14) og Kristoffer Halvorsen (’16), samt bronse ved Sondre Holst Enger (’13) og Kristoffer Skjerping (’14) og Thor Hushovds tempogull fra ’98.
I 2021 er imidlertid oddsen lav for at den VM-statistikken brytes.
Fredag klokken 08.15 er det nemlig med fem formsterke ryttere som legger ut på den 121,4 kilometer lange løypen i Leuven.
Løypen har et tydelig klassikerpreg, med fem korte, men bratte bakker som skal forseres, og hvor tre av dem har en maks stigning på rundt ti prosent.
I løpet av den siste måneden har det norske laget levert fryktinngytende prestasjoner, og har stor bredde i femmannslaget sitt.
Prestasjonene deres i år har gjort at de leder Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sin Nations Cup-ranking overlegent med 107 poeng. Belgia følger på annenplass med drøyt halvparten, 57 poeng.
Det norske laget frontes av sandnesgauk Per Strand Hagenes. TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad har omtalt han som «en gudegave til norsk sykkelsport», og fra og med 2022 skal 18-åringen sykle for Jumbo-Vismas utviklingslag.
I fjor ble han dobbelt norgesmester etter å ha vunnet både tempo og fellesstart, og i år gjentok han nesten bedriften. Etter å ha vunnet fellesstarten igjen, var det Trym Westgaard Holther som hindret han i å ta nok en dobbel.
Deretter har han gått fra den ene imponerende prestasjonen til den andre på sensommeren.
I det belgiske etapperittet Aubel-Thimister-Stavelot vant han etappe 2b i rittet og endte på annenplass i sammendraget – kun slått av Cian Uijtdebroeks, som er blitt omtalt som «den neste Remco Evenepoel».
Noen uker senere, i Nations Cup-rittet One Belt One Road i Ungarn, startet han med å vinne prologen og avsluttet med å vinne den siste etappen. Det sikret han også sammenlagtseieren i rittet.
En ny sammenlagtseier skulle det også bli i det prestisjefylte Nations Cup-etapperittet Fredsrittet. Strand Hagenes ble nummer to på etappe 1 og 2a, før han vant den tredje etappen.
På den fjerde etappen forsvarte han ledelsen sin og sikret nok en sammenlagtseier.
Og i EM i Trento viste han igjen sine glitrende kvaliteter. Først en sjetteplass på den individuelle tempoen, før han var svært nær å bli europamester.
Syv kilometer fra mål kom han seg løs med den franske duoen Romain Grégoire og Lenny Martinez, men i spurten kom han til kort mot Grégoire.
Råsterkt kollektiv
I tillegg til Strand Hagenes har man også fire ryttere som i seg selv kan være kandidater til å kjempe om topplasseringer under riktige omstendigheter.
Kristiansanderen Stian Edvardsen Fredheim har en svært hvass avslutning, og har vist gjennom høsten at han også har stor kapasitet.
Siden starten av august har han 13 topp-ti-plassering, to seire og annenplass sammenlagt i One Belt One Road. Der sto han på podiet på tre av fire etapper, og var aldri dårligere enn nummer fem.
I tirsdagens temporitt viste Trym Brennsæter sine store kjørestyrke med sin tiendeplass. 18-åringen vant GP Rüebliland sammenlagt etter seier på tempoetappen der, og ble også nummer tre på NM-tempoen, bak Trym Westgaard Holther (som mister VM grunnet et kragebeinsbrudd) og Strand Hagenes.
I EM spilte Sebastian Kirkedam Larsen en viktig rolle. Ringerike SK-rytteren satt med i feltet hele veien og bidro til sterk kollektiv kjøring, og spurtet også inn til en tiendeplass i gruppen bak Strand Hagenes. 18-åringen som ble nummer fire på NM-fellesstarten i Kristiansand, har også vært en viktig brikke i sammenlagtseirene i One Belt One Road og Fredsrittet.
Det samme har hans lagkamerat i Ringerike SK, Ola Sylling gjort. På NM-fellesstarten var han den som var nærmest Strand Hagenes og tok sølv, og i Giro Lunigiana like før EM tok han også en ellevteplass sammenlagt.
Favoritter og utfordrere
Selv om Strand Hagenes er en åpenbar forhåndsfavoritt, og det norske laget er slagkraftig, er det flere andre nasjoner som kan skilte med lignende kvaliteter.
Samtidig er juniorrittene notorisk vanskelig å kontrollere. Det er maks fem ryttere på nasjonene med flest ryttere, noe som gjør dynamikken helt annerledes enn i et proffritt.
Den de aller fleste ser mot er Belgia og nevnte Cian Uijtdebroeks, som skal sykle for Bora-hansgrohe fra og med neste sesong.
18-åringen har åtte seire bak seg denne sesongen, blant annet sammenlagtseier i Aubel – Stavelot. I tillegg ble han nummer tre i Fredsrittet og tok annenplass på tempoen i EM.
Uijtdebroeks er regnet som det største juniortalentet, men ble bare nummer seks på VM-tempoen på tirsdag. Belgieren syklet imidlertid med en muskelskade han pådro seg, da skulle lukke vindu og dør på hotellrommet sitt, i frykt for en tyv han mente var utenfor rommet.
Belgierne har imidlertid et annet sterkt kort i Alec Segaert, som ble nummer tre på VM-tempoen tirsdag, var den eneste som slo Uijtdebroeks på EM-tempoen, og også han har åtte seire totalt denne sesongen.
Europamester på fellesstart, Romain Grégoire, er et naturlig navn å trekke frem. Italienerne Alberto Bruttomesso og Manuel Oioli har en solid bolk seire bak seg denne sesongen.
Den spanske 18-åringen Ivan Romeo er regnet som et stort talent og skal sykle for Movistar fra og med 2022. Nederlenderne setter nok sin lit til Tibor del Grosso og Lucas Janssen.
Storbritannias Finlay Pickering ble nummer to sammenlagt i GP Rüebliland, og på tirsdagens tempo kjørte han inn i en barriere underveis, men ble likevel nummer åtte. Utgjør en skummel duo sammen med sølvmedaljør fra tempoen, Joshua Tarling.
Danskene er alltid fryktinngytende i junior og u23-klassen. I 2016 og 2017 tok de gull med Jakob Egholm og Julius Johansen, og har en sterk historie i juniorklassen.
Tirsdag tok de gull med Gustav Wang på tempoen, og fjerdemann der, Carl-Frederik Bevort (som neste år sykler for Uno-X Dare Development Team), har dominert nasjonalt i år med ni seire, deriblant seier både på tempo og fellesstart i det nasjonale mesterskapet.
I tillegg har de Simon Dalby (også Uno-X Dare fra neste år), som vant Tour te Fjells her i Norge, og har en rekke gode resultater denne sesongen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.