ASO, arrangøren av Tour de France, bekrefter nå at de avslutter praksisen med «podiepiker». I stedet skal det nå stå en mannlig og kvinnelig representant for rittet på hver side av vinneren.
AVVIKLES: Tour de France vil fortsatt leie inn kvinnelige vertinner, men de vil ikke lenger opptre som podiepiker slik vi er vant til. Illustrasjonsfoto, Tour Down Under, Cor Vos.
Lesetid: 2 minutter
– Tidligere hadde vi to vertinner på hver side av vinneren, med fem valgte representanter og fem ansatte på hver sin side av vinneren. Nå vil det bli annerledes, med en sponsorrepresentant for den gule trøya, samt en mannlig og kvinnelig representant på hver sin side .
Det sier Christian Prudhomme i ASO, leder av organisasjonen som arrangerer Tour de France. Årsaken til endringen går han ikke nærmere inn på, men hevder at koronakrisen ikke er årsaken til at praksisen nå avvikles.
De fire kvinnene du ser kysse etappevinnere og ledere av de ulike trøyekonkurransene, er ansatt som representanter for rittet. Definisjonen av podiepike er således noe misvisende, og er en yrkesbetegnelse som har satt seg selv om det faktiske arbeidet består i mer enn å være tilstede under premieseremonien.
Det er fire kvinner som jobber som podiepiker hvert år, der selve premieseremonien er tv-øyeblikket der de er synlige. Utenom premieseremonien jobber de hovedsaklig som representanter for Tour de France, gjerne i forbindelse med sponsoroppdrag, der de er til stede på ulike møter og lunsjer, eller som en del av reisefølget.
Ordningen med podiepiker har vært under sterk kritikk i flere år. En underskriftskampanje gjennomført i 2019, som handlet om at «kvinner er verken premier eller pynt», samlet over 38000 underskrifter.
Mye av kritikken har handlet om at de simpelthen er tilstede på grunn av utseendet. ASO viser gjerne til at det er språkmektige studenter som tar jobben, som således kan kommunisere med deltagere og klientell på tvers av landegrensene.
Et ubestridelig faktum er det dog at vertinnene ansettes via et modellbyrå, og at det som blir sett på som den gjeveste oppgaven, å være podiepike på den avsluttende etappen på Champs Élysées, er en jobb som tilfaller de som ser best ut for dagen.
Det er på langt nær bare sykkelsporten som har motatt kritikk for kvinners rolle i idrettsmiljø der tilskuere og utøvere i hovedsak er menn. I Formel1 var det tidligere vanlig med «Grid Girls», altså kvinner som befant seg i og rundt depoet før, under og etter konkurransen, en ordning som ble avviklet i 2018.
Men hvordan seremonien i det som kommer til å bli et svært spennende Tour de France skal gjennomføres, er fortsatt uklart. Åpenbart blir det ingen kyssing fra noen av partene - men om det vil bli det etter koronapandemien sier Prudhomme ingenting om.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.