Måtte ta grep etter krevende år. Slik har Rasmus Tiller blitt en vinner igjen
Rasmus Tiller hadde en turbulent start på profftilværelsen. I Uno-X Pro Cycling har de jobbet målrettet for å hente frem igjen selvtillit og vinnerinnstinkt, og 25-åringen er nå outsider i klassikeren Flandern rundt.
FLANDERN-KAPTEIN: Rasmus Tiller er Uno-X ubestridte kaptein i Flandern rundt søndag. Foto: Knut Andreas Lone
Lesetid: 6 minutter
OUDENAARDE: Rasmus Tiller fikk en trang fødsel som proff i det sørafrikanske laget NTT, men fant tilbake til seg selv i Uno-X Pro Cycling i 2021.
Foran storrittet Flandern rundt regnes Ringebu-gutten nå som en av outsiderne. At han er i den posisjonen handler vel så mye om det mentale, som det fysiske.
– Jeg har jobba mye med mental trener, som har hjulpet meg med å holde riktig fokus, forteller Tiller til Landevei.
Av sykkelen har 25-åringen en beskjeden og lun fremtoning, og er ikke den som gjør mest ut av seg. En sterk kontrast til den robuste figuren med brede albuer på sykkelsetet.
Lagets sportslige ledere sier at han nok trives aller best i komfortsonen, i hvert fall når han ikke sykler.
Utenfra virket det kanskje åpenbart at han skulle ta over stafettpinnen da fjorårets åpenbaring, Markus Hoelgaard, forsvant til WorldTour-laget Trek Segafredo.
For ham selv var det ikke det.
– Jeg var litt skeptisk selv i vinter, og tenkte hvem er det som skal ta steget opp, avslører han.
Men innvendig finnes et svært kraftig vinnerinnstinkt, som han har trengt litt drahjelp for å få frem igjen.
I sine første år som proff i Dimension Data/NTT fikk han aldri sjansen, og ble litt kasteball mellom ritt, som hjelperytter. Det gjør mye med mentaliteten.
Med god hjelp av lagets mentale trener, Karina Andersen Aas, har han fått snudd skuta.
– Før denne sesongen tok jeg med meg mye selvtillit fra i fjor, men du vet at du må fortsette å bygge. Du kan ikke leve på gamle resultater. Det var viktig å fortsette der jeg var i fjor, sier han - og fortsetter:
– Det er veldig typisk når du har hatt en god sesong at det forventes mer, og at du forventer mer av deg selv. Det er fort gjort å begynne å kave litt.
– Har du lett for at hodet ditt spinner ut av fokus?
– Jeg har følt meg ganske trygg egentlig. Jeg har lært en del gode teknikker på det, sammen med Karina.
Både som rytter og fan er det lett å se seg blind på resultater, og som rytter kan det være ødeleggende for selvtilliten.
– Teknikkene handler om å håndtere uforutsette ting på best mulig måte. Om det er velt, skader, sykdom, sånne ting. Det er veldig fort gjort å bli stressa. Så kan det være måten du angriper ritt på. Det er veldig lett å henge seg opp i resultater, men det er ofte mange arbeidsoppgaver i de rittene som gjør at du kan kjøre resultater, som det er best å fokusere på først. Du klarer ikke å kjøre resultat hvis du ikke gjør alle de andre tingene riktig. Det har vært mest fokus på å gjøre ting riktig underveis.
Kjører for topp-ti
Etter en god treningsvinter fikk norgesmesteren fra 2017 et lite tilbakeslag etter Étoile de Bessèges med korona, og var igjen litt usikker på seg selv foran brosteinsåpningen i Omloop Het Nieuwsblad.
Rittet skulle imidlertid bli helt avgjørende for hvordan denne våren har gått.
Han fulgte nesten vinneren, Wout van Aert, i de avsluttende brosteinsbakkene, og ble til slutt nummer seks.
– Det er noe med det mentale, at når du først har vært der en gang, begynner du å tro på at du er sterk nok til å gjøre det flere ganger. Hvis du gjør ting riktig underveis. Så det var absolutt viktig for selvtilliten og trua på at jeg kan være der.
Deretter fulgte niende- og sjetteplass i Le Samyn og Bredene Koksijde, mens han igjen var ordentlig med i finalen i E3 Saxo Bank Classic og Gent-Wevelgem.
I førstnevnte ble han hektet av like før toppen på Oude Kwaremont, men tok likevel en sterk ellevteplass. I sistnevnte var han svært nær å følge kvartetten som holdt unna til mål.
Kun marginer har skilt ham fra de øverste plassene, og bedre posisjonering i Omloop ville trolig sikret ham en plass på podiet.
Slike marginer er helt avgjørende i Flandern rundt, som i år er hele 273 kilometer langt.
– I E3 var jeg jo egentlig alt for langt bak inn i Taaienberg, som gjorde at jeg var litt på etterskudd hele veien. Jeg måtte bruke en del krefter på å komme i tetgruppen, som kanskje gjorde at jeg ikke hadde kreftene til å være med i Oude Kwaremont. Det var litt det samme i Gent, hvor jeg var bak en velt og måtte jakte litt for å komme inn i rittet. Det er jo krefter som du bruker opp, men helst bør ha på slutten. Det er bare å holde fokus når det virkelig begynner.
– Hvordan er forventningene til deg selv og laget?
– Vi har jo kjørt bra stort sett siste rittene, så vi går inn med ambisjoner om å gjøre et godt løp. Så får vi se hva det holder til. Det er litt lenger enn de rittene vi har kjørt, så det blir spennende å se hvordan det er. Vi skal gi gass.
Laget er tydelig på at de tror han kan bli blant de ti beste.
– Det hadde vært kult å komme topp-ti, det er det ikke noe tvil om. Men det er et langt ritt og veldig mange partier som skal gjøres riktig for å kunne være i posisjon til å gjøre det, sier han selv.
– Hvilke scenarier er det som vil være best for deg?
– Nå leste jeg at Wout van Aert er syk, det gjør jo rittet litt annerledes. Nå er [Mathieu] Van der Poel tilbake, og han er jo en favoritt som kan åpne rittet ganske tidlig. Det blir spennende å se hva Jumbo-Visma tenker da, men realistisk sett er det kanskje å henge med en stor gruppe som ofte spurter om topp-ti. Ofte har jo Van Aert og Van der Poel vært i en egen liga, men den gruppen som [Alexander] Kristoff ofte biter seg med i har jo spurtet for pallen to ganger. Det er noe sånt.
– Er det bra for din del om finalen åpner tidlig?
– Det er vanskelig å si, det kommer an på hvor tidlig en må bruke mye krefter. De beste gutta kan gå dypt flere ganger, mens jeg er kanskje litt mer avhengig av at jeg kan spare noe av kruttet til det virkelig gjelder. Jeg får prøve å ligge rundt Alex, han har jo truffet en del år på de gruppene, sier han og trekker på smilebåndet.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.