IMPONERT: Kurt Asle Arvesen og Jarle Fredagsvik lar seg begeistre over Tobias Foss. Foto: WordUp Projects/Betsson Norge/Cor Vos
Lesetid: 7 minutter
Med kun tre etapper igjen av Giro d'Italia er Tobias Foss på god vei til å bli blant de ti beste i sammendraget i det som er hans første hele Grand Tour.
Prestasjonene til 24-åringen fra Vingrom begeistrer både norske fans og eksperter.
– Det er ganske ville prestasjoner han leverer der nede. Det som er typisk å si er jo at folk ikke forstår hvor bra det er. Jeg har sittet i det feltet der, og det er en helt vill prestasjon det han har levert så langt.
Det sier tidligere sykkelproff og Uno-X Pro Cyclings sportslige leder, Kurt Asle Arvesen, som selv har jobbet med Foss da han syklet i det norske ProTeamet, til Landevei.
En annen som har fulgt Foss tett er Jarle Fredagsvik, tidligere redaktør i procycling.no.
– Jeg synes det er en vanvittig prestasjon han har gjort. Han har gjort det med en ro og modenhet hele veien, så jeg er veldig imponert. Om det blir åttende, niende eller tiendeplass ... Det har ikke så mye å si for min del, sier Fredagsvik – som nå er sykkelekspert i Betsson.
– Kan leke med tanken på hvor høyt han havner
På den 17. etappen onsdag klatret Foss igjen strålende, og hentet inn tid på flere ryttere foran han i sammendraget, og kan i løpet av helgen bli historisk.
Arvesen mener det nordmannen har prestert er over forventning.
– Nå er jo ikke dette over, men uansett så er det her bra. Det ser jo også lovende ut. Han viste gode takter senest i går. Ser du på de folkene rundt han er ikke de noe friskere. Det ser virkelig lovende ut med tanke på de siste dagene.
Fredag er det en tøff avslutning opp Alpe di Mera (9,7 kilometer à 9 prosent), som minner om avslutningen opp Sega di Ala onsdag.
Deretter venter en svært krevende Alpe-etappe på lørdag, med 4200 høydemeter klatring og tre fjell som skal forseres i siste halvdel av etappen. Både San Bernardino-passet og Splügenpasset tar rytterne over 2000 meter over havet.
Jumbo-Visma-rytteren har nå fire minutter tilbake til nestemann på resultatlisten, Dan Martin (Israel Start-Up Nation), og deretter følger hans egen lagkamerat, George Bennett, ti minutter bak.
Fredagsvik påpeker at det er en brutal avslutning på Giroen, også med 30 kilometer tempo søndag, men mener Foss heller bør se oppover på resultatlisten, med tre minutter opp til fjerdeplassen.
– Jeg ser ikke så mange som kommer til å utfordre han bakfra. Topp ti ... Med mindre han går på en stjernesmell, den kan man nesten innkassere, så kan man heller begynne å leke litt med tanken på hvor høyt opp på lista han kan havne, sier han – og legger til:
– Det spørs det hvilken strategi de velger inn mot de siste etappene. Skal de begynne å gå på offensiven og prøve å ta igjen tre minutter på noen av de, eller skal de gå all in en dag og prøve å sitte igjen med etappeseier.
Arvesen bedyrer at topp ti er helt fantastisk, og at Foss først og fremst bare må holde fokus rittet ut.
– Det er klart han kan være uheldig og bli kjørt ned. Det er jo ting som skjer, men nå handler det mer om styrke. Gruppene er litt mindre og det blir mer oversiktlig, så da satser vi på at det går bra.
Tror forventningene er større utenfor Norge
Foss har lenge vært regnet som et stort talent, men spesielt da han vant Tour de l'Avenir, «Ungdommens Tour de France», i 2019, slo han seg opp som en av de mest lovende sammenlagtrytterne for fremtiden.
Fredagsvik mener Foss er helt unik i norsk sammenheng, med tanke på hvor målrettet karriereplan han har som sammenlagtrytter, og at det nok er knyttet vel så store forventninger til ham i utlandet som det er i Norge.
– Det går litt på hva han har gjort mens han var veldig ung. Da han vant Tour de l'Avenir i 2019 var det nok en del i Norge som fikk det med seg, men det er jo en sånn triumf som forplikter veldig utover våre landegrenser. Folk vet hvem som har vunnet det før. Tadej Pogacar, Egan Bernal, David Gaudu, Marc Soler, Miguel Ángel López, Esteban Chaves ... Da blir Foss nevnt i samme åndedrag, selv om det var en veldig sterk kollektiv innsats som lå bak seieren der.
Han trekker også frem podieplasseringen fra U23-utgaven i Liège-Bastogne-Liège, sjetteplass på u23-fellesstarten under VM i Yorkshire, og ellevteplass i det tøffe u23-etapperittet Giro Ciclistico della Valle d'Aosta i 2016, bare 19 år gammel.
– Mange av navnene i toppen av de rittene konkurrerer han mot i Giro d'Italia nå. Det som er forskjellen nå er at de sitter i helt andre roller, mens Foss er en beskyttet rytter.
Ambisiøs og målrettet
Uansett hvordan Giroen nå ender for unggutten, har han bevist sitt potensial, og da er spørsmålet: Hva kan vi forvente i fremtiden?
– Han har jo kjørt dette fra front. Han har kjørt i favorittgruppen hele tiden. Det er ikke det at han har gått i noe brudd og fått en halvtime gratis. Sånn sett lover det jo bra for fremtiden. Det er ganske imponerende med tanke på det laget han kjører på også, at han har den muligheten han har. Det er jo et av de tre beste lagene i verden. Det er ikke bare å komme inn i sin første hele Grand Tour og bli kjørt for. Det er ganske enormt det han holder på med, sier Arvesen.
Fredagsvik synes det er utrolig spennende hvor ambisiøs Foss er og hvor tydelig han er på det.
– Han formulerer seg på en fin måte og legger ikke skjul på at han ønsker å prestere i sammendraget. Han er der for å finne ut hvordan kroppen reagerer på en treukersritt og vil gjerne ha det i beltet. Men han er også offensiv med å snakke om at han vil kjøre for topp ti og kanskje vinne den siste tempoen, sier han – og legger til:
– Jeg husker jeg intervjuet han foran VM i Bergen i 2017. Hvis jeg spør ryttere hva er drømmen, svarer de gjerne at de vil kjøre Tour de France eller Liège-Bastogne-Liège, mens Foss sier han vil vinne Tour de France. Så var det vel et intervju med TV 2 et par år senere, hvor han blir spurt hvilken ryttertype han vil sammenligne seg med og da velger han Chris Froome.
– Enorm menneskelig utvikling
For et par år siden strevet Foss litt med motivasjonen, og var usikker på om han var klar for å stå i det lange løpet med å satse mot å bli en av verdens beste sammenlagtryttere.
Det var da han var i Uno-X, før han ble proff i Jumbo-Visma. Resten er historie, som man sier.
Arvesen forteller om en rolig og sindig fyr, med beina plantet godt på jorda.
– Han har hatt en enorm reise fremover. Når han er i den sonen han er i nå, er han en herlig syklist å jobbe med.
Fredagsvik sier at han i tillegg til utviklingen som sykkelrytter, har opplevd en «enorm menneskelig utvikling», og forteller fra VM i Richmond i 2015, hvor Foss som Norges kaptein i juniorfellesstarten ødelagt som følge av tekniske problemer.
– Han sto og snakket med oss journalister i pressesonen etterpå, og han hevet ikke blikket. Han klarte ikke å se oss i øynene en gang. og var en typisk juniorutøver som hadde fått den første skuffelsen som var vanskelig å takle. Men måten han har blomstret som person, måten han forholder seg til mediene og hvor reflektert han er, det er fantastisk sier han – og fortsetter:
– Han er veldig trivelig og likandes fyr, som bryr seg om de rundt seg. Han forlot Giro d'Italia i fjor og var sikkert kjempeskuffet, men leverte gode sitater og skjønte hvorfor de måtte dra hjem. En fyr som har veldig fin utvikling både av og på sykkelen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.