Hva betyr de forskjellige trøyene i Tour de France?
I Tour de France er det mange forskjellige farger og trøyer. Hvert lag har hver sin unike trøye, men i tillegg er det fire helt spesielle trøyer: Den gule, grønne, rødprikkede og hvite. Men hva betyr de egentlig?
GRØNT OG GULT: Mark Cavendish og Tadej Pogacar i den grønne og den gule trøyen i Tour de France 2021. Foto: Cor Vos
Lesetid: 5 minutter
Tour de France er verdens største sykkelritt, og de fleste som kjenner til rittet holder nok den gule trøyen synonymt med den franske Grand Touren.
Har du nettopp oppdaget sykkelsporten og Touren, lurer du kanskje på hva trøyen betyr. Samtidig eksisterer det også ytterligere tre trøyer. Hva innebærer trøyene?
Det er altså totalt fire forskjellige trøyer i Tour de France, og de symboliserer de forskjellige konkurransene i rittet.
Den gule trøyen - sammenlagttrøyen
Tour de France består av 21 enkeltetapper. Den viktigste konkurransen i rittet omhandler den gule trøyen. Den rytteren som vinner den gule trøyen, altså sammenlagtkonkurransen, er den som har best totaltid i rittet.
Det er altså om å gjøre å ha brukt minst mulig tid på alle etappene. Den som til enhver tid har den gule trøyen, er den som har akkumulert den raskeste totalttiden.
Det betyr for eksempel at du kan gå igjennom rittet og ikke vinne noen etapper, men likevel vinne hele rittet.
Vinner du Tour de France har du ikke bare oppnådd det største en syklist kan oppnå, men vinneren av rittet får også cirka fem millioner norske kroner i premie. Dette deles vanligvis internt i laget, ettersom man ikke vinner uten god hjelp fra lagkameratene.
Den rødprikkete trøyen - klatretrøyen
Mens den gule trøyen handler om å være best jevnt over tre uker, finnes det mer spesifikke konkurranser i Tour de France.
Den første er altså hvite og rødprikkete trøyen, gjerne omtalt som polkadot-trøyen eller klatretrøyen. Den indikerer hvilken ryttere som har samlet flest klatrepoeng og leder klatrekonkurransen.
Underveis på etappene i rittet er man over en rekke stigninger og klatringer. Ut ifra vanskelighetsgraden er disse kategorisert i seks forskjellige kategorier: 4., 3., 2., 1., og HC-kategori.
HC står for hors catégorie, og det er den tøffeste og hardeste kategorien, på norsk gjerne omtalt som utenfor kategori, mens 4. kategori er de enkleste.
De ulike kategoriene gir forskjellige antall poeng etter plassering over toppen:
HC: 20 20-15-12-10-8-6-4-2
1. kategori: 10-8-6-4-2-1
2. kategori: 5-3-2-1
3. kategori: 2-1
4. kategori: 1
Den grønne trøyen - poengtrøyen
Den grønne trøyen er gjerne omtalt som spurttrøyen og er også en spesifikk konkurranse, som stort sett vinnes av en såkalt spurter.
Dette er feltets raskeste ryttere, som i hovedsak kjemper om etappeseire på de flateste etappene i rittet. De er stort sett dårlige til å sykle i fjell og havner derfor langt bak i sammendraget (den gule trøyen).
Den rytteren som har samlet flest poeng bærer den grønne trøyen.
På hver eneste etappe deles det ut et visst antall poeng til rytteren som kommer først over mål. Ettersom konkurransen er spesifikt designet for spurterne, er det forskjell på hvor mange poeng man får på de forskjellige etappene.
På flate etapper er det 50 poeng til den som vinner, mens annen- og tredjeplass får henholdsvis 30 og 20 poeng. De første 15 rytterne får poeng på de flate etappene.
På mer kuperte etapper, med kortere bakker, er det 30 poeng til førstemann, mens på fjelletappene er det 20 poeng til førstemann.
Den grønne trøyen har to ganger blitt vunnet av en nordmann, Thor Hushovd i 2005 og 2009.
De som følger Tour de France hver eneste sommer, de vil nok legge merke til at den grønne trøyen i 2023 har fått en annen grønnfarge.
Den er blitt mye mørkere. Det kommer som en følge av at trøyens hovedsponsor, Skoda, har lagt om profilen og fargen sin, og dette gjenspeiles også i Tour de France-trøyen.
Den hvite trøyen - ungdomstrøyen
I prinsippet akkurat det samme som den gule trøyen, bare at den gjelder kun for rytterne som er 25 år eller yngre.
Altså de unge rytterne i Tour de France, som også hevder seg godt i det generelle sammendraget.
Trøyen ble innført i 1987 og skal være et symbol på rytterne som i fremtiden antas å kjempe om å vinne den gule trøyen.
De siste årene har vi imidlertid sett at vinneren av den gule trøyen også har vunnet den hvite trøyen, ettersom det har vært relativt unge ryttere som også har vunnet den.
Både i 2019, 2020 og 2021 endte det slik, da henholdvis Egan Bernal og Tadej Pogacar har vunnet den gule trøyen og har vært (godt) under 25 år.
Andre konkurranser/priser i Tour de France
Etappeseier
Å vinne en etappe i Tour de France er noe av det største en syklist kan oppnå.
Norske ryttere har totalt vunnet 19 etapper i rittet. Thor Hushovd tok ti etappeseire i løpet av sin karriere, Alexander Kristoff har i øyeblikket fire, Edvald Boasson-Hagen tre, Kurt Asle Arvensen én og Dag Otto Laurtizen én.
Hvert år er det altså 21 etapper å kjempe om seieren på. Vinneren av en etappe i 2022 får i overkant av 100 000 norske kroner for en etappeseier.
Mest aggressive rytter
Mot slutten av hver eneste etappe kårer et ekspertpanel det som har vært den mest aggressive rytteren på hver etappe.
Det er typisk en rytter som har vært veldig offensiv og angrepet, eller har gjort en heltemodig innsats. Eksempelvis å gå i brudd alene og ligge foran feltet i mange timer.
Rytteren som blir kåret til dagens mest aggressive/offensive rytter, får komme på podiet og mottar et rødt startnummer for innsatsen.
Den påfølgende dagen er startnummeret vedkommende har på trøyen på ryggen også rødt. Det er cirka 20 000 norske kroner i premie til vedkommende for dette.
Lagkonkurransen
Etter hver etappe legges tiden til de tre beste rytterne på hvert lag (det er 22 lag i årets Tour de France) sammen. Dette gjøres etter hver etappe, og det laget som har akkumulert lavest tid totalt etter 21 etapper, vinner lagkonkurransen.
Det laget som til enhver tid leder lagkonkurransen kan kjennes igjen i feltet ved at de sykler med gule startnumre, samt gule hjelmer.
Seier i lagkonkurransen gir cirka 500 000 norske kroner til laget.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.