SINT OG SKUFFET: Sykkelsjef i Uno-X, Jens Haugland, retter kraftig skyts mot idrettsminister Abid Raja. Foto: WordUp Projects/Henrik Alpers
Lesetid: 6 minutter
– Jeg synes det er spektakulært at vi har en kulturminister som bevisst forskjellsbehandler profesjonelle toppidrettsutøvere på jobb i utlandet.
Det forteller sykkelsjef i Uno-X Pro Cycling, Jens Haugland, til Landevei.
Haugland reagerer på at Kulturdepartementet og Abid Raja ikke har de samme karantenereglene for forskjellige idrettsgrener.
– Jeg har veldig vanskelig for å forstå hvorfor en fotballspiller skal behandles annerledes enn en syklist, en hockeyspiller eller en håndballspiller.
Det Haugland reagerer på er at fotballandslaget nylig fikk unntak fra karantenereglene, da de var i utlandet og spilte treningskamper.
De gjeldende karantenereglene er at utøvere som er aktuelle for OL i Tokyo skal tre dager i karantene, før de kan testes ut av den. Øvrige utøvere må syv dager i karantene før de kan teste seg ut, hvorav de tre første er på karantenehotell.
Fotballspillerne som til daglig spiller i Eliteserien, som var med på landslagssamlingen, fikk imidlertid OL-unntaket, og kunne returnere til trening eller kamp etter å ha tatt test tidligst tre dager etter ankomst.
Reglene betyr at flere Uno-X-ryttere mister muligheten til å konkurrere under sykkel-NM, som starter førstkommende søndag. Søren Wærenskjold og Martin Bugge Urianstad syklet forrige uke Fredsrittet for u23-landslaget, men får ikke syklet U23-fellesstarten på søndag.
Jonas Iversby Hvideberg og Daniel Hoelgaard sykler i øyeblikket Tour of Slovenia, men siden de ikke er regnet som OL-aktuelle, mister de seniorfellesstarten i NM 20. juni, ettersom de vil være i karantene da.
– Den oppleves selvsagt dønn urettferdig. Man blir kalt ut på landslagsoppdrag, sykler i nasjonaltrøyen sin, så kommer man hjem og får ikke være med på NM. Så ser man at et fotballandslag som spiller treningskamp mot Hellas eller Luxemburg, han kan dra ut i trening og kamp etter tre dager i karantene. Det fremstår direkte flaut.
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja svarer på kritikken lenger ned i saken.
– Sjokkerende
Norges Cykleforbund har de siste ukene vært i dialog med Kulturdepartementet for å se om man kunne løse dette, men de gjeldende reglene står seg.
– Hva synes du om svarene som er gitt fra Raja og Kulturdepartementet?
– De svarene er rene, tomme ord. Det er en dårlig skjult hemmelighet at Abid Raja har foretatt et sololøp med tanke på å forskjellsbehandle toppidrettsutøvere. At det var lettest å ta vare på fotballspillerne. Jeg synes idretten som sådan i liten grad skal klandres, men jeg synes det er et svært dårlig politisk håndverk.
Haugland sier han forstår samfunnets rolle i å begrense smitten, men presiserer at man hele tiden har forholdt seg til det.
– Men når man i det stille fremstår populistisk og begynner å forskjellsbehandle idretten ... Det er så stusslig. Det er tomme ord fra en idrettsminister som ikke tar vare på sine egne utøvere, uavhengig av hva de holder på med.
Haugland har den siste tiden flere ganger skrevet om temaet på egen Twitter-konto, og ikke lagt skjul på sin misnøye.
– Jeg blir engasjert i det for jeg synes det er så banalt at vi har en idrettsminister som ikke anerkjenner mangfoldet i norsk idrett. Det er ikke sånn at idretten kun lar seg definere av olympiske idretter og fotballspillere. Det er mange mennesker som har det som sitt daglige virke, som gjør det de kan for å optimalisere og skape resultater. Da må man i det minste forvente at vår egen stat ser likt på det. Jeg synes det er helt sjokkerende, og en helt utrolig veik måte å forklare det på, sier han – og fortsetter:
– Man argumenterer med at det handler om generelt smittevern, og det vet de selv at bare er tull. De vet at de idrettsutøverne lever under et betydelig mye strengere smittevernregime enn hva det er å sende dem rundt på karantenehoteller i Norge. Jeg er kjempeskuffet. Det er ingen hemmelighet at jeg har vært det over tid, og jeg kommer ikke til å stoppe å ytre meg heller.
Dette svarer Raja
I en e-post til Landevei svarer kultur- og likestillingsminister Abid Raja, at han og Kulturdepartementet avviser «disse ubegrunnede og spekulative påstandene», og at de ikke kjenner seg igjen i det.
– For oss i regjeringen handler dette ikke om at noen idretter er mer verdt enn andre. For regjeringen handler dette om at et tilpasset karanteneregelverk ikke kan omfatte et for stort antall mennesker. Jeg skjønner at både hockey, håndball, bilsport, sykkel, orientering og flere andre mener fotballens unntak er urettferdig, men regjeringen har vært nødt til å gjøre slike vanskelige helhetsvurderinger og sette grensen et sted.
– Det er forståelig nok ikke populært blant dem som ikke har fått sine ønsker innfridd, men dette er nødvendige avveininger som må gjøres når vi står i en pandemi med et aggressivt virus som stadig muterer. Dersom regjeringen hadde åpnet opp for alt og alle, så ville vi ikke lenger hatt kontroll. Det er smittesituasjonen som gjør at reglene ikke treffer med millimeter-rettferdighet.
Raja vil også presiserer at det ikke handlet om noe fritak, men unntak med karantene til negativ PCR-test, tatt tidligst tre dager etter ankomst.
Han sier også at det på generell basis vil komme oppmykninger i trinn tre av gjenåpningen, som er planlagt 17. juni.
– Jeg skal gjøre det jeg kan for at alle idretter får oppmykninger, og selvsagt også sykkel, som jeg har et sterkt engasjement for. Jeg viser her for eksempel til Velodromen i Asker jeg i mange år har vært pådriver for og ved flere anledninger har vært med å realisere midler til, og bidrag jeg fra Stortinget skaffet til internasjonale sykkelritt i flere omganger. Mitt engasjement for sykkelsporten var så sterkt at jeg også i en periode fikk plass i Cykleforbundets styre. Derfor finner jeg disse påstandene sterkt spekulative og ikke i samsvar med mitt personlige og politiske engasjement for sykkelsporten.
Trakk seg fra flere ritt
Kontinentallagene Team Coop og Team Coop-Hitec Products kunne også blitt rammet av karantenereglene, men mister ingen ryttere til NM, etter å ha tatt grep.
– Vi kansellerte deltagelsen i et ritt i Belgia 13. juni. Vi har tre ryttere som er på karantenehotell og totalt fem i karantene, men alle når NM, forteller sportsdirektør i Team Coop-Hitec Products, Karl Lima, til Landevei.
Det samme har herrelaget Team Coop også gjort.
– Vi skulle kjøre Oberösterreichrundfahrt, men kunne ikke dra fordi vi ville fått syv dagers karantene. Vi ønsker å prioritere NM, og måtte velge, sier sportsdirektør Magnus Børresen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.