Uno-X Pro Cycling får kritikk av Amnesty

Uno-X Pro Cycling er blitt invitert til Saudi Tour i starten av februar og har valgt å takke ja. Amnesty International Norge er kritisk til deltagelsen.

Sist oppdatert: 20. januar 2022 kl 21.44
FÅR KRITIKK AV AMNESTY: Uno-X Pro Cycling skal delta i Saudi Tour. Det mener Amnesty er problematisk. Foto: Cycling Photography Live
FÅR KRITIKK AV AMNESTY: Uno-X Pro Cycling skal delta i Saudi Tour. Det mener Amnesty er problematisk. Foto: Cycling Photography Live
Lesetid: 2 minutter

– Når Uno-X takker ja til en slik invitasjon, er de også en del av sportsvaskingen til Saudi-Arabia.

Det sier kommunikasjonssjef i Amnesty International Norge, Sindre Stranden Tollefsen, i et intervju med TV 2.

Den siste uken er Uno-X Pro Cycling blitt invitert til både Paris-Roubaix, Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège.

Like mye oppmerksomhet har ikke invitasjonen til Saudi Tour fått. Rittet går over fem etapper fra 1. til 5. februar.

– For Uno-X sin del er det viktig å være klar over at Saudi-Arabia er et autoritært regime som bruker idrett og kultur til å gi et glanset bilde av seg selv. Når der er sagt, så er dette også en mulighet for Uno-X til å kritisere Saudi-Arabias lange liste over brudd på menneskerettigheter, sier Stranden Tollefsen.

Sykkelsjef i Uno-X, Jens Haugland, sier til TV 2 at det ikke er en enkel problemstilling.

– Forestillingen om at man ikke blander idrett og politikk i dagens samfunn er ikke realistisk. Vi, som mange andre, står overfor krevende utfordringer. Vi har et vinter-OL i Beijing, fotball-VM i Qatar og mange store arrangementer i Arabia. Vi har landet på at det er riktig å være tilstede i stedet for å boikotte.

Stranden Tollefsen i Amnesty sier det er viktig at myndighetene i Saudi-Arabia får en motstemme, og at dersom Uno-X unnlater å snakke om menneskerettighetsbrudd, vinner Saudi-Arabia med sportsvaskingen.

– Vi er helt enige i Amnesty sin forventning om at man med deltakelse må stå opp for et klart verdisyn, og vi forsøker hver dag å være veldig tydelige og eksplisitte på at vi driver et profesjonelt sykkellag for kvinner og herrer med sterke verdier, som blant annet likeverd og respekt for forskjellighet. Vi tror vi i større grad vil klare å fremme det vi står for ved å være tilstede enn å sitte hjemme, svarer Haugland.

Hva er sportsvasking?

«Sportsvasking er en betegnelse som brukes når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter eller sportsorganisasjoner, i den hensikt å avlede oppmerksomheten fra forhold som den samme staten er under sterk kritikk for, især brudd på menneskerettighetene eller forbrytelser mot menneskeheten.

Begrepet sportsvasking dukket opp i forbindelse med større idrettsarrangementer arrangert av autoritære regimer, som fotball-VM i Qatar og vinter-OL i Beijing i 2022. I 2021 ble verbformen, sportsvaske, kåret til årets ord av Språkrådet.»

Publisert 20. januar 2022 kl 21.41
Sist oppdatert 20. januar 2022 kl 21.44

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen