Ringerike GP overrasker: Innfører grusparti før Knestang
Et tre kilometer langt grusparti langs Begna skal kickstarte finalen av Ringerike Grand Prix. Lokalkjent sportsdirektør: - Dette partiet kjenner jeg ikke til.
ESS I ERMET: Birger Hungerholdt har børstet støv av et tidligere brukt grusparti foran årets Ringerike Grand Prix. Her gratulerer han Ludvik Holstad med tredjeplass under fjorårets ritt.
Lesetid: 4 minutter
I helga skal den nasjonale sykkeleliten i Norge og Danmark knive om hvem som er best under Sundvolden GP og Ringerike Grand Prix.
Det dukker også opp internasjonal motstand fra land som USA, Canada, Tyskland, Storbritannia, Polen og Sverige i den prestisjetunge, norske UCI-åpningen.
Lørdagens Sundvolden GP (164,4 kilometer) er mest kuperte av de to med fem kilometers klatring opp Dronningveien til Kleivstua i finalen.
Ringerike Grand Prix (171, 3 kilometer) er mer et sliteritt, der rytterne eksponeres for klatringen opp til Knestang og Smeden med sju mil igjen.
Deretter venter avsluttende runder i sentrum av Hønefoss, og fem brutale møter med Riperbakken (kun 210 meter lang, men stiger 22 prosent på det bratteste).
Nytt av året er det at arrangøren lagt løypa innom et grusparti som følger bredden av Begna/Ådalselva. Partiet er tre kilometer langt og kommer på et strategisk spennende punkt:
– Underlaget er i seg selv ikke spesielt krevende, men man er nødt til å posisjonere seg. Det er en tøff inngang med en lang bakke før rytterne skal inn på en smalere vei. Partiet dukker opp såpass tidlig i løpet av det ikke blir avgjørende, men det kan absolutt skje ting her, sier rittleder Birger Hungerholdt til Landevei.
Ukjent for lokalkjent sportsdirektør
Det som gjør det enda mer prekært er at inngangen til Knestang åtte kilometer senere.
– Du kommer ikke til å vinne rittet her, men du kan absolutt tape det, kommenterer sportsdirektør Sverre Dyngeland Vik overfor Landevei.
Bergenseren har vært trener på Ringerike i en årrekke, men må innrømme at han ikke har helt kontroll på det aktuelle partiet langs Begna.
– Jeg mener vi har syklet på den veien før under et eller annet ritt, men jeg har ikke vært innom og kikket på Google Street View ennå, så det partiet kjenner jeg ikke til. Det blir nok litt langt for meg å sykle ut dit, men kanskje svinger jeg innom en tur med bilen der i løpet av fredagen, sier sportsdirektøren i Team Coop-Repsol.
– Team Coop har vist seg å være ganske gode på grusen?
– Ja, vi har gjort det bra på Stange (Gylne Gutuer), men sykkelparken ser ikke ut etterpå. Jeg liker rittet, men for min del holder det med én gang i året. Paris-Roubaix hadde heller ikke vært det samme om det ble syklet hver uke, sier Dyngeland Vik som for øvrig ikke har med seg Gylne Gutuer-vinner André Drege på grunn av sykdom.
– Har dere kastet dere på gravel-bølgen, Hungerholdt?
– For å være helt ærlig så var vi på utkikk etter muligheter som gjorde at vi unngikk å kjøre tre ganger gjennom sentrum og opp Hønegata. Det var derfor vi begynte å kikke på denne strekningen, forklarer Hungerholdt.
I fjor ble det norsk triumf under både Sundvolden GP og Ringerike Grand Prix. Det har også skjedd tidligere, men tradisjonelt har danskene hatt godt grep om rittdobbelen.
Martin Tjøtta tok en svært populær hjemmeseier på Krokkleiva, før Sakarias Koller Løland syklet inn til seier for Uno-X Dare Development Team dagen etter.
Rittene ble ikke arrangert i 2020 og 2021 på grunn av covid-19-pandemien.
Tidligere utgaver av Sundvolden GP er vunnet av Trond Håkon Trondsen, Alexander Kamp, Andres Vangstad, Rasmus Guldhammer (2017 og 2014), Søren Kragh og Fredrik Strand Galta.
Vingegaard og Fuglsang
Ringerike Grand Prix har røtter helt tilbake til midten av 70-tallet. Tidligere vinnere inkluderer Kristoffer Skjerping, Syver Wærsted, Rasmus Guldhammer, Asbjørn Kragh, Magnus Cort, Reidar Borgersen og Christer Rake.
Har du et øye for talent, kan det også være en god idé å ta turen til Ringerike denne helga. I 2017 og 2018 deltok Tour de France-vinner Jonas Vingegaard for Team ColoQuick.
De siste årene har også navn som Michael Matthews, Rohan Dennis, Luke Durbridge, Simon Gerrans, Matti Breschel, Magnus Cort, Johnny Hoogerland, Toms Skujins, Krists Neilands, Cees Bol, Sjoerd Bax, Stan Dewulf, Brent van Moer, Jakob Fuglsang, brødrene Asbjørn og Søren Kragh.
– Det er ikke mange av de beste danskene som ikke har vært innom her, og nå er de jævla gode. Men det svinger. Det er ikke mange år siden de norske var best, så vi får se hvem som ler sist etter helga, sier Hungerholdt.
PS: Du kan lese mer om de to rittene på arrangørens hjemmeside! (her blir også oppdaterte startlister lagt ut kvelden i forveien).
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.