Hvem er Tour de France-sensasjonen Jonas Vingegaard?
Den danske Jumbo-Visma-rytteren Jonas Vingegaard har tatt Tour de France med storm og kan havne på podiet. For bare fire år siden jobbet han på en fiskemottak.
KNAKK POGACAR: Jonas Vingegaard var den som klatret best opp Mont Ventoux. Nå kjemper han om podiet i Tour de France. Foto: Cor Vos
Lesetid: 8 minutter
Da Primoz Roglics håp om revansje i Tour de France endte i velt og skuffelse, sto den unge dansken Jonas Vingegaard frem. Med et forrykende angrep knakk han Tadej Pogacar på vei opp Mont Ventoux, og er foreløpig den eneste i årets Tour som har klart å legge press på sloveneren.
Men hvem er egentlig denne 24-åringen fra Hillerslev som distanserte fenomenet Pogacar, og kjemper om podiet i Touren, og hvor kom han fra?
– Faren min var ikke syklist, men han var interessert i sykling. Han tok meg med for å se Danmark rundt, og jeg startet å sykle. Jeg var egentlig aldri god før jeg ble eldre. Da jeg fullførte videregående, sa jeg at om jeg ikke er blitt proff før jeg er ferdig som u23-rytter, begynner jeg på universitetet.
For dansken har på ingen som helst måte sklidd gjennom rekkene, selv om talentet og potensialet har vært ubestridt.
Krevende skade
I 2016 ble han plukket opp i det danske talentlaget ColoQuick-Cult i 2016 som stagiare, og etter blant annet en annenplass både på en etappe og i sammendraget i Tour of China, signerte laget ham fra 2017.
Med sine 58 kilo og spinkle kroppsbygning var det i fjellene han kom til sin rett. Og på treningsleir med det danske laget viste han skyhøyt nivå i klatringene.
– Når man kjører 6,8 watt pr. kilo på bakkeintervaller, er man garantert med i toppen på u23-nivå. Han har gode muligheter for medalje ved u23-VM til neste år, sa ColoQuick-sportsdirektør Christian Andersen (nå i Uno-X) til DR.dk i 2017.
Og i innledningen av 2017-sesongen fortsatte Vingegaard å imponere. I et danskdominert Tour du Loir et Cher ble han nummer fire i sammendraget. Deretter fortsatte han blant annet i UCI-rittene Sundvolden GP og Ringerike GP, og fikk testet seg ytterligere i Tour des Fjords senere i mai.
Der skulle imidlertid karriereutviklingen få et kraftig skudd for baugen. På den fjerde etappen mellom Stavanger og Sandnes gikk han hardt i bakken og brakk lårbeinet, og endte 2017-sesongen hans.
Jobbet på fiskemottak
Det startet en lengre gjenopptreningsperiode for den danske unggutten. Et brukket lårbein er krevende å komme tilbake fra.
Samtidig som han satset i det danske kontinentallaget jobbet han også på et fiskemottak i Hanstholm.
Sportsdirektør Andersen mente at Vingegaard trengte litt struktur i hverdagen sin, og arbeidet på fiskemottaket var en nøkkel her.
Samtidig var det en krevende hverdag, hvor unggutten var på jobb fra klokken seks til tolv tidlig på dagen, før han dro ut og trente etterpå. Men løsningen fungerte veldig godt for Vingegaard.
– Jeg har mer motivasjon til å dra ut og trene når jeg har vært på jobb. Jeg vet ikke hva det betyr treningsmessig, men jeg synes ikke jeg mister noe på det. Jeg får trent mye og er kommet inn i en god rytme, så det går bra, fortalte Vingegaard til DR.dk tilbake i 2017.
Jumbo-Visma fatter interesse etter Strava-rekord
Selv etter den stygge velten i Tour des Fjords var Vingegaard klar på at han skulle tilbake, og i 2018 siktet han mot en profesjonell kontrakt ved slutten av sesongen.
Etter en lang rekonvalesens var han tilbake på treningsleir igjen med ColoQuick i mars 2018, og der skulle han vise sitt vanvittige nivå.
På treningsleiren slo han nemlig Tejay van Garderen sin Strava-rekord opp den velkjente stigningen Coll de Rates i Alicante.
Den prestasjonen delte sportsdirektør Andersen med Jumbo-Vismas sportsdirektør, Griescha Niermann.
– En dag ringte Christian til meg og fortalte om denne lille fyren som jobbet på et fiskemottak, og som skulle være utrolig talentfull. Det var Jonas. Han kom sterkt tilbake etter å ha brukket lårbeinet og hadde noen gode resultater. Vi var interessert umiddelbart, fortalte Niermann i et intervju med Feltet.dk i mars.
Det nederlandske laget skal etter sigende ha vært mer interessert i en annen dansk rytter, Mikkel Honoré, som etter hvert endte opp i Deceuninck – Quick-Step. Men Andersen mente at mer ukjente Vingegaard kunne vært et bedre valg for Jumbo-Visma.
WorldTour-laget fikk deretter tilgang til treningsdagboken til dansken i TrainingPeaks, og i løpet av kort tid skjøt interessen ytterligere fart.
Partene avtalte at Vingegaard skulle komme på testing hos Jumbo-Visma, og etter å ha vært der ble han invitert med på en treningsleir med laget.
Vingegaard tok også opp igjen tråden fra før han ble skadet i 2017, og fortsatte å sykle strålende. I fire av sine syv første ritt i 2017 ble han topp fem, blant annet i det prestisjefylte u23-rittet Fredsrittet, hvor Tadej Pogacar vant.
I juni kjører Vingegaard og sportsdirektør Andersen til Brussel, hvor han blir tilbudt en kontrakt. Den blir ikke signert umiddelbart, men hverken Vingegaard eller Andersen er i tvil om at det er riktig. Senere i juni signerer Vingegaard kontrakten som gjør han til proff fra og med 2019-sesongen.
Etter å ha signert proffkontrakten med Jumbo-Visma er det slutt på sløying og rensing av fisk: Vingegaard slutter på fiskemottaket.
Fenomenal 2021-sesong
I løpet av sin første vår i Jumbo-Visma får han testet seg i de tøffe WorldTour-etapperittene Baskerland rundt og Romandiet rundt, før han får et lite gjennombrudd på høsten.
I Polen rundt vinner han den sjette etappen i kamp med Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) og Jai Hindley (Team DSM), og leder foran rittets siste dag.
Der sprekker han, men rittet var like fullt en imponerende prestasjon. Den gode høsten fortsetter når han blir nummer to sammenlagt i Danmark rundt og nummer fire sammenlagt i Deutschland Tour.
I 2020 fortsetter han den gode utviklingen og han får tillit i Vuelta a España, hvor han blir en svært viktig hjelperytter for Primoz Roglic.
Den da 23 år gamle klatreren får ikke noen store resultater personlig, men kjører meget godt for Jumbo-Visma-kapteinen Roglic, som tar hjem seieren for andre året på rad.
I mars tar han to etappeseire og sammenlagtseieren i det italienske etapperittet Coppi e Bartoli, før han i Baskerland rundt leverer en vill prestasjon.
På den innledende tempoen viser han også at han er en strålende temporytter når han blir nummer tre, 18 sekunder bak lagkamerat Primoz Roglic.
Til slutt vinner Roglic rittet sammenlagt, mens Vingegaard som hjelperytter tar annenplassen.
Planen er egentlig at Vingegaard igjen skal i aksjon i Vuelta a España, men ting forandrer seg plutselig. Etter den formidable sesongen, havner han plutselig inn på Jumbo-Vismas Tour de France-lag, etter at Tom Dumoulin tok karrierepause på ubestemt tid.
Sensasjonell Tour-start
Og etter at Touren har gått i gang i Brest 26. juni, er det igjen noen tilfeldigheter som skal lede han inn i en uforventet situasjon.
Når Primoz Roglic velter stygt på den tredje etappen, må Vingegaard vente på sin kaptein. Det ser imidlertid ut som Jumbo-Visma skal slippe med skrekken, når Roglic leverer en sterk tempo på den femte etappen, og begrenser tapet sitt til 44 sekunder til Tadej Pogacar.
Samtidig leverer Vingegaard selv en fenomenal prestasjon og tar tredjeplass på tempoen, bare 27 sekunder bak Pogacar.
Etter hvert skal Roglics mange sårskader skal til slutt sende ham hjem fra Touren, og Vingegaard får frie tøyler i et Jumbo-Visma som plutselig er litt i fritt fall.
Men plutselig gir den danske 24-åringen det nederlandske laget håp om en fremskutt sammenlagtplassering. På den første klatreetappen er Pogacar ustoppelig, men i favorittgruppen bak er det Vingegaard som kommer først inn.
Og to dager senere, på den 11. etappen med to klatringer opp Mont Ventoux, skal det bli fullstendig spinnvilt.
For mot toppen akselererer Vingegaard i noen hundre meter, og plutselig må en så langt overlegen Pogacar slippe hjulet. Og det skal vise seg at dansken klatrer en av de raskeste tidene noensinne opp Mont Ventoux (med gode vindforhold, skal det nevnes).
I utforkjøringen blir han etter hvert hentet inn igjen av Pogacar, Rigoberto Urán og Richard Carapaz, men dansken har sendt et ordentlig skremmeskudd foran den avsluttende uken.
Foran den 15. etappen ligger han på fjerdeplass, fem minutter og 32 sekunder bak Pogacar, men har podiet innenfor rekkevidde. Men med prestasjonen på Mont Ventoux har han blåst liv i håpet om at Pogacar kan slås.
Vingegaard har imidlertid en ydmyk og pragmatisk tilnærming til Touren.
– Vi får se hvordan beina mine er. Hvis jeg føler meg bra vil jeg kanskje angripe, men ellers vil jeg bare følge og prøve å gjøre mitt beste.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.