TUNG START: Rasmus Tiller føler at han ligger på etterskudd etter to runder med streptokokker i kroppen i forrige måned. Foto: Jarle Fredagsvik
Lesetid: 7 minutter
Etter Paris-Tours den 8. oktober, var det endelig tid for hvile og noen uker med off-season for Rasmus Tiller.
27-åringen fra Ringebu var i ferd med å legge bak seg en maraton-sesong.
Uno-X-rytteren holdt det gående fra GP de la Marseillaise i starten av januar, og la både til Paris-Nice og Tour de France i programmet han vanligvis sykler.
På oversikten til cqranking.com er det kun fire ryttere som har dunket ned mer enn 13 544,40 rittkilometer på raceren denne sesongen. I tillegg fant han plass til 12 dagers høydeopphold i Sierra Nevada i mai.
Slått ut av sykdom
Så da Tiller bevæpnet seg med en pose seigmenn og noen halvgode TV-serier fra hans valgte leverandør, så skjedde det som kanskje måtte skje.
Han ble syk.
– Nå har jeg faktisk gått syk nesten hele november, sier Tiller til Landevei.
Det var i starten av forrige måned han gikk ned for telling. En tur innom Olympiatoppen i Oslo avslørte at han hadde pådratt seg streptokokker i halsen.
Problemene var imidlertid ikke over med det.
– Jeg startet på antibiotika-kur i 8-9 dager. Så var jeg tilbake igjen i rolig trening i noen dager, men fikk tilbakefall. Det endte opp med nye tester, og det ble konstatert at jeg fortsatt hadde streptokokker, så da måtte jeg begynne med en ny kur, forteller han.
28-åringen har sitt foretrukne valg, men venter stadig på klarsignal.
Konservativ inngang til samling
Når Landevei tar kontakt er han i ferd med å avslutte en to-timersøkt på rulla. De to dagene i forveien har han nøyd seg med 30 minutter og deretter én time.
Denne gangen tar han ingen sjanser med kroppen.
Han vil også sykle med «håndbrekket på» under lagets samling i Spania i starten av desember.
– Jeg kommer nok til å legge en plan sammen med treneren og legen. Jeg vet jo at grunnlaget mitt kommer til å være dårlig når jeg reiser ned, så da er det bare dumt å lesse på med store mengder. Det kan ende med at man pådrar seg smerter i kneet eller andre ting.
– Når du først ble syk, var det greit at det skjedde på denne tiden av året?
– Jeg føler egentlig aldri at det er god timing på slike ting. Nå ble det off season i tre uker, så begynte jeg å trene litt og så ble det tre nye uker ute. Det er vel bedre å få det nå enn i mars, men jeg skulle helst vært det foruten. Så var jeg nok også litt uheldig, ettersom den første kuren med antibiotika ikke fungerte, sier han.
Vel vitende om at lagkameratene har opparbeidet seg et forsprang i den samme perioden.
Vil teste mer høyde
Vårklassikerne i overgangen mellom mars og april er det første store målet på Uno-X-rytterens kalender.
Han vet foreløpig ikke med sikkerhet hvilke ritt han skal starte, men trolig blir ikke endringene veldig store.
Planen er å reise til Gran Canaria i privat regi alt den 2. januar. Videre forteller han at et mulig opphold i høyden for klassikergruppa er blitt skrinlagt.
– Det var litt snakk om at vi kanskje skulle dit i slutten av januar, men det ble ikke noe av. Jeg regner med at jeg får det til i løpet av mai måned i stedet.
– Har du plass på kalenderen til å legge inn et «fullverdig høydeopphold»?
– Jeg vet ikke helt hvordan planen min ser ut, men det er noe jeg ønsker å prøve. I fjor ble det 12 dager, men jeg følte at kroppen responderte bra på det. Da reiste vi hjemover for å rekke Tour of Norway, og så reiste vi videre til Hageland etter det, sier Tiller om rittet han vant for andre gang i løpet av karrieren i starten av juni.
Det fikk karrieren til Tobias Foss på rett kjøl, og utøvere som Mie Bjørndal Ottestad og Rasmus Tiller har også fått mye igjen for å investere i mental trening.
Tour-debuten: «Halvgamp» i tre uker
Som flere av lagkameratene opplevd Tiller et løft i etterkant av høydeopphold i mai og senere debut i Tour de France.
Totalt sett var det et år med høy belastning for klassiker-rytteren, men han var fremdeles blant dem som holdt koken hele veien ut, og endte blant annet opp med en solid etappeseier under Tour of Britain:
– Jeg synes egentlig jeg tålte rittene på kalenderen min fint. Jeg brukte dem som god belastning og roet litt ned innimellom. Jeg kunne ikke trene masse i tillegg. Da kunne det fort blitt for mye, mener han.
I Bilbao fikk han oppleve å starte Tour de France for første gang i karrieren. I 2019 syklet han La Vuelta for Team Dimension Data.
Det var ikke lagt opp til de helt store krumspringene for Tiller underveis, så i retrospekt ser han på opplevelsen som en solid treningsperiode.
– Kroppen føltes egentlig veldig bra under touren. Generelt følte jeg det profilmessig passet meg ganske dårlig. Det var få sjanser for meg som ikke er en ren spurter, og samtidig er jeg ikke god nok til å henge med de beste i fjellene. For min del endte det opp med mye rundt «sweet spot»-terskel i fjell og bakker. Så det endte egentlig opp med halvgamp i tre uker som man bygger grunnlag av, sier han og flirer.
Hardkjør fra start til mål
På papiret var det etappe 19 – den Matej Mohoric endte opp med å vinne – som pekte seg ut. Dessverre var nordmannen langt fra den eneste som hadde satt tre stjerner ved den i rittbibelen.
Tiller syklet offensivt underveis og satt blant annet i gruppe med Mads Pedersen. Til slutt slet en gruppe med blant andre Jasper Philipsen, Pedersen, Christophe Laporte, Matteo Trentin, Alberto Bettiol og Tim Pidcock seg løs.
Da hadde Uno-X-rytterens krefter alt ebbet ut, og kontrastøtet viste seg til slutt heller ikke til å være sterkt nok til å hente inn Mohoric og Kasper Asgreen.
– Det er kanskje en av de hardeste dagene jeg har opplevd på sykkelen. Det var hardkjør fra start til mål, sier Tiller.
Drømmer om Roubaix – og Quebec
Neste år vil vårklassikerne og Tour de France igjen være blant hovedmålene hans. I tillegg har han et ønske om å prøve seg i de tradisjonelt stjernespekkede endagsrittene i Canada.
– Canada er et stort mål for meg. Jeg tror Quebec, der Arnaud De Lie vant i fjor passer meg bra, mens den andre dagen nok blir litt for hard, sier han.
I løpet av karrieren er det ritt som Gent-Wevelgem, Paris-Roubaix og en etappeseier fra Tour de France, som trigger nordmannen.
Det er et puslespill der én og én brikke faller på plass jo mer man trener på det. Men én dag håper Tiller å stå på det øverste trinnet også der.
– Hva tar du med deg videre fra vårklassikerne i sesongen som var?
– Det er jo i vårklassikerne man ønsker seg at ting skal fungere bra, så målet mitt blir å være enda skarpere der til neste år enn jeg var i år. Jeg føler jeg fikk mye ut av Gent-Wevelgem, også litt med tanke på utgangspunktet. Jeg var litt småsyk i E3 (Saxo Bank Classic), men følte at jeg gjorde mye rett underveis.
– Jeg var akkurat ikke sterk nok til å sitte med de beste over Kemmelberg, men var bra nok inn i bakken til at jeg var i gruppa som kjempet om podiet mot slutten. Og så synes jeg det var bra å få erfaring med å få fullført Paris-Roubaix. Det er en god erfaring for årene som kommer, melder Tiller som til slutt satt i gruppa til Alexander Kristoff og Søren Wærenskjold inn til den ærverdige velodromen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.