Én norsk rytter får toppkarakter etter Tour de France
Tour de France 2022 er over og det er på tide å oppsummere. Landevei har vurdert alle de norske rytterne og gitt dem karakter for prestasjonene i årets ritt.
ÅRETS TDF-NORDMENN: Disse seks rytterne skal under lupen etter Tour de France. Foto: Cor Vos
Lesetid: 6 minutter
Årets Tour de France ble danskenes store år med fire etappeseire fordelt på Mads Pedersen, Magnus Cort Nielsen og Jonas Vingegaard, mens sistnevnte også tok hjem den gule trøyen.
For de seks norske rytterne som startet Touren i København ble det langt fra like suksessfullt, men vi lot oss like vel imponere over enkelte.
Vurderingene er gjort ut ifra rytternes kontekst og roller i rittet, og basert på en kombinasjon av både prestasjon og resultater.
Slik vurderer vi de norske rytternes prestasjoner i årets Tour de France:
Etter blant annet å ha blitt u23-europamester på tempo og to ganger norgesmester på samme øvelse, har det vært store forventninger til 23-åringens fremtid, men den første sesongen i Team DSM var litt variabel.
Spesielt i den siste uken imponerte han, både i brudd og som strålende hjelperytter for Romain Bardet. På den 16. etappen fulgte han de beste i klatringen, men måtte slippe seg ned til kaptein Bardet som slet.
KRIGET: Andreas Leknessund ble nummer åtte i den tøffe avslutning på den 10. etappen. Foto: Cor Vos
På den 17. etappen var han igjen i brudd, men måtte da også slippe seg tilbake til Bardet. På den 18. og siste klatreetappen i årets ritt, imponerte han igjen som hjelperytter for franskmannen, som til slutt endte som syvendemann i sammendraget.
Prestasjonene hans sørger for den beste norske sammenlagtplasseringen siden Atle Kvålsvolls sin 26. plass i 1990.
At han står løpet så godt som førstereis og fremdeles er på et svært høyt nivå i den siste uken lover svært godt for fremtiden.
Hvis man skal plukke på noe: Hadde som oppgave å jakte etappeseire, men var i realiteten bare i nærheten av dette én gang. Burde kanskje vært med i bruddene på etappe 13 og 14, som hadde tøff profil og ble vunnet fra brudd.
Det var en tøff Tour for spurterne med høyt tempo, mye fjell og få spurtsjanser. Groenewegen led muligens noe under dette og tok bare én etappe, men Grøndahl Jansen gjorde det han skulle og var en solid brikke i BikeExchange-laget, som også tok en etappeseier med Michael Matthews.
Kanskje kunne Grøndahl Jansen vært bedre og mer aktiv på de kuperte, klassikeraktige etappene, men han leverte tross alt slik han skulle.
Karakter: 5
Edvald Boasson-Hagen
Beste etappeplassering: 3. plass, 5. etappe
Antall topp-ti-plasseringer: 1
Sammenlagtplassering: 58. plass
Ble kastet inn i Touren i siste liten, men viste at han var klar og i god form. I utgangspunktet som hjelper for Peter Sagan og Anthony Turgis, men rudsbygdingen grep selv sjansen på etappe fem.
Der fikk han en gyllen anledning til å ta sin første etappeseier siden 2017, og kanskje burde han det. Han ble litt avventende da Neilson Powless angrep inn på den siste kilomteren og Taco van der Hoorn og Simon Clarke bare satt på hjul.
I stedet gikk han for en ordentlig langspurt som ikke holdt helt inn og det ble en tredjeplass. Men han var likevel frisk, viste form og kjørte tidvis aktivt og offensivt.
Karakter: 4
Alexander Kristoff
Beste etappeplassering: 3. plass, 21. etappe
Antall topp-ti-plasseringer: 2
Sammenlagtplassering: 102. plass
Har sett svært pigg ut etter overgangen til Intermarché – Wanty-Gobert foran årets sesong, og stukket av med tre seire. Så også ut til å nærme seg toppform i NM en uke før Touren, hvor han kjørte aktivt og måtte gjøre mye jobb.
Intermarché-laget har også hatt en fantastisk sesong, og opptrekket til Kristoff har vært godt drillet. Samarbeidet med Adrien Petit og Andrea Pasqualon fløt imidlertid ikke like godt under Touren og de fikk det ikke til å klaffe 100 prosent.
På de to første spurtetappene ble Kristoff litt for passiv, mens han gjorde en kurant spurt på 4. etappe, hvor det ble fjerdeplass.
DET NÆRMESTE HAN VAR: Alexander Kristoff kjempet om etappeseieren på Champs-Élysées, men det var ingen tvil om at Jasper Philipsen var raskest. Foto: Cor Vos
Har normalt sett blitt bedre og bedre utover i Touren, men som han selv fortalte til TV 2, var han nok neppe helt i toppslag i år og hadde bommet litt med formen.
Det ble veldig synlig på den 15. etappen til Carcassonne, hvor det ble kjørt hardt og han var en naturlig vinnerkandidat, men han strevet i stedet voldsomt med å komme seg med over knekkerne i hardkjøret.
Han maktet likevel å levere en god avslutning på Champs-Élysées, hvor han fort kunne vært annenmann, kun slått av Jasper Philipsen, men var like bak Groenewegen på fotofinish.
Karakter: 3
Sven Erik Bystrøm
Beste etappeplassering: 45. plass, 4. etappe
Antall topp-ti-plasseringer: 0
Sammenlagtplassering: 93. plass
En annen mann som har hatt en tøff vår, men kom seg i form akkurat i tide og ble plukket med til Touren.
Gjorde en fin figur på den andre etappen til Nyborg hvor han var i brudd lenge med Magnus Cort og ble kåret til dagens mest offensive rytter, etter å ha gått alene mot siste del av etappen.
I BRUDD: Sven Erik Bystrøm angrep alene mot sluten av den andre etappen av Tour de France. Foto: Cor Vos
Var imidlertid ellers ganske usynlig, i et lag hvor han i utgangspunktet hadde mange muligheter og stor frihet, men bidro selvsagt ellers til å posisjonere lagkameratene.
Som vi vet var det en historisk rask Tour og knallhardt kjør og kanskje manglet han bare akkurat det siste lille, etter en krevende vår.
Karakter: 2
Vegard Stake Laengen
Beste etappeplassering: 137. plass, 3. etappe
Antall topp-ti-plasseringer: 0
Sammenlagtplassering: DNF
Var veldig viktig i Tadej Pogacars seire i 2020 og 2021 og var tilbake for å gjøre den samme jobben i år også. Gjorde sakene sine fint, men kom aldri lenger enn til syvende etappe, da han ble smittet av covid.
Karakter: Ikke tilstrekkelig til å bli vurdert skikkelig
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.