Opplevde at familiemedlemmer ble fengslet og torturert
Menneskerettsaktivisten Sayed Ahmed Alwadaei forteller at han selv ble fengslet og gjort statsløs av Bahrain-regimet, etter å ha protestert. Han mener utøvere som Torstein Træen svikter.
MENNESKERETTSAKTIVIST: Sayed Ahmed Alwadaei. Foto: Moosa Mohammed
Lesetid: 5 minutter
Under «Den arabiske våren» i 2011 var Sayed Ahmed Alwadaei en av de som protesterte mot regimet i Bahrain.
Han ble fengslet, utsatt for en falsk rettssak, og ble siden gjort statsløs.
Der de norske menneskerettighetsorganisasjonene holder igjen i fordømmelsen av idrettsutøvere som hopper på noen av de mest tvilsomme konseptene innenfor idretten, ser ikke Alwadei noen grunn til å opptre like skånsomt.
– At Torstein Træen slutter seg til Bahrain-Victorious-laget, som først og fremst ble opprettet for å sportsvaske bildet av et land som systematisk bryter menneskerettighetene til innbyggerne, som torturerer og henretter dissidenter, er en åpenbar svikt i due dilligence (hans egen systematiske gjennomgang av virksomheten, vår anm.), hvis noe slikt ble utført, fra hans side, forteller Alwadaei til Landevei.
– Har du gjort deg noen tanker rundt å bli brukt aktivt i et sportsvaskingsøyemed og direkte eller indirekte være en reklameplakat for styresmaktene i Bahrain?
– Nei, som sagt: De refleksjonene jeg har gjort meg opp rundt dette konseptet er tatt på grunnlag av performance. Motivasjonen min er å bli best mulig på å sykle. Blant de alternativene jeg hadde, mener jeg Bahrain er stedet jeg har best mulighet til å oppnå det, sier Træen til Landevei.
«Sportsvasking er en betegnelse som brukes når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter eller sportsorganisasjoner, i den hensikt å avlede oppmerksomheten fra forhold som den samme staten er under sterk kritikk for, især brudd på menneskerettighetene eller forbrytelser mot menneskeheten.
Sportsvasking er også når et selskap (eksempelvis en idrettsklubb) eller enkeltpersoner benytter sport til å forbedre et dårlig omdømme.»
Begrepet sportsvasking er de siste årene brukt spesielt i forbindelse med større idrettsarrangementer arrangert av autoritære regimer, som fotball-VM i Qatar og vinter-OL i Beijing.
Vis mer
Familiemedlemmer fengslet og torturert
Alwadaei har selv sittet fengslet i hjemlandet sitt og blitt mishandlet.
I 2012 flyktet han til England og fikk innvilget politisk asyl. Med det som sin base har han fortsatt å jobbe for menneskerettighetsaktivistene.
– Jeg var blant hundrevis som ble fengslet etter raske og falske rettssaker i militærdomstol for å ha deltatt i protestene. Noen av dem soner for tiden livstidsdommer i Bahrain for sin rolle i pro-demokratiske protester, sier han og fortsetter:
– Bahrainske myndigheter har utsatt meg for urettferdig fengsling, opprivende tortur og fysiske overgrep som etterlot permanente merker på kroppen min – arr som aldri vil bli slettet – og fornærmelser som har blitt rettet mot familien min, min tro og min ære. I 2015 fratok de meg mitt bahrainske statsborgerskap og gjorde meg statsløs, sier han.
Alwadaei har også opplevd at andre familiemedlemmer har blitt fengslet og torturert i hjemlandet på grunn av hans arbeid for BIRD:
– Jeg har med skrekk fulgt med mens mine slektninger i Bahrain har blitt, og fortsetter å være, gjenstand for tortur og fengsel som straff for min aktivisme. Svogeren min (Sayed Nazar Naama Baqqer Ali Ysuf Alwadaei, vår anm.) er fortsatt fengslet til tross for at FNs arbeidsgruppe for vilkårlig internering (WGAD) erklærer hans forvaring som en ulovlig gjengjeldelshandling på grunn av hans forhold til meg.
– FNs generalsekretær navnga ham i sin årlige rapport om individer som blir utsatt for represalier. Forfølgelsen av mine familiemedlemmer i Bahrain har blitt rapportert og dekket i dybden, påpeker han.
Autoritære regimer som Bahrain opererer med tortur og forfølgelse, sier Amnesty Norge og Raftostiftelsen. De har klare råd til toppidrettsutøvere med tilbud fra regimer med idrettssatsinger.
– Torstein har nå et valg
– I Norge føler verken Amnesty eller Raftostiftelsen at det er deres rolle å rette kritikk mot en utøver som skriver under for Bahrain Victorious med god lønn og mulighet til å utfylle sitt sportslige potensial som idrettsutøver. Hvordan reagerer du når hører om en slik overgang?
– Torstein har nå et valg – han kan enten ta pengene og ikke gjøre noe, eller bruke stemmen sin og plattformen sin til å snakke ut om Bahrains lidelser i hendene til regimet. Han burde følge etter Lewis Hamilton som nektet å være del av sportsvaskings-kampanjer og brukte plattformen sin til å kaste lys over menneskerettighetsbrudd i Bahrain.
Hamilton har flere ganger snakket høyt om sportsvaskingen i Formel 1-sirkuset, blant annet i forbindelse med runden i Abu-Dhabi i 2020. I forkant hadde han mottatt et brev fra personer som beskrev hverdagen sin i Bahrain.
– Menneskerettighetsspørsmålet i så mange av stedene vi reiser til er et vedvarende og stort problem. Det er veldig, veldig viktig. Året har vist hvor viktig det er, ikke bare for sporten vår, men også for alle andre idretter verden over til å bruke plattformene de har til å presse på for endringer. Vi er en av de få som reiser til så mange forskjellige land. Som idrett er vi nødt til å gjøre mer. Vi har tatt steg i den retningen, men vi er nødt til å gjøre mer, påpekte Hamilton.
Mercedes-føreren har den siste sesongene vist sin støtte til LGBTQIA+-bevegelsen ved å kjøre med en hjelm som er prydet i regnbuens farger. Denne har superstjernen også hatt på seg under rundene i Bahrain, Qatar og Saudi-Arabia.
Prøvde å stoppe satsingen
Alwadaei, BIRD og ECCHR (det europeiske senteret for grunnlovs- og menneskerettigheter) sto bak et felles initiativ i 2016 for å stanse Al Khalifa-familiens planer om involvere i sykkelsporten.
I etterkant av den blodige, arabiske våren i 2011 – da store menneskemasser tok til gatene i hovedstaden Manama for å demonstrere mot myndighetene – er Prins Nasser også beskyldt for grove brudd på menneskerettighetene.
Menneskerettighetsorganisasjonene beskyldte Prins Nasser for sammen med myndighetene å stå bak en komité med spesifikt mandat til å identifisere og sanksjonere mot idrettsutøvere som deltok i opptøyene.
Nasser skal også ha truet demonstrantene via den statlige TV-kanalen:
«Hvem enn som roper på regimets fall, må en vegg falle på dens hode. Om det dreier seg om en idrettsutøver, en sosialist eller en politiker, vil han bli holdt ansvarlig denne gangen. I dag er dommedag», skrev MR-organisasjonene i 2016.
De mente opplagt dette var brudd på lisensvilkårene i det internasjonale sykkelsporten, der konseptene blant annet blir vurdert opp mot en egen etisk kodeks. De kontaktet president Cookson med håp om at WorldTour-søknaden, ville bli avslått.
Deres stemme ble ikke hørt.
Året etter rullet Bahrain-Merida ut under WorldTour-åpningen Tour Down Under i Australia.
I 2023 er laget en veletablert del av sykkelsporten, og nyter stor suksess. I sommer vant de blant annet tre av etappene under Tour de France.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.