DUNDRET I BAKKEN: På et stort dropp i den krevende OL-løypen stupte Mathieu van der Poel over styret og i bakken. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter
Mathieu van der Poels store mål denne sesongen har vært terrengsykkelrittet i OL i Tokyo, og sto av Tour de France allerede etter ni etapper for å optimalisere forberedelsene til mesterskapet.
Van der Poel har flere ganger vært i aksjon på terrengsykkelen denne sesongen, og vunnet to kortbaneritt, samt rundbanerittet i Albstadt, og var regnet som en av favorittene i rundbanerittet i Tokyo, mandag formiddag.
Og nederlenderen startet rittet godt, og innledningsvis kom han seg igjennom den kuperte og tekniske løypen fint, men på et stort dropp gikk det galt.
Van der Poel lå på femteplass da uhellet skjedde, hvor 26-åringen havnet for langt frempå ned droppet, og stupte over styret da forhjulet traff bakken.
Han dundret hardt i bakken og rullet nedover bakken, og etter smellen ble han sittende en stund for å hente seg inn, før han fortsatte.
Alpecin-Fenix-rytteren klarte etter hvert å komme seg litt til hektene igjen og lå rundt minuttet bak teten, før han begynte å tape terreng i andre halvdel av rittet.
Etter seks av åtte runder måtte han likevel legge inn årene, og i smerter gikk han og satte seg på gresset i den tekniske sonen med OL-drømmen knust.
Etter hvert skrev Van der Poel på sin egen Twitter-konto at det trerampe som egentlig skulle stå der, som han ikke var klar over at var fjernet.
- Jeg var ikke klar over det. Den var der under rekognoseringen. Jeg hadde bare hørt at den ble fjernet under testrittet, skrev han.
Etter å ha brutt ble han fraktet til sykehuset for å ta røntgenbilder.
Den nederlandske landslagstreneren, Gerden De Knecht, mente imidlertid Van der Poel bare har seg selv å takke etter uhellet.
– Jeg sa det til ham 100 ganger i løpet av uken. Kanskje han har glemt det. For en nedtur, sa han ifølge Algemeen Dagblad.
Også Ineos Grenadiers-rytter Tom Pidcock har hatt rundbanerittet i OL som sitt store mål denne sesongen.
Briten har i likhet med Van der Poel og Van Aert også vært en god cyclocrossrytter, hvor han er blitt både europamester og verdensmester i juniorklassene. Han ble også juniorverdensmester på tempo i Bergen i 2017 på landeveien.
I mai i år tok han også seieren i rundbanerittet i Nove Mesto, hvor han slo Van der Poel med minuttet, den største seiersmarginen noensinne i et verdenscupritt på rundbane.
Og i Tokyo skulle han igjen vise sin store allsidighet. 21-åringen fra Leeds var godt med fra start og satt med i en redusert tetgruppe halvveis i rittet.
Der satt han sammen med blant andre vinneren fra Rio-OL, Nino Schurter (Sveits), verdenscupleder Mathias Flügkicker (Sveits), David Valero Serrano (Spania), Victor Koretzky (Frankrike) og Anton Cooper (New Zealand).
Med omkring to runder til mål akselererte han og kun Flügkicker var i nærheten av å følge. Sveitseren lå og vaket mellom fem og ti sekunder bak Pidcock en stund, men så røyk strikken og briten dro ifra.
Ut på den siste runden hadde han over minuttet tilbake til sveitseren, og den siste runden ble en ren parademarsj. Etter én time og 25 minutter på sykkelen kunne Pidcock juble over OL-gull på sitt første forsøk.
Det til tross for at han bare for åtte uker siden brakk kragebeinet, da han ble påkjørt av en bilist, og ikke har konkurrert siden.
- Det har ikke helt gått opp for meg. Det er ganske sykt at jeg er en olympisk utøver, og jeg forsøkte å fortelle meg selv på starten av det er spesielt bare å være her, sa en rørt Pidcock etter målgang.
Flügkicker hadde god kontroll på annenplassen, mens Valero Serrano tok bronsen og sikret Spanias første OL-medalje i terrengsykling. Veteranen Schurter ble nummer fire, etter å ha tatt medalje i de tre foregående olympiske lekene.
Sjelden norsk deltagelse
Rittets eneste norske deltager, Erik Hægstad, gjorde også et solid ritt.
24-åringen var den første norske rytteren som deltok siden OL i Sydney, og hadde et håp om å kjempe om topp ti. Halvveis i rittet lå han rundt 15. plass, men falt etter hvert litt bakover.
Hægstad leverte imidlertid en god prestasjon i den krevende løypen og under de varme forholdene, og kom til slutt i mål på 25. plass.
Tweet not found
The embedded tweet could not be found…
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.