At Uno-X skal sykle Flandern rundt er ikke tilfeldig, det er ekstremt fortjent

KOMMENTAR: For noen år siden var det nærmest utenkelig at et norsk lag skulle sykle verdens største endagsritt, Flandern rundt . At Uno-X Pro Cycling nå er i den posisjonen, er ikke tilfeldig.

Sist oppdatert: 20. februar 2022 kl 08.30
uno-x pro cycling flandern rundt
JUBEL: Uno-X Pro Cycling kan glede seg over invitasjon til Flandern rundt. Foto: Mario Stiehl
Lesetid: 4 minutter

Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson-Hagen, Alexander Kristoff eller Team Joker-laget for den saks skyld, alle har vært solide komponenter i de hardeste og viktigste sykkelrittene på kalenderen:

Vårklassikerne.

Du leser nå en meningsartikkel. Den uttrykker skribentens mening.

Det som for norske tv-seere var et fremmet begrep for 15 år siden, er blitt til årlige sportsbegivenheter der norske tv-seere har kjent på et savn. Det har manglet et norsk lag.

Norge har aldri manglet penger. Utallige ganger har vi sett pengesterke lag kollapse.

Å bli i sykkelsporten er en kunst som krever mer enn penger - det krever en sterk filosofi.

Vi skal ikke lenger tilbake enn seks år, før noen presenterte starten på det som i dag er blitt til en historisk begivenhet, et resultat av en ren, sportslig suksess.

3. september 2016 er det Tour de Fjords i Stavanger, og Jens Haugland fra energiselskapet Uno-X presenterer planene for det nye sykkellaget med samme navn, en kontinentalsatsing med solid finansiell backing.

Den energiske «sykkelsjefen» har laget en skikkelig presentasjon, og vil lansere prosjektet med brask og bram. 

En enslig journalist fra en norsk sykkelnettside var imidlertid det eneste som møtte opp av presse.

Noen norske kontinentalryttere bytter lag, men bortsett fra det er alt som vanlig i sykkelsporten. Nysatsinger som lover gull og grønne skoger er regel, ikke unntak. 

uno-x pro cycling flandern rundt
Les også
I DEN SPEDE BEGYNNELSEN: Uno-X var ennå i etableringsfasen da de fikk sykle lagtempoen i VM i Bergen i 2017. Foto: Cor Vos
I DEN SPEDE BEGYNNELSEN: Uno-X var ennå i etableringsfasen da de fikk sykle lagtempoen i VM i Bergen i 2017. Foto: Cor Vos

Under seks år senere er Uno-X, som i stor grad består av den samme stammen som den ble bygget rundt, det nye, store laget i internasjonal sykkelsport. 

Det som en gang var ukjente unggutter i Norge, er i dag ryttere du må vite hvem er og hva kan. Det gjelder ente du er sportsjournalist, sportsdirektør, fans eller konkurrenter.

Den sportslige fremgangen, og følgelig resultatene, har vært enorm. 

Utvikling, utvikling og utvikling

Etter å ha fulgt laget tett gjennom flere år, er det ett enkelt ord som er bakgrunnen for suksessen: Utvikling. 

Noen vil kanskje peke på at dette kun er et markedsføringsord for å promotere laget, men det er heller en filosofi som ligger til bakgrunn for målrettet jobbing i laget. 

De har knapt hatt resultatfokus, høyst underlig i noe så resultatorientert som toppidrett. 

Men om du har vært tett på rytterne, enten det er i ritt eller på samling, vil du ha sett at å gjøre det riktige i riktig øyeblikk ikke nødvendigvis er førsteprioritet, så lenge du heller gjør det bedre enn du gjorde i går. 

Uno-X startet som kontinentallag. Hvert eneste år har de skrudd opp satsingen, økt forventningene og stilt høyere krav, nå senest har det største tilskuddet vært det nye damelaget.

Mange av rytterne og så godt som alle i støtteapparatet har vært med laget hele veien. 

Det har gitt rom for at filosofien står sterkt hos ryttere og støtteapparat, så sterkt at enhver ny person inn i laget umiddelbart følger samme vei.

Litt etter litt har laget hentet inn større og sterkere navn. Men der de største lagene ofte ser på rytterne som maskiner som skal presentere for laget, har Uno-X heller fokusert på utviklingen av rytterne, i en sterk tro på at de uansett vil prestere selv. 

De har hentet Rasmus Tiller, Kristoffer Halvorsen, danskene Niklas Eg, Jonas Gregaard og Lasse Normann Hansen, samtidig som de har plukket opp flere av de største norske talentene. De færreste av navnene har stjerner i margen, men det er inntil videre. 

BEGEISTRER: Tobias Halland Johannessens navn er på manges lepper etter prestasjonene hans denne sesongen. Her vinner han en etappe i Szaka Tour i fjor. Foto: Cor Vos
BEGEISTRER: Tobias Halland Johannessens navn er på manges lepper etter prestasjonene hans denne sesongen. Her vinner han en etappe i Szaka Tour i fjor. Foto: Cor Vos

Resultatene har for lengst begynt å tale for seg selv, utvikling har gitt resultat. 

Markus Hoelgaards åttendeplass i E3 Saxo Bank Classic, Rasmus Tillers seier i Dwars door het Hageland, Kristoffer Halvorsens etappeseier i Okolo Slovenska og Tobias Halland Johannessens etappeseier i Étoile de Bessèges, for å nevne noen.

Med en nærmest naiv tro på å lykkes i måten laget snakker og opptrer på, lykkes laget. Det var en slik filosofi fotballverdenen så i Rosenborg i storhetstiden under Nils Arne Eggen, en mann Uno-X-sjef Haugland ser sterkt opp til.

Lagets utviklingsfilosofi har skapt ryttere som vinner, underholder og viktigst av alt, engasjerer.

Vi så det nylig under Étoile de Bessèges, hvor Tobias Halland Johannessen gikk fryktløs til verks mot etablerte stjerneryttere, til unison applaus fra sykkelverden.

Av den grunn står nå arrangørene med dørene vidåpne for det norske laget. 

Lag som har en så tydelig filosofi i bånn som Uno-X, gjør simpelthen rittene bedre.

Publisert 14. februar 2022 kl 15.26
Sist oppdatert 20. februar 2022 kl 08.30

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen