– Når Uno-X takker ja til en slik invitasjon, er de også en del av sportsvaskingen til Saudi-Arabia.
Det sier kommunikasjonssjef i Amnesty International Norge, Sindre Stranden Tollefsen, i et intervju med TV 2.
Den siste uken er Uno-X Pro Cycling blitt invitert til både Paris-Roubaix, Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège.
Like mye oppmerksomhet har ikke invitasjonen til Saudi Tour fått. Rittet går over fem etapper fra 1. til 5. februar.
– For Uno-X sin del er det viktig å være klar over at Saudi-Arabia er et autoritært regime som bruker idrett og kultur til å gi et glanset bilde av seg selv. Når der er sagt, så er dette også en mulighet for Uno-X til å kritisere Saudi-Arabias lange liste over brudd på menneskerettigheter, sier Stranden Tollefsen.
Sykkelsjef i Uno-X, Jens Haugland, sier til TV 2 at det ikke er en enkel problemstilling.
– Forestillingen om at man ikke blander idrett og politikk i dagens samfunn er ikke realistisk. Vi, som mange andre, står overfor krevende utfordringer. Vi har et vinter-OL i Beijing, fotball-VM i Qatar og mange store arrangementer i Arabia. Vi har landet på at det er riktig å være tilstede i stedet for å boikotte.
Stranden Tollefsen i Amnesty sier det er viktig at myndighetene i Saudi-Arabia får en motstemme, og at dersom Uno-X unnlater å snakke om menneskerettighetsbrudd, vinner Saudi-Arabia med sportsvaskingen.
– Vi er helt enige i Amnesty sin forventning om at man med deltakelse må stå opp for et klart verdisyn, og vi forsøker hver dag å være veldig tydelige og eksplisitte på at vi driver et profesjonelt sykkellag for kvinner og herrer med sterke verdier, som blant annet likeverd og respekt for forskjellighet. Vi tror vi i større grad vil klare å fremme det vi står for ved å være tilstede enn å sitte hjemme, svarer Haugland.
Hva er sportsvasking?
«Sportsvasking er en betegnelse som brukes når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter eller sportsorganisasjoner, i den hensikt å avlede oppmerksomheten fra forhold som den samme staten er under sterk kritikk for, især brudd på menneskerettighetene eller forbrytelser mot menneskeheten.
Begrepet sportsvasking dukket opp i forbindelse med større idrettsarrangementer arrangert av autoritære regimer, som fotball-VM i Qatar og vinter-OL i Beijing i 2022. I 2021 ble verbformen, sportsvaske, kåret til årets ord av Språkrådet.»
Kilde: SNL