KLAR: Katrine Aalerud ser frem til sitt første ritt i Uno-X. Foto: Wordup Projects
Lesetid: 5 minutter
29-åringen fra Vestby har vært en av de norske rytterne som flittigst har brukt høydesamlinger i sin trening, og de siste årene har hun brukt mye tid i høyden både på Teide (Tenerife) og i Andorra.
Men mens "alle" var på Teide i januar, tok Aalerud og to lagvenninner turen over Atlanteren, for å forberede seg til sesongstart.
– Uno-X hadde allerede tenkt at de egentlig skulle til Rwanda eller Teide, men på Teide var det fullt. Da fikk jeg overtalt dem til at Colombia var et bedre alternativ, selv om jeg ikke har vært der selv, men jeg kjente folk der og flere som hadde en god opplevelse fra å ha høydetrening der, forteller Aalerud til Landevei.
Sammen med Amalie Dideriksen og Anouska Koster, samt trener Jelle de Jong, dro hun dermed til Colombia, og trente tre uker i utkanten av La Ceja, en times biltur sørøst for Medellín.
Byen ligger på 2 200 meters høyde og er stedet hvor blant andre Fernando Gaviria (Movistar) og Sergio Higuita (Bora-hansgrohe) er født og oppvokst.
Aalerud var svært fornøyd med forholdene.
– Det sto til mine forventninger, og mer. Jeg hadde en følelse av at man var på havnivå siden man på en måte var nede. Selv om vi bodde på 2 150 meter over havet, så bodde vi i en landsby og kunne kjørte flatt, med både korte og lengre bakker rundt.
Det høyeste punktet i umiddelbar nærhet var 2 600 moh., mens de også kunne sykle ned til 700 moh., mens litt lenger unna lå muligheten for å sykle et fjell opp til 4 000 moh.
– Merket dere noe til sykkelgalskapen Colombia er kjent for?
– Man kunne merke at de var ekstremt glade i syklister. Syntes det var litt gøy hvor stort sykkel er der nede! Vi møtte på noen group rides med over 200 stykk på motorveien. Helt normalt, sier hun lattermildt.
Mer variasjon enn Teide
I løpet av sine tre år sammen i Movistar, pleide Aalerud et nært vennskap med Annemiek van Vleuten, som la opp ett fjorårets sesong.
Van Vleuten har imidlertid droppet Teide i årene etter og i stedet dratt til nettopp Colombia, som hun har uttrykt stor kjærlighet for.
Etter sitt første opphold der, kan også Aalerud tenke seg å reise tilbake for flere høydesamlinger.
Til sammenligning med Teide, er variasjonen og mulighetene bedre. På vulkanen på Tenerife er det begrenset med muligheter, og ofte bare ned fra høyden og så sykle opp igjen.
– For min del var det bedre. Man merker ikke at man er i høyden på en måte. Siden det er i en landsby med ting rundt. Kafeer og andre ting. Pluss at man kan kjøre runder flatt uten å måtte ned.
– På Teide er man mer låst. Man blir kjørende frem og tilbake, og det er alltid litt bakker uansett når man skal kjøre mest mulig opp. Og at det ikke skjer så mye rundt hotellet på toppen.
Colombia ligger seks timer bak oss på klokka, men tidsforskjellen ble jevnet noe ut ved å ha tidlige treninger, fra kl. 07.30.
Felix Ørn-Kristoff sto plutselig med tilbud fra de aller fleste U23-lagene. Da var spesielt ett krav viktig for 17-åringen – som vraket blant andre Uno-X.
– Jeg er en person som har tvilt mye på meg selv. Annemiek har hjulpet og har fått meg til å stole mer på meg selv, og at jeg kan mer enn jeg tror. Jeg tror jeg skal jobbe litt mer med det. Har du ikke troen på deg selv, så klarer du det heller ikke. Jeg er nødt til å finne tilbake litt til lekenheten jeg hadde før, sa hun da.
De siste sesongen i Movistar ble preget av skader og sykdom, i tillegg til at hun ble syklende mye som hjelperytter.
Etter overgangen til det norske profflaget har hun jobbet en del med lagets mentale trener, Karina Andersen Aas.
Nøkkelordene som har blitt jobbed med er «self talk», «self image» og «behaviour».
– Jeg har jobbet for å være mer klar over min egen mentalitet. Hvorfor jeg handler som jeg gjør og hvor jeg kan endre tankesettet for å stole mer på meg selv også. Føler det har funket. Blir spennende å se om jeg klarer å holde fokuset i action også, men det er ikke noen man kan trylle og som skjer på en-to-tre. Det er noe jeg må jobbe med jevnlig fremover for å kunne se resultatet av det.
– Jeg føler meg selvsikker på hvem jeg er av sykkelen, men noen ganger kan de samme tvilene som er store på sykkelen være noen av de mindre man har av sykkelen.
(artikkelen fortsetter under bildet)
– Superklar
Den første testen venter i Setmana Ciclista Valenciana, som starter torsdag (15. februar) og går over fire etapper.
Trioen fra Colombia, Aalerud, Dideriksen og Koster skal alle i aksjon, samt Joss Lowden, Rebecca Koerner, Solbjørk Minke Anderson og Marte Berg Edseth.
– Jeg er superklar! Gleder meg til å starte sesongen for Uno-X, det blir kult, sier Aalerud.
Mens laget går for Dideriksen på første og siste etappe, er det gode muligheter for å få testet for Aalerud til å teste klatrebeinapå både på andre og tredje etappe.
Tredje etappe til Xorret de Catí avsluttes med en tre kilometer lang utforkjøring, men før det skal rytterne over Puerto de Xorret de Catí, som stiger i 3,9 kilometer med 11,2 prosent.
– Jeg vil kjenne på hvordan formen min er. Et bra sammendrag blir bare en bonus, så jeg kommer inn med lave skuldre. Jeg gleder meg til å teste om jeg er i rute til mine mål, sier 29-åringen, som har plukket ut Ardenner-klassikerne og Tour de France som sine to store sesongmål.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.