Tour of Norway arrangeres 24.-29. mai, og ett av lagene som er invitert til rittet er ProTeamet Gazprom-Rusvelo.
Gazprom er et russisk gass-selskap, der den russiske staten står som eier av 50,002 prosent av aksjene. Det setter arrangøren av Tour of Norway i en vanskelig situasjon, de siste dagers hendelser i Ukraina i betraktning.
– Dette var ikke med i beregningen da vi inviterte laget, sier en betenkt Roy Hegreberg, rittleder for Tour of Norway.
Tour of Norway har status som 2.Pro-ritt på den internasjonale sykkelkalenderen, noe som gjør at de står relativt fritt til å invitere de lagene de selv ønsker på start.
Gazprom-Rusvelo fremstår med sine nasjonalstatlige sponsorer og støtteapparat som et russisk lag, men lisensen deres er løst i Sveits.
– En av årsakene til at Gazprom-Rusvelo ble invitert, er at Eirik Lunder sykler for laget, forklarer Hegreberg.
Eirik Lunder er tidligere Team Coop-syklist, og har tette bånd til sykkelmiljøet i Rogaland.
Det setter Hegreberg i nok en krevende situasjon.
For Hegreberg har historisk sett vist null interesse for å ha lag med dårlig rykte i rittene han har arrangert. Da han var rittleder for Tour des Fjords, var verken Astana eller CCC ønsket på start på grunn av dopingproblematikk.
Det samme har også vært gjeldende for nettopp Gazprom-Rusvelo - men nå er det helt andre problemstillinger knyttet til laget.
– Vi er klare til å bidra med det vi kan gjøre. Om det er noe vi ser kan være med å sette fokus på, så gjør vi det, sier Hegreberg.
– Er det da snakk om å trekke invitasjonen til laget?
– Ja, det er det, sier han.
Krevende avklaringer
Sykkelsporten har hatt en ekspansiv vekst de siste ti årene, men ikke alle er fornøyd med hvordan utviklingen har tatt form. Bahrain og De forente arabiske emirater har hvert sitt sykkellag i World Touren, den øverste divisjonen i sykkelsporten.
Bahrain Victorious og UAE Team Emirates hadde i sine første år i syklingen lite fokus på regimene som finansierte lagene, en tematikk som det nå er umulig å styre unna.
Sportsvasking er et begrep som kommentatorer og presse ikke lenger kan unngå å omtale, altså at autoritære regimer bruker idrett for å unngå oppmerksomhet rundt forhold som de er under sterk kritikk for.
– Det er mange ting i idretten som gjør dette (krigen i Ukraina, red.anm.) vanskelig. Vi har også lag som UAE og Bahrain, og vi spør oss selv om det er riktig å promotere disse nasjonene i et sykkelritt. Det var noe annet da Bystrøm og Kristoff syklet der, men vi har bevisst ikke invitert noen av de lagene i år. Men det er lett for oss å la være å invitere noen, det får ikke stor oppmerksomhet. Har du status som World Tour-ritt er du forpliktet til å ha med de lagene, sier Hegreberg.
Men når det gjelder Gazprom-Rusvelo er avtalen for lengst signert, og hva som er mulig å gjøre nå, er uklart.
Når et sykkellag inviteres til et ritt i utlandet, gjøres de juridiske og formelle prosessene via store agentbyråer. Det gjør jussen komplisert, særlig fordi den går på tvers av landegrenser.
I tillegg har det internasjonale sykkelforbundet UCI, også noe kontroll over regelverket.
Det gjør det ikke umiddelbart mulig å utestenge lag, selv om en arrangør ønsker det.
– Laget er jo en annen ting. Det er utydelig om laget er eid av den russiske stat, om det er en rik russer som eier det, eller om det bare er en sponsor, det gjør situasjonen vanskelig. Vi må bare finne ut av situasjonen og hvilke muligheter vi har. Vi har gode 90 dager igjen til arrangementet.
– Hva tror du at dere lander på?
– Jeg er ikke klar for å si i dag at de ikke kommer, sier Hegreberg.
Massiv internasjonal idrettsboikott
Flere nasjonale og internasjonale idrettsstjerner har markert avstand til det russiske regimet og tatt til orde for boikott av arrangementer i Russland.
VG Sportsdøgnet har hatt løpende oppdateringer i hele dag, og skriver blant annet:
Formel 1-stjernene Sebastian Vettel, Max Verstappen og Fernando Alonso har alle gått ut og sagt de ikke vil kjøre løp i Russland.
Den tyske fotballklubben Schalke 04, har sagt i en uttalelse at de skal fjerne Gazproms logo fra sine drakter.
Generalsekretær Tomas Jonsson i Norges bandyforbund opplyser at bandylandslaget for herrer har trukket seg fra VM i russiske Syktyvkar 27. mars til 3. april.
– Vi ga beskjed om det til det internasjonale forbundet for en uke siden, sier han til VG.
Norges skipresident Erik Røste har sendt mail til FIS-president Johan Eliasch og generalsekretær Michel Vion torsdag morgen, med beskjed om at det må tas stilling til de planlagte verdenscuprennene i Russland raskt.
Røstes personlige mening er at konkurransene i Russland ikke kan gjennomføres slik situasjonen i landet er nå.
Det svenske skilandslaget gikk torsdag ettermiddag ut og sa at de ikke reiser til verdenscupen i Russland.
Langrennsstjerne Johannes Høsfløt Klæbo sier at han heller ikke vil dra.
– Det som nå skjer i Ukraina er skremmende, og noe som jeg virkelig må fordømme. Ja, det som har oppstått føles uvirkelig, og det setter vår verden i en ny og farlig situasjon. Det er krig – og vi går inn i en tid med ekstra høy risiko på flere områder, sier Klæbo til VG.