Det er alltid spennende å se hva profflagene drar opp av hatten når det er ny sesong. Landevei har gått gjennom alle trøyene i WorldTouren og rangert fra bunn til topp.
2022s BESTE: Canyon-SRAM treffer spikeren klokkerent på hodet med sin nye trøye. Foto: Thomas Maheux
Lesetid: 11 minutter
Proffsesongen er endelig i gang, og det er både nye lag og flere nye drakter å forholde seg til.
Men om en ser bort fra prestasjoner og muligheter til å vinne ritt – hvilke drakter liker vi i Landevei – og hvilke liker vi virkelig ikke?
Vi har valgt å gjøre det enkelt. Som utstyrsfreaker har vi latt kjøpslysten styre, og tenkt som følger:
Hvilke av disse draktene kunne vi tenke oss å kjøpe – og sykle i?
Vi har vært nærmest unisone i våre tanker om de fineste trøyene, så også de vi liker minst. Trøyene som havner midt på treet har det vært vanskelig å vurdere, men jo nærmere vi nærmer oss toppen eller bunnen av lista – jo mer enige har vi vært.
Her er vurderingen av de 14 damelagene og 18 herrelagene som utgjør WorldTouren 2022.
28/27. BikeExchange-Jayco (herre-og damelaget)
Svarte – her har alt gått galt. Denne drakten minner om de fæleste draktene klubblag greide å lage tidlig på 2000-tallet, en tid da sublimerte klubbtrøyer begynte å bli vanlig.
Den blå grunnfargen er alt for synlig og utgjør et alt for stort areal av drakten. Fontene i bruk er ikke veldig fine, og kvinnelagets desperate redningsforsøk med en rosa-fade litt her og der gjør det ikke noe finere.
Dette minner mer om en halspastill enn et profflag.
26. Liv Racing-Xstra
Liv er navnet på damesyklene til Giant – verdens kanskje største produsent av sykler. Vi synes de svarte buksene er stilige, med Liv-logoen tydelig på låret.
Men trøya?
Denne drakten må være laget av en mann som ikke bryr seg. Hva er det damer liker når menn har gjort noe dumt? Blomster og lilla og sånn. Her er trøya!
Så var det bare det at damer er proffsyklister nå.. Denne trøya er så syden-og-jalla som vi får den.
25. Bahrain Victorious
Her må vi bare si oss enige med resten av sykkelpressen, dette laget har hatt en identitetskrise like brutal som landet som står bak laget. De har masse penger, store stjerner og de har vunnet Paris-Roubaix.
Like fullt er det vanskelig å se for seg at laget har en fanskare – og vil du på noe som helst tidspunkt under Tour de France se sykkelfans i denne trøya? Eller har du noen gang sett noen sykle rundt i Bahrains drakter?
Det er kjedelig, utydelig og forvirrende hele opplegget.
24. Intermarché-Wanty-Gobert Materiaux
Det er gjerne italienske lag som har flest sponsorer, og helst da lag på litt lavere nivå. Det er sjelden det ser pent ut, og det gjør det desverre ikke nå heller, for laget til Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff. Drakene er en ting, men når du ser hele laget med sykler blir det bare for mye rør.
Det er i det minste med dette laget som det er med sebraene, kamuflasjen virker. Det er så mye striper og bokstaver på drakter og sykler, at det er umulig å si om det er en eller ni ryttere fra laget som sitter igjen i feltet.
23. Roland Cogeas - Edelweiss
Ironisk nok hadde laget en klassisk tofarget drakt som var helt grei anno 2021. Men i år har designeren trukket frem et mønster i draktene som kan være litt vanskelig å si hva er. Fiskeskjell? Fjell? Flammer?
Da sublimering og syntetstoff kom på draktmarkedet for litt over 20 år siden var det kult med slikt design – se hva som er mulig å få til! Akkurat nå er det helt ut, og Roland Cogeas blir bare slått av lag som her enda kjipere design.
22. Team DSM (dame- og herrelag)
Vi tillater oss å være litt personlige her – Team DSM får alle som sykler der til å se yngre og svakere ut. Vi likte looken de hadde da de var sponset av Sunweb. Det skjedde med både Romain Bardet og Susanne Andersen, de så simpelthen litt muta og underkuet ut.
Vi synes de mangler identitet og særpreg, vi rett og slett kjeder oss litt med disse draktene. Vi setter alt på at den kruttsterke duoen Andreas Leknessund og Jonas Iversby Hvideberg gjør ære på draktene.
21. UAE Team ADQ
Damelaget til UAE er en av fire lag som i år har nesten likt design, der det ene laget til slutt måtte trekke draktene sine. Fargene er for så vidt fine nok, men dette minner også litt for mye om batikk.
UAE Team ADQ kommer sist ut av de tre lagene som har likt design, simpelthen fordi de har gjort fargene sine så blasse at de blir vanskelig å se når det er lyst.
20. UAE Team Emirates
Vi synes de svarte og hvite trøyene fra UAE blir veldig kjedelig. Ikke stygt, ikke feil, det bare er kjedelig.
Det som dog trekker ned er mestertrøyer fra helvete.
19. Quick-Step Alpha Vinyl
Dette laget er og blir så harry som det kan få blitt. Den sexistiske europop-elskende og überharry gjengen fra Belgia pyntet i fjor draktene sine med ulvehårsdesign, fordi de er «The Wolf Pack og ingen bråker med The Wolf Pack». Jeez..
Draktene er jo ikke så gale, men vi får simpelthen bare hammer’n når det er et nettside for online-spill som pryder ermene. En gang var det jo Lidl, så vi kan jo kanskje si det har gått fremover.
Men for pokker – ikke vær så jævla harry!
18. AG2R Citroën
Dette er en drakt vi synes var skikkelig kul da den kom. Det var noe helt nytt og iøynefallende, og det rev oss litt ut av stolen.
Her må de andre skjerpe seg skal de henge med, tenkte vi.
Men det som er litt farlig med dristig design, er at det hender en blir litt lei av det. Her ble vi nettopp det – litt lei av draktene. Vi synes fortsatt de er litt kule, men er ganske sikker på at de må endre seg til neste år om de ikke skal rase nedover listen.
17. SD Worx
Med Specialized som utstyrssponsor er det like viktig å synes godt som å prestere – dette er et lag vi kommer til å se mye til. Det gule ermet er det som gjør det lett å se dem i feltet, men vi tror det blir håpløst å skille dem fra UAE og Human Powered Health når det går fort.
Vi er i midt-på-treet-land akkurat nå. Vi klarer ikke helt å bry oss om denne drakten.
16. Human Powered Health
Dette er det tredje laget med batikktolkning. Om du fjerner logoen på denne drakten og de andre draktene med samme design, tror vi at det er de færreste som klarer å skille dem.
Vi må være ærlige – disse tre lagene må snakke sammen neste år. En ting er å være farlig like fordi draktdesignet er prima – men her er alle tre litt midt på treet. HPH og SD Worx kunne like gjerne byttet plass.
15. Ineos Grenadiers
Det britiske pengesluket var tidlig ute med det meste, også med litt nedtonet design på draktene. Men mange har kommet etter, både i form av prestasjoner, store busser, fokus på ernæring og detaljer, så også drakter.
Ineos drakter er helt på det jevne – men sier de oss noe som helst? Egentlig ikke. Vi klarer ikke helt å få følelser for denne drakten.
14. Groupama FDJ
Denne drakten var en gang en av de fineste, vil mange hevde. Den er fortsatt fin, men vi er nå kommet dit at mange andre lag også har laget stilige drakter.
FDJ har rett og slett kjørt for hardt i brudd, og sitter nå i feltet og lurer på hva de skal gjøre.
Heldigvis er det langt bedre med kvinnelaget.
13. Astana Qazaqstan
Det statseide kazahkstanske laget gjør sjeldent store endringer i utseendet sitt, og i år gjør de ingen endringer til tross for at Premier Tech har forsvunnet ut som delsponsor. Eller altså - Premier Tech er borte fra trøya, men det er også det.
Laget klarer fargeoverganger på en god måte, og turkis er jo litt pent og småsnobbete. Den delen av redaksjonen som er fra Oslo vest anerkjenner dette.
12. Lotto Soudal
Det belgiske laget har mestret retrolooken på en veldig god måte tidligere, men har dessverre sklidd litt bort med denne. Kunne nesten bare holdt på designet, for her er det bare nyanser fra tidligere.
Vi synes rett og slett det ble litt kjedelig.
11/10. Trek Segafredo (dame- og herrelag)
Vi liker hvite trøyer. Det er fint og cleant - og mye bedre enn sort - men gir veldig lite x-factor. Men den skiller seg klart ut blant design og fargevalg likevel.
Segafredo er et sponsornavn som vitner om et italiensk storlag - men ennå har de nok noen år igjen før det har satt seg.
9. Jumbo-Visma (dame- og herrelag)
En trøye som helt klart skiller seg ut i feltet og er lett gjenkjennelig. Samtidig er den liksom ikke helt rå heller.
Kred for å gå får et vinklet farge/logo-brudd på trøyen, i stedet for det sedvanlige, rette, slik som for eksempel Trek-Segafredo.
En gang hatet vi laget, men nå har vi nesten slått oss til ro med at de er kommet for å bli, samt at de er en maktfaktor. Det er nesten så vi begynner å like Kina også.
8. Movistar (dame- og herrelag)
Å bytte ut den lysere blåfargen og droppe faden på trøya har virkelig gjort underverker for Movistars utseende. Kjemper mot tøff konkurranse i toppen, men dette er en fin trøye altså.
Den er ren og enkel med en tydelig Movistar-logo, og de lyseblå stripene gir drakten det lille ekstra.
7. Uno-X Pro Cycling
Det norske laget skiller seg helt klart ut i mengden med sterke farger og et enkelt design. Det liker vi. Svarte bukser er også et massivt pluss.
Laget skal også ha kred for å ha heltheten i orden. Hjelmer, briller og sykler kompletterer drakten perfekt.
Gamlehjemmet i Israel tar et klart steg opp fra tidligere år. Fjorårets todelte trøye var veldig meh, og blåfargen var alt for mørk. I år har de gått tilbake mot blåfargen de hadde før 2021 og samtidig slengt inn litt geometriske figurer.
Vi får litt vibber til EF/Slipstream/Garmin sine gamle argyle-design. Denne drakten er litt som en Wolksvagen Golf - den går til alt.
4. Bora-hansgrohe
De siste årene har Bora variert i både farger og utseende, men har landet sin klart beste trøye noensinne med denne.
En anerkjennende, moderne nikk til Piet Mondrian og La Vie Claire med et slags lappeteppe av bokser og farger, og flotte fargekombinasjoner. Grønnfargen har tidligere vært litt grell, men noen nyanseringer har skapt et mesterverk.
3. Cofidis (dame- og herrelag)
Det franske lagets trøye har vært gjenkjennelig i alle år. Alltid rød og hvit, og de siste årene med røde ermer og hvit kropp. Den trøyen var rett og slett dørgende kjedelig, og før det igjen var den ubeskrivelig stygg.
Cofidis har ALDRI fått til draktdesign.
I år har de imidlertid snudd helt opp ned på ting, og gått over til et moderne, rent utseende. Vi ønsker Cofidis velkommen til samtiden, hadde det stått Rapha på brystet ville nok mange nordmenn kjøpt denne trøya.
2. FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope
FDJ har til vane for å holde det reint og fint. Med damelagets trøye har de nesten sklidd litt ut, men på en konservativ måte. Det har gitt en trøye som rett og slett er vakker.
Hvite ermer med et rent kutt ved skuldrene, og en nydelig fade mellom rød og blå. Chapeau!
Også mestertrøyen da! Ingen mestertrøye er vakrere enn den franske.
1. Canyon-SRAM
Denne trøyen er akkurat passe eksentrisk. De tør og får det til. Trøyen skal illustrere kaoset i sykkelsporten, og det vil vi se de formidler på en mesterlig måte.
Her kan vi dykke inn i designet i time etter time, og oppdage nye detaljer.
Trøyene kompletteres av syklene, og det trekker det hele opp. Canyons sykler er stilrene, men også kjedelige og litt pysete i designet. Men syklene til damelaget til Canyon blåser fletta av de øvrige i feltet.
Har du forresten sett Seinfeld? Disse draktene er litt som pimp-frakken til Kramer - du trenger å være noe helt spesielt for å pull it off.
Det klarer damene i Canyon-SRAM.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.