Ladies Tour of Norway bytter navn på grunn av krigen i Ukraina
Da Ladies Tour of Norway skulle utvide etapperittet til Sverige og Danmark, ønsket de å bytte navn til «Battle of the North». Det dropper de nå på grunn av krigen i Ukraina.
NYTT NAVN: Ladies Tour of Norway blir nå til Tour of Scandinavia. Foto: Jan Tore Sveen.
Lesetid: 4 minutter
– Vi har brukt flere år på å bygge brandet «Battle of The North», og det er investert betydelige ressurser i forkant av lanseringen. Men vi ønsker ikke å benytte et navn som kan knyttes til krig, slik verden nå fremstår.
Det forteller rittdirektør i det som til nå har vært kjent som Ladies Tour of Norway, Roy Moberg.
Rittet har som navnet tilsier vært et norsk ritt, men de har lenge hatt ambisjoner om å utvide til hele Skandinavia. Navnet på konseptet ble lansert i fjor, og skulle være Battle of the North.
Men det som skulle bli til et tidagers etapperitt i Norge, Sverige og Danmark har fått en særdeles trang fødsel, i all hovedsak på grunn av koronapandemien.
2020-utgaven ble avlyst, planen om ti etapper ble etterhvert til seks, og nå må de også gjennomføre en kostbar profileringsendring.
– I respekt med alle som lider som følge av den fryktelige krigen i Ukraina, så brander vi inntil videre rittkonseptet som Tour of Scandinavia, og toner ned bruk av navnet Battle of The North, sier Moberg.
Omprofileringen innebærer store kostnader for arrangøren. All profilering, markedsartikler og elektroniske plattformer må gjøres om.
– Penger er ikke styrende i denne sammenheng. Det handler mer om at vi er nødt til å ta det ansvaret i samfunnet, og da blir ikke penger viktig.
– Men er ikke Tour of Scandinavia uansett et bedre navn enn Battle of the North? Norden inkluderer jo både Finland og Island?
– Det kan man diskutere, men vi likte navnet da vi fant det på. Det var en prosess som vi blant annet hadde med UCI (Det internasjonale sykkelforbundet) om å bygge en brand. Tour of Scandinavia er i hvertfall riktig for å beskrive rittet, sier Moberg.
Historisk ritt i Skandinavia
Ladies Tour of Norway ble arrangert for første gang i 2014, og har frem til fjorårsutgaven hatt nesten alle etappene i Østfold. De har vært innom Sverige ved et par anledninger, før de i fjor la inn en beinhard etappe med målgang på Norefjell.
Rittet vil fortsatt ha status som Women's World Tour, noe som gjør at alle de største lagene, inkludert norske Uno-X Pro Cycling, blir å finne på start. Rittet arrangeres 9.-14. august.
Selv om Danmark arrangerer flere store ritt på herresiden, har de aldri tidligere arrangert et World Tour-ritt for kvinner på egen jord. København skriver med det historie, når rittet starter på Kongens Nytorv 9. august.
Etter start i Danmark går den andre etappen i Sverige, der rytterne vil følge Bohusläns kyst før det er målgang i Strømstad. Deretter avsluttes rittet med fire etapper i Norge.
Tre av etappene vil i hovedsak gå i Østfold, men rittet vil trolig avgjøres et helt annet sted.
Også i år vil dronningetappen ha målgang på Norefjell.
Moberg gleder seg til å presentere den første utgaven, både hjemme og i utlandet.
– Vi tilbyr et meget variert og interessant ritt som rytterne er svært interesserte i. Rittet kan følges på TV i hele verden. Men vi håper jo også at så mange som mulig kommer ut langs løypene og lager en stor fest av det hele, nå som landene har åpnet opp igjen, sier han.
Aktuelt med ti etapper om kort tid
Drømmen om ti etapper er heller ikke lagt på is. Utfordringen er foreløpig at det arrangeres to ritt i Vårgårda i Sverige i dagene før Tour of Scandinavia.
Det svenske etapperittet har vært en del av Women's World Tour lenge, og per i dag ønsker de ikke å bli en del av et større etapperitt i Norge, Sverige og Danmark.
– Vi har et godt samarbeid med Vårgårda, og foreløpig har ikke de en ambisjon om å bli en del av Tour of Scandinavia. Det ligger ingenting dramatisk i det. Utfordringen nå er at det ikke er plass på kvinnenes kalender til flere ritt, men det tror jeg kan endre seg om kort tid, sier Moberg.
Per i dag er det færre lag på øverste nivå for kvinner, og lagene består også av færre ryttere enn på herresiden. Der er det ikke uvanlig at store løp arrangeres samtidig i både to og tre land, noe som i dag vil være umulig på kvinnesiden.
Det tror Moberg vil endre seg om få år.
– Kvinnesykling er i voldsom vekst. I dag er det ikke mulig å arrangere et ritt over ti dager, men det kommer til å endre seg. Fem år er veldig lenge til i denne sammenheng, sier han.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.