REGNTUNG DAG: Giro d'Italia bød på norske værforhold på den 16. etappen, og Tobias Foss svarte med en ny, god prestasjon. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter
Med 212 kilometer, 5700 høydemeter klatring og tre fjellpass over 2200 meter over havet, var den 16. etappen det som skulle være årets kongeetappe i Giroen.
Men med store mengder nedbør og dårlige værprognoser, ble etappen kortet ned. Tobias Foss stiller seg bak den avgjørelsen.
– Det var nok det beste for alle. For min del er det alltid et pluss jo mer seigt løpet blir. Men for helsa våres og med tanke på å få så mange som mulig i mål var det ingen tvil om at det var det eneste riktige å gjøre, forteller 23-åringen til Landevei etter etappen.
Det ble likevel en svært krevende dag for Foss og konkurrentene, som likevel måtte gjennom 153 kilometer med konstant regn, og forsere Passo Giau (2233 meter over havet), før man stupte 16 kilometer utfor til Cortina d'Ampezzo.
– Det var ikke superkaldt i dag, men jeg måtte bytte regnjakke et par ganger.
– Det var kanskje kaldest ned mot mål?
– Ja, men samtidig er det såpass mot slutten at man tenker litt «drit og dra», så får man komme seg ned uansett om man blir litt småkald. Selv om man kjører nedover så gir man fremdeles gass så man klarer å holde varmen greit. Men det var godt å komme i bussen og få en god dusj, sier han og humrer.
Klatret i sammendraget
På Passo Giau var Egan Bernal (Ineos Grenadiers) overlegen og colombianeren økte ledelsen sin i sammendraget, men Foss leverte nok en gang en gnistrende prestasjon.
I mål var han nummer ti, to minutter og 33 sekunder bak Bernal, men var kun slått av seks ryttere som ligger bedre enn han i sammendraget. Totalt er han nå igjen nummer ni i sammendraget, åtte minutter og 20 sekunder bak Bernal.
På plassen foran er Daniel Martínez (Ineos Grenadiers), ett minutt og tre sekunder foran, mens João Almeida (Deceuninck – Quick-Step) ligger ett minutt og 41 sekunder bak på tiendeplassen.
– Det er en fin start, så jeg er happy med det. Nå er vi på et veldig bra sted før siste hviledag, så skal vi nyte den godt, og så blir det blir gass i tre fjelletapper til, så får vi se etter tempoen i Milano hvordan det blir.
Foss ligger til å ta en ny, norsk bestenotering i rittet. Dag Erik Pedersens tiendeplass fra 1984 er det beste sammenlagtplasseringen en nordmann har klart.
Den beste sammenlagtplasseringen i en Grand Tour er det Carl Fredrik Hagen som har, med sin åttendeplass fra Vuelta a España i 2019.
Tok sitt eget tempo
Tidlig på etappen gikk det et stort brudd, blant annet med Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Davide Formolo (Bora-hansgrohe) og Almeida, alle trusler for nordmannen i sammendraget.
– Det var et stort brudd som gikk, også med noen kandidater som var litt skumle for topp ti. Vi bestemte oss egentlig bare for å ta det med ro og ikke stresse. Så gjaldt det bare å holde seg varm og tørr så lenge som mulig.
Etter en lang og slak klatring mot bunnen av Passo Giau, som er ti kilometer med 9,3 prosent i snitt, hvor EF Education-Nippo hadde satt høyt tempo, før Martinez og Bernal sprengte det fullstendig.
– I Giau var det bare bånn gass. Det ble satt ganske høyt tempo fra bunnen og jeg merket at dette klarer jeg ikke å holde i 40 minutter. Da ble det å finne sitt eget tempo opp siste bakken og gjennomføre en god utforkjøring, så fikk man se hvordan det ble i mål. Jeg følte vi gjennomførte en god etappe, og jeg holdt meg god og varm lenge. Jeg er ganske happy med dagen.
– Godt å se at andre slet
Men etter å ha blitt hektet av svarte han likevel godt mot konkurrentene, og mot slutten tok han igjen blant andre Simon Yates (Team BikeExchange), som gikk på en ordentlig smell på den brutale etappen.
Mot slutten spurtet Foss til mål, hvor han passerte Yates. Det smakte godt.
– Man holder et så høyt ukomfortabelt tempo man kan opp bakken, så får man litt hvile og så var det en rask finish. Jeg hadde litt trøkk siste kilometeren. Det var gøy å ta inn Yates og se at de andre slet litt også.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.