Tårevåt Tour-seier: – Jeg er bare en bondesønn

Wout van Aert så ut til å kjøre seg inn til etappeseier og gul trøye på den første etappen i Tour de France, men så dukket landsmannen Yves Lampaert opp.

Sist oppdatert: 2. juli 2022 kl 08.52
TÅREVÅTT: Yves Lampaert tok karrierens største triumf da han vant åpningsetappen i Tour de France fredag. Foto: Cor Vos
TÅREVÅTT: Yves Lampaert tok karrierens største triumf da han vant åpningsetappen i Tour de France fredag. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter

KØBENHAVN/OSLO (VG): På grunn av det meldte regnværet, valgte flere av de største favorittene å starte forholdsvis tidlig under åpningstempoen i Tour de France i Københavns gater.

Wout van Aert var blant dem, og belgieren suste inn til ledelse, fem sekunder foran regjerende tempoverdensmester Filippo Ganna.

Det som imidlertid skulle vise seg var at regnværet avtok i løpet av ettermiddagen. Yves Lampaert startet 40 minutter etter Van Aert og i den svært tekniske avslutningen kjørte han klart raskest av samtlige og tok ledelsen – en ledelse ingen klarte å true.

– Værgudene har velsignet Yves Lampaert i dag. Wout van Aert tror nesten ikke det han ser her, utbrøt Discovery-kommentator Theis Magelssen da Lampaert krysset målstreken.

– Jeg kom med en tanke om at topp ti ville være strålende. Nå har jeg slått alle de beste i verden. Jeg er bare en bondesønn fra Belgia. Å gjøre dette - jeg hadde aldri forventet det, sier en tårevåt Lampaert i seiersintervjuet med arrangøren.

Lurer du på når de norske rytterne kan kjempe om etappeseieren i Tour de France? Les denne saken.

Lampaert har blitt belgisk mester på tempo tidligere og ble i forrige uke nummer to på tempoen i det belgiske mesterskapet, et mesterskap Van Aert sto over med en liten kneskade. Likevel var det en aldri så liten overraskelse at 31-åringen stakk av med seieren – hans første etappeseier i Tour de France - og han tok til tårene etter at alle rytterne hadde kommet i mål og seieren var sikret.

– Å slå Van Aert, Van der Poel, Ganna ... Det er utrolig for meg, sier han videre.

Belgieren tror ikke han dro noen stor fordel av at det hadde sluttet å regne.

– Veiene var fremdeles veldig våte, så jeg tror jeg hadde de samme forholdene som de største favorittene. Jeg tenkte alltid i svingene, «Yves, kjør raskere og stol på hjulene dine. Du taper tid i svingene». Til slutt kom jeg inn fem sekunder foran Van Aert. Jeg tror jeg må være stolt av meg selv, sier han med et smil.

Regjerende Tour de France-vinner Tadej Pogacar kom på tredjeplass, syv sekunder bak Lampaert.

Regn, glatte veier og en svært teknisk 13,2 kilometer lang tempo i Københavns gater. Det var oppskriften som førte til en nervepirrende åpningstempo i Tour de France. Ett år etter at starten egentlig skulle gått i København, trosset danskene (og tilreisende turister) været og strømmet ut i gatene for å heie frem rytterne.

BESTE NORSKE: Edvald Boasson-Hagen, i Specialized nye, meget spesiell tempohjelm. Foto: Cor Vos
BESTE NORSKE: Edvald Boasson-Hagen, i Specialized nye, meget spesiell tempohjelm. Foto: Cor Vos

– Det var et utrolig folkeliv. Det var sinnssykt mye folk rundt hele løypen, sier Edvald Boasson-Hagen til VG.

Mathieu van der Poel tok en tidlig ledelse, og fikk se Mads Pedersen, Primoz Roglic og Jonas Vingegaard alle komme under tre sekunder bak. Men det var flere som ventet ute i løypen.

Midtveis i tempoen kom Ganna, Van Aert og Pogacar på rekke og rad. Ganna tok ledelsen med snaut tre sekunder, men Van Aert kom i enda høyere fart og suste inn i ledelse, 5,7 sekunder foran Ganna. Også Pogacar holdt høy fart i avslutningen, men han kom to og et halvt sekund for sent til å slå Van Aert. Likevel ble det en meget god start for Pogacar, som tok tid på samtlige av de største konkurrentene i sammendraget.

Men ingen kunne gjøre noe med Yves Lampaert, som med et forholdsvis sent startnummer tok en klar ledelse og til slutt vant etappen.

Boasson Hagen var best av de seks norske rytterne på tempoetappen på en 67. plass, 55 sekunder bak Lampaert.

– Det så veldig sleipt ut?

FORSIKTIG START: Alexander Kristoff tok det pent og pyntelig på det våte underlaget. Lørdag og søndag venter spurtmuligheter for 34-åringen. Foto: Cor Vos
FORSIKTIG START: Alexander Kristoff tok det pent og pyntelig på det våte underlaget. Lørdag og søndag venter spurtmuligheter for 34-åringen. Foto: Cor Vos

– Ja, og så var det mye veimaling som gjør det ekstra glatt. Da er det greit å ta det litt med ro og heller satse mer på de neste etappene, sier Boasson-Hagen, som i hovedsak skal operere som hjelperytter for Anthony Turgis og Peter Sagan i årets Tour.

Alexander Kristoff kom inn to sekunder bak Boasson-Hagen.

– Jeg tok ingen sjanser i svingene. Jeg prøvde å kjøre fort så fort jeg klarte uten å risikere noe, men skal du kjøre fort her, så må du kjøre fort i svingene. Jeg hørte Sven (Erik Bystrøm) krasjet i en sving, og jeg så Bissegger krasjet to ganger. Jeg tenkte det ikke var noen ideell start om jeg skulle ryke rett i et gjerde, så da ble det å «safe» litt, sier han.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 2. juli 2022 kl 08.52
Sist oppdatert 2. juli 2022 kl 08.52

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen