Den europeiske sykkelsesongen er i gang for fullt. Tobias Halland Johannessen og Edvald Boasson-Hagen viste styrke, mens Tom Pidcock og Marianne Vos ble verdensmestre i cyclocross.
IMPONERTE: Tobias Halland Johannessen gjorde en god figur i GP de Marseillaise søndag. Foto: Cassandra Donne
Lesetid: 6 minutter
Forrige uke startet den europeiske sykkelsesongen endelig, med flere norske ryttere i aksjon. I tillegg kulminerte også cyclocross-sesongen med VM i Fayetville.
Uno-X Pro Cycling fikk en glitrende start på sesongen da debutant Tord Gudmestad spurtet inn til seier i Grand Prix Megasaray søndag formiddag.
20-åringen tok med det sin fjerde UCI-seier i det som var hans første ritt for det norske profflaget.
Nærbø-gutten var imidlertid ikke den eneste norske rytteren som viste seg frem søndag.
Imponerte i sesongåpningen
Noen timer senere hadde Uno-X flere rytter i aksjon i den franske cupåpningen i GP de Marseillaise. Det franske éndagsrittet har en tøff, kupert profil, og de norske rytterne var med på actionen.
Med rundt 50 kilometer til mål, på vei opp 3,3 kilometer med 9,1 prosent stigning, begynte angrepene og blant andre tidligere Flandern Rundt-vinner Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) klinte virkelig til.
Med på notene var Tobias Halland Johannessen, som i år sykler sin første hele proffsesong. 22-åringen fra Drøbak vant Tour de l'Avenir og to etapper i Szaka Tour i fjor, og søndag fortsatte han å imponere.
I den tøffe stigningen skilte det seg ut en gruppe på syv-åtte ryttere, deriblant den talentfulle norske klatreren. Angrepene materialiserte seg ikke, men Halland Johannessen var toneangivende og fortsatte å være våkent med videre i rittet.
Tross forsøk fra flere ryttere samlet det seg til en spurt i et kraftig redusert felt i Marseille. Der satt plutselig Edvald Boasson-Hagen, som hadde gått under radaren hele dagen, og fikk et kjempeopptrekk av lagkameratene i Total Energies.
Rudsbygdingen åpnet spurten fra front og leverte en solid avslutning. Dessverre ble det for langt til mål. Amaury Capiot (Arkéa Samsic) tok seieren, mens Boasson-Hagen ble nummer fire til slutt.
Vos verdensmester for åttende gang
Årets VM i cyclocross gikk i helgen, i Fayetville i USA. Løypen var ikke veldig teknisk krevende, rask og relativt bred. Det kunne kapasitetsrytterne virkelig utnytte.
I kvinnenes ritt gikk regjerende verdensmester Lucinda Brand (Nederland) til tidlig og satte høy fart. Den farten var det kun landskvinnene Marianne Vos og Ceylin del Carmen Alvarado som maktet å følge.
Alvarado ble imidlertid hektet av omtrent halvveis, og dermed ble det en duell mellom de to vetaranene. De siste rundene ble en forrykende affære.
Brand kjempet hardt for å riste av seg Vos, som har en bedre avslutning. Vos på sin side ville heller ikke gamble på en spurt, og på den nest siste runden klinte hun til.
Tross flere forsøk maktet hun ikke å riste av seg Brand. På den siste runden gjorde begge to flere forsøk på å hekte av den andre, men til slutt ble det en spurt.
Der var det imidlertid ingen tvil og Vos spurtet inn til sin åttende verdensmestertittel i cyclocross, ni år etter hennes forrige (2013).
Brand tok sølvet, mens italienske Silvia Persico tok bronsen.
Pidcock overlegen
Sist noen andre enn Mathieu van der Poel og Wout van Aert vant herrenes VM-ritt i cyclocross var i 2014. Uten den dominante duoen til start i Fayetville, var det det en unik mulighet for resten av feltet til å sikre tittelen.
Presset lå i stor grad på belgierne, med åtte mann til start og som det sterkeste kollektivet. De forsøkte tidlig å spille ut kortene sine, men lykkes ikke optimalt.
Omtrent halvveis ut i rittet fikk Tom Pidcock (Storbritannia) nok av belgiernes spill og klinte til. Angrepet var det ingen som maktet å følge. 22-åringen opparbeidet seg raskt en luke og den skulle konkurrentene aldri makte å tette.
I Supermann-stilling krysset han streken først, og kunne krysse av for en ny milepæl på sin palmarès. Briten har fra før vunnet både EM og VM i u23-klassen i cyclocross, og ble i fjor olympisk mester i terrengsykling. I tillegg har han også mange sterke resultater på landeveien, hvor han sykler for Ineos Grenadiers.
Bak Pidcock ble det en frenetisk duell mellom Lars van der Haar (Nederland) og Eli Iserbyt (Belgia). Førstnevnte hadde stort sett initiativet på de to siste rundene, men Iserbyt bet seg med. Like før oppløpet gjorde han et forsøk, men Van der Haar hadde kontroll.
Det hadde han også på oppløpet og tok sin fjerde VM-medalje.
Kristoff i gang
Den europeiske sykkelsesongen ble tråkket i gang forrige onsdag, med det første av de fem éndagsrittene som utgjør Mallorca Challenge, Trofeo Calvia.
Torsdag var Alexander Kristoff for første gang i aksjon for sitt nye lag, Intermarché - Wanty-Gobert. Der gjorde han en sterk hjelperytterjobb for lagkamerat Biniam Girmay, som spurtet inn til seier.
I Trofeo Serra de Tramuntana fullførte han ikke, mens i Trofeo Playa de Palma ble det en 14. plass på 34-åringen, etter å ha blitt hindret av en velt på oppløpet.
Unggutten startet både Trofeo Alcúdia og Trofeo Playa de Palma, men fullførte ikke. Vegard Stake Laengen (UAE) syklet også et par av rittene på Mallorca.
Det kunne virkelig gått galt for den tidligere Tour de France-vinneren, som ble innlagt med alvorlige skader.
25-åringen ble operert for skader i lårbenet, kneet og ryggraden, og i helgen skulle han også gjennom operasjoner for brudd i hånden og kjeven.
Fra intensiven publiserte han fredag en oppdatering i sosiale medier, hvor han skriver at han kunne blitt lam som følge av ulykken.
– Jeg hadde 95 prosents risiko for å bli lam og mistet nesten livet mitt mens jeg gjorde det jeg elsker mest. I dag vil jeg takke Gud, sykehuset, spesialistene som gjorde det umulig mulig, familien min, vennene mine og alle dere som sendte meg hilsener. Jeg er fortsatt på intensiven og venter på flere operasjoner, men jeg tror med Guds hjelp at alt skal gå bra, skriver han.
Bernal er nå ute på ubestemt tid, men mister høyst sannsynlig sommerens Tour de France.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.