LEGGER OPP: Kristoffer Halvorsen syklet sine siste sesonger i Uno-X Pro Cycling, hvor han hadde både opp- og nedturer. Foto: Cor Vos
Lesetid: 12 minutter
Etter å ha spurtet inn til VM-gull i u23-klassen i Doha i 2016, foran ryttere som senere har blitt profilerte WorldTour-navn, var Kristoffer Halvorsen kanskje det heteste prospektet i sykkelsporten.
«Det oser fremtidig sykkelstjerne av Kristoffer Halvorsen. Det har det for så vidt gjort i ett år allerede, etter hans glitrende andreplass i Nokere Koerse.
Eller, egentlig har vi vært klar over kvalitetene hans lenge. Fra han herjet i starten av juniorkarrieren.
Det er likevel ikke alltid at de største juniorstjernene blir det beste eliterytterne. Når to sesonger går i vasken med sykdom, er hvor god du skal bli et enda større og mer uvisst spørsmål
Seieren i Handzame Classic var et nytt bevis på kvalitetene som skal gjøre Halvorsen til en stjerne».
Vurderingen er hentet fra bloggen «Fire tanker og én spådom», som var et populært innslag på sykkelnettstedet procycling.no i mars 2017, da den ble skrevet.
Spådommen i den samme spalten var for øvrig at Peter Sagan kom til å vinne Gent-Wevelgem uka etter, noe Greg van Avermaet gjorde. Men at Halvorsen kom til å bli god, og var en gave til norsk sykkelsport – det hadde de tre artikkelforfatterne helt rett i.
Mye vil selvsagt ha mer, og hvis man tenkte at den målbevisste kristiansanderen skulle bli en ny Mark Cavendish, da traff man ikke helt planke.
Det begynte dog så vanvittig lovende med u23-tittelen fra Doha, i bakkant av en perfekt oppkjøring som også inkluderte seier i det prestisjetunge 1.1-rittet GP d’Isbergues og to etappeseirer fra Olympia’s Tour.
Dominerte kraftig før han ble syk
Syv år senere, 23. august 2023, tikket det ut en melding hos nrk.no: «Kristoffer Halvorsen bekrefter: Legger opp som syklist».
– Du ble U23-verdensmester og fikk til noen gode resultater på veien. Er det likevel en del av deg som skulle ønsket at du fikk det virkelige store gjennombruddet i den absolutte verdenstoppen?
– Selvsagt skulle man alltid ha ønsket at man hadde bedre resultater og de tingene der. Stort sett føler jeg meg ganske «happy». Jeg føler at jeg har hatt det gøy og har kunnet drive med det man har hatt som hobby. Jeg synes det har vært morsomt å drive med dette de siste ti åra, og jeg har vært med på utrolig mye, sier Kristoffer Halvorsen til Landevei.
Det har vært en litt «bumpy road» for 27-åringen fra Kristiansand. Som junior endte han opp med å miste store deler av 2014-sesongen på grunn av en virusinfeksjon.
Året i forveien – som førsteårsjunior – hadde han dominert kraftig. Han tok blant annet en etappeseier fra Saarland Trofeo og vant en etappe fra Istria Tour.
Han ble også nummer sju i juniorutgaven av Paris-Roubaix. På podiet sto velkjente navn fra dagens hovedfelt: Mads Pedersen, Nathan Van Hooydonck og Tao Geoghegan Hart.
Husker du dette? Chris Horners seier i Vuelta a España satte fyr på sykkelverden:
Amerikanske Sepp Kuss ligger an til å vinne Vuelta a España. Sist en amerikaner vant rittet, rystet det sykkelsporten.
Et valg mellom Team Sky og Jumbo-Visma
En mer normalisert 2015-sesong var alt Gino Van Oudenhove trengte å se. Spurteren startet i Kristiansands CK, men ble etter hvert kjørt inn Joker-laget som stagiaire (lærling/prøverytter).
Etter GP Lillers, Wanzeel Koerse og Paris-Troyes det påfølgende året prikket Halvorsen inn til andreplass bak seiersmaskinen Timothy Dupont i Nokere.
– Hva tenkte du da begynte å se potensialet til den gutten her, Gino?
– Slik jeg husker det, holdt vi ganske tett dialog med NTG Kongsvinger. Det var rimelig bestemt at han skulle hit alt etter det første året som junior. Så ble han syk, men vi bestemte oss likevel for at vi ville satse på ham og gi ham tid til å bygge seg opp igjen, sier Gino Van Oudenhove til Landevei – og fortsetter:
– Vi brukte 2015-sesongen til det. Han fikk trent bra og da kom resultatene ganske kjapt. Nokere var et ritt vi så muligheter for ham til å prestere under. Og så vil jeg si han var uhyre heldig som hadde lagkamerater som Vegard Breen, Amund Grøndahl Jansen og Anders Skaarseth rundt seg.
Resten av historien er nok ganske velkjent for det brede lag av sykkelfansen. På den andre siden av verdensmestertittelen hans i Doha, var det mange lag som ønsket seg underskriften hans foran 2018-sesongen.
Fra et heat bestående av blant andre Team Sunweb, Quick Step-Floors, BMC Racing og LottoNL-Jumbo, var det Team Sky (senere Ineos) som fikk tilslaget.
Britene signerte Egan Bernal, Christopher Lawless, Eddie Dunbar og Pavel Sivakov, alle ryttere som er jevngamle med Halvorsen i det samme vinduet, i tillegg til at toppspurter Elia Viviani og Danny Van Poppel forsvant ut.
På det tidspunktet var Van Oudenhove i sving som Halvorsens agent. Han innrømmer at det britiske storlaget ikke var hans foretrukne valg.
– Jeg var ikke superfan av at han skulle til Sky. Jeg sa min mening, men vi kranglet ikke om det. Det var han som tok det endelige valget og jeg respekterte det. Han var også ganske tett på en løsning til det som nå heter Jumbo-Visma, og jeg tenkte at det var en bedre løsning for ham med tanke på å utvikle seg.
– Han kom inn sammen med en del jevnaldrende ryttere. Leverte Sky på de tingene dere snakket om?
– Det var vel litt forespeilet at de skulle drifte et slags utviklingslag innenfor WorldTour-satsingen. Det var jo en fristende tanke. Ikke at jeg var så tett på Kristoffer i perioden som fulgte, men jeg fikk vel ikke med meg at de benyttet seg av muligheten i stor grad. Det var snakk om sykle en del ritt på lavere nivå, slik at de unge rytterne skulle få utvikle seg.
Var på gang i vinter – så begynte problemene igjen
Halvorsen var også et år innom EF Education First, før han bestemte seg for å bryte ut av avtalen og «vende hjem» til Uno-X Pro Cycling.
Det er noe han aldri har angret på.
– Nei, nei. Jeg tipper det er drømmen for alle norske syklister å sykle på et norsk profflag. Det er noe helt eget, i positiv forstand, for å si det sånn. Jeg tror vi skal være vanvittig glade for at de bruker så mye ressurser på det og bidrar så mye til norsk sykkelsport. Det er utrolig, mener han.
Vi skal heller ikke så langt tilbake i tid for å finne forrige periode der det kun var grønne piler rundt nordmannen.
På vei inn mot årets vårklassikerne uttalte trener Espen Aareskjold forsiktig: «Du kan skrive at jeg ikke har sett ham mer stabil i treningsarbeidet så lenge vi har samarbeidet».
Etter DNF (did not finish) i Paris-Roubaix, ble det imidlertid stille rundt Uno-X-rytteren.
Så hva var det egentlig som skjedde?
– Jeg kom inn i Arenberg. Jeg vet ikke om du husker den store velten som gikk der, men jeg var i hvert fall involvert i den. Det var rett i sykebilen og å sy noen sting i armen, forteller Halvorsen.
Alexander Kristoff har meldt pass til årets EM landevei, men det er likevel en sterk tropp med medaljehåp i flere klasser, som reiser til Drenthe i Nederland.
– Rett i forkant av det rittet ble det meldt at du var skikkelig på glid igjen, hvor frustrerende er det da at karrieren ser ut til å ende med «DNF i Roubaix»?
– Jeg følte at vinteren var veldig fin og jeg følte at formen var veldig bra. Jeg ble litt syk foran Gent-Wevelgem og de rittene der. Jeg skulle kanskje ha ønsket at jeg fikk litt bedre resultater, men det var ikke så verst heller.
– Overgangen fra vår- til sommerhalvåret, hva skjedde der?
– Jeg har slitt med sykdom. Jeg har prøvd å komme meg tilbake, men har aldri kommet inn i den gode sonen. Jeg har ikke hatt tid nok til å komme meg skikkelig tilbake i slag. Det er litt sånn når man ikke greier å få til gode sesonger, ikke greier å være på topp. Da kan man like greit finne på noe annet å gjøre, sier han.
– Det er litt morsommere når man får til noen gode resultater, strekker han seg til å si.
Hard og krevende idrett
Det er stort sett luftveisinfeksjoner som har plaget Halvorsen. Perfeksjonist som han er, så vet han også at nivået internasjonalt er så høyt at du er avhengig av at kroppen fungerer.
– Man må være 100 prosent og slike ting. Man merker det ikke så mye hvis man sitter på kontoret og er 80 prosent. Det er kanskje ingen som merker det om du gjør litt mindre i fire-fem dager, men det gjør man fort når man driver med toppidrett. Det er utrolig. Sykkelsporten er en vanvittig hard og krevende idrett, mener han.
For en syklist som er flasket opp som spurter, og der alt greier seg om å vinne sykkelritt, så var til slutt ikke motivasjonen der for å brette opp ermene og kjempe videre.
– Nå blir det å sitte hjemme og plassere pengene på nettspill, fleiper han.
– Neida, nå blir det på en måte å starte opp et nytt kapittel, der man slutter å drive med noe man har gjort de siste 10-15 årene, og til noe helt nytt. Man må bare ta det på strak arm.
– Har du noen konkrete planer?
– Det blir nok økonomistudier på BI i Oslo. Man må jo ha studier i bunnen for å få seg en vanlig jobb, men jeg har ikke tegnet opp noen videre yrkesvei ennå. Det får man ta litt etter hvert, sier han.
Doffen: – Ble knust av Wærenskjold
Halvorsen forteller at det nok skal en del til for å se ham i Uno-X-drakta utover høsten.
I kontrakten med det norske profflaget har han forpliktet seg ut inneværende år.
Det norske profflaget er en dynamisk materie. I etterkant av Tour de France-debuten har flere av rytterne begynt å ta store steg. For Halvorsen, som ikke har kunnet trene skikkelig de siste månedene på grunn av helseplager, begynner luka opp å bli stor.
– Det er egentlig ikke noe nytt rundt Kristoffer. Han har vært litt plaget av sykdom gjennom karrieren hans. Jeg tror nok det har vært en slag strid inne i ham selv i vanskelige perioder. Om det er dette hans skal drive med. Han har holdt på i mange år og opplevd en hel del. Samtidig skal vi også huske på at utviklingen av lagene skjer på et stadig høyere nivå. Nå er det åtte ryttere som har kjørt Tour de France, og gapet mellom de beste og de nest beste blir større og større. Det skjer ikke over natta. Det er en lang prosess, men han har samtidig falt ut av konkurranser på grunn av plagene hans ved gjentatte anledninger. Han er ikke på nivået til noen av de andre rytterne lenger, mener Van Oudenhove.
Dette er naturlig nok også «Doffen» klar over selv. I treningsmiljøet hans hjemme i Kristiansand, ser han blant annet hva slags jobb Søren Wærenskjold og Stian Fredheim legger ned.
– Jeg husker bare når jeg kom på samling og møtte Søren i Spania i desember/januar. Det kommer noe godt ut av det når du holder deg sykdoms- og skadefri for å si det sånn. Jeg husker da vi hadde spurttrening og han knuste hele gjengen på alt. Man merker at det er utrolig mye bra som skjer, spesielt nå i etterkant av Tour de France hvor man ser at resultatene bare begynner å ramle inn. Det tror jeg bare vil fortsette framover, forteller han.
For en vinnerskalle som Halvorsen var det naturligvis litt tøft å se lagkameratene debutere med Grand Départ i Bilbao denne sommeren.
– Jeg synes de gjorde en meget god forestilling, lyder dommen.
– I spurtfinalene. Greit, man hadde litt utur på de siste 200 meterne, og fikk ikke alt til å klaffe 100 prosent. Men man var jo i hvert fall oppi der mot alle de beste og kjempet om et godt resultat, analyserer han.
– Var det verre å se det på TV enn klatreetappene, eller vice versa?
– Jeg synes det var noen sinnssykt kule etapper underveis, og det var heller ikke typiske «TV-brudd» man gikk i. På fjelletappene var jeg bare happy: «Uff a’ meg, lykke til gutter!». Men man blir engasjert selvfølgelig. Man blir veldig glad når de får det til på en god måte, selv om det ikke ble etappeseier.
Så for seg en karriere som toppspurter
Halvorsen varsler at han etter hvert kommer til å ta noen steg vekk fra sykkelsporten, og at han ikke kommer til å dukke opp i en rolle som trener eller sportsdirektør med det første.
– Ikke akkurat for øyeblikket, nei. Jeg elsker sykkelsporten og kommer til å følge mye med på det. Du skal «aldri si aldri», men akkurat nå tenker jeg at det blir greit å gjøre noe annet også.
For Van Oudenhove er det på en måte litt sårt å ta farvel med kristiansanderen.
– Etter at han ble verdensmester kunne jeg helt klart se for meg at han ble en type som Dylan Groenewegen. At han hadde en glimrende karriere foran seg som spurter. Jeg hadde helt klart troen på det. Så skal det også sies at jeg alltid har hatt et bra forhold til Kristoffer. Jeg blir ofte glad i folk som kan sykkelsporten inn og ut, og han var definitivt en av dem.
– Det styrket troen min på at han kunne nå langt. Han var en av dem som virkelig forstår seg på sykkel, sier den belgiske sportsdirektøren i Uno-X.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.