7
Antall ganger Bretagne har vært vertskap for Grand Départ i Touren: Fire ganger i Brest (1952, 1974, 2008 og 2021), én i Rennes (1964), én i Plumelec (1985) og én i Saint-Brieuc (1995).
1905
I de to første utgavene av Touren, ble finalen holdt i Nantes. Tredje gangen Touren ble arrangert la de endelig løypa til Bretagne. 27. juli 1905 ankom feltet Rennes fra La Rochelle. To dager senere startet rytterne i Ille-et-Villain, med kurs for Caen.
Fusjon
Fra nå av vil Tourens målganger i Mûr-de-Bretagne ikke avsluttes i Mûr de Bretagne. I 2017 ble kommunen Coôtes-d’Armor slått sammen med naboen Saint-Guen. Etter sammenslåingen er navnet Guerlédan.
Gjengen fra Bretagne
Under Touren høstet rytterne fra Vest (Bretagne) stor suksess. De tjente gode penger, og det inspirerte til en sang som ble sunget i feltet: – De har en stor flokk, lenge leve Bretagne, de har en stor flokk, lenge leve.Bretagne.»
Dialekt - taktikk
På 1950-tallet hendte det at rytterne på laget Vest (Bretagne) snakket dialekten sin for at konkurrentene deres ikke skulle fange opp hva de sa.
Født i Pontivy
Målbyen på den 3. etappen i 2021 heter Pontivy. Det er byen hvor David Lappartien ble født, den nåværende presidenten i UCI. Faren hans, Joseph, kjørte motorsykkel for Touren og var klubbformann i lang tid. Den var faren som introduserte ham for sykkelsporten.
Han kjenner sangen!
Christian Seznec avsluttet på 5. plass i 1978 og 6. plass i 1980. Han vant to etapper; Morzine i 1978 og Metz i 1979. Han lignet på skuespilleren og poeten Jacques Brel, og kunne ha sunget «Hvis vi bare hadde Touren»!
De fantastiske fire
Fire ryttere fra Bretagne har vunnet Tour de France til sammen 11 ganger: Lucien Petit-Breton (1907, 1908), Jean Robic (1947), Louison Bobet (1953, 1954, 1955) og Bernard Hinault (1978, 1979, 1981, 1985).
95
Antall Tour-etapper vunnet av 27 forskjellige ryttere fra Bretagne. Den mest profilerte av dem var Bernard Hinault (28), René Le Grevès (16) og Louison Bobet (11). Siste bretagner som vant var Warren Barguil, som høstet to etappeseire i 2017.
Flere identiteter
Jean Robic samlet på kallenavn. Hans følsomme side førte til kallenavnet «Biquet». Etter velten i Paris-Roubaix i 1944, da han fikk hull i hodet, ble han kalt «lærhodet» etter lærhjelmen han hadde på hodet. «Radenac»-navnet kom som følge av den slanke beinbygningen, «Døds-snitteren» var navnet han fikk for risikofylte utforkjøringer, og «Fatalitas» ble kallenavnet etter mange uhell.
Familiehistorier
Flere familier fra Bretagne har avlet flere Tour de France-ryttere: Brødrene Lucien og Anselme Mazan (alias Petit-Breton), Ferdinand og Paul Le Drogo, Louison og Jean Bobet, Joseph og Georges Groussard. I Madouas-familien har både faren Laurent og sønnen Valentin stått på startstreken i verdens største sykkelritt. I Le Grévès-familien har både onkel Renè og nevøen Alain deltatt i Touren. Léon Calvez og Francois Mahé har begge syklet i den gule trøya; de er henholdsvis svigerfar og svigersønn.
14
Det største antallet ryttere fra Bretagne som har startet i Touren. Det skjedde i 1958. Louison Bobet og Joseph Groussard syklet for det franske laget, mens rytterne Jean Bouriès og Jean Gainche deltok i trøya til Vest/Sør-Vest-laget.
Alsace-Bretagne
Alsace-rytteren Roger Hassenforder ble spurt om å sykle på laget fra Vest (Bretagne) i 1956. Hassenforder aksepterte invitasjonen og sa: ”Min bestemor spilte biniou (sekkepipeinstrument fra Bretagne).
34
Antall etappebyer i Bretagne i Tourens historie. I 2021 vil to nye byer komme på listen: Landerneau (Finistère) og Pontivy (Morbihan), hvor 1. og 3. etappe kommer i mål.
Sjenerøs Bretagne-rytter
I 1954 ledet Louison Bobet Touren sammenlagt, men stilte på startstreken uten den gule trøya på etappen fra Saint-Brieuc til Brest. Han hadde gitt trøya til søsteren sin. Massøren hans, som bodde i Sain-Brieuc, dro hjem for å se etter sin gule trøye – den som mesteren hadde gitt ham året før.
Frelseren Le Grevès
Félix Lévitan var evig takknemlig overfor René LeGrevès. Under 2. verdenskrig gjemte rytteren journalisten og den fremtidige direktøren for Tour de France, som hadde jødiske røtter.Sammen med broren Louis eide han en sykkelbutikk i Paris.
Tilbake i gult
Vinneren av Touren i 1947, Jean Robic, var den første rytteren som fikk stille til start i den neste Touren som forsvarer av fjorårets tittel.
16
Antallet ryttere fra Bretagne som har syklet i gul trøye. Det ville vært 17 hvis ledertrøya hadde eksistert da Lucien-Breton hadde sin storhetstid. Den gule ledertrøya ble introdusert først i 1919.
Fire holdt på trøya
I 1953 byttet fire ryttere fra Bretagne på å sykle i den gule trøya under de 12 siste etappene : Jean Robic, François Mahé, Jean Malléjac og Louison Bobet, som vant den til odel og eie.