BRUDD: Katrine Aalerud syklet flere uker med brudd i ryggen. Foto: Foto: X.Pereyron
Lesetid: 4 minutter
Mens flere av lagvenninnene trøkker til på brosteinen i Belgia, sitter Katrine Aalerud hjemme i Andorra på rulla og trener helt rolig.
En velt i Strade Bianche skulle vise seg mer alvorlig enn antatt. Først nå søndag, tre uker senere, ble det etter en røntgenundersøkelse blant annet påvist brudd i den nederste ryggvirvelen.
– Nå blir det rulla i noen dager. Jeg må til en spesialist før jeg eventuelt får grønt lys til å kjøre hardt. Jeg har en veldig god base fra vinteren, så håper at de kan se at jeg er good to go. Siden jeg har ikke smerter lenger, så jeg har troen, forteller Aalerud til Landevei.
«Troen» handler om å rekke et av sesongens store mål, Ardennerklassikerne Flèche Wallonne (17. april) og Liège-Bastogne-Liège (21. april).
– Det er et stabilt brudd sånn jeg har forstått det.
– Det verste er å stresse nå. Da blir sesongen bare verre. Jeg må ta tid, selv om jeg motsier meg selv litt der. Er jo lov å håpe at jeg kan rekke Ardennene, men på en forsvarlig måte.
– Trodde bare det var såre muskler
Aalerud tråkket i gang sesongen med Setmana Ciclista Valenciana i midten av februar, uten de helt store resultatene, men 29-åringen følte hun formmessig var på god og riktig vei mot målene senere i sesongen.
Hennes neste ritt, Strade Bianche, endte imidlertid i en velt litt over halvveis i det 137 kilometer lange grusrittet.
Vestby-jenta fikk seg en ordentlig trøkk i ansiktet og en solid hevelse, og måtte også sy noen sting i albuen, men trodde først hun hadde sluppet unna kun med skrubbsår.
Dagen etter syklet hun inn til en 19. plass i éndagsrittet Trofeo Oro.
Ryggen var vond, men kun når hun ikke syklet, så det ble ikke gjort noen videre undersøkelser. Dermed fortsatte også treningen som normalt
– Jeg klarte jo å sykle ritt dagen etterpå, så man tenker jo ikke over at det var noe mer enn såre muskler. Var vondt å gå, men vanlig det etter en hard krasj. Jeg trodde det verste at jeg måtte sy på albuen og that's it.
Halvannen uke senere var hun tilbake i aksjon i Tour de Normandie, hvor en ny velt på den andre etappen sørget for at smertene blusset opp igjen.
– Det var en ganske myk velt. Jeg tenkte kanskje det eventuelt var et ribbein eller noe jeg hadde tatt, som ble slått opp igjen. Det var merkelig at den intense smerten skulle komme av det myke veltet.
I tillegg hadde hun på den innledende tempoen i rittet kjent smertene på den humpete veien.
– Så det var da det slo meg litt at jeg kanskje hadde tatt ribbenet. Så da fikk jeg ikke lov til å ta å starte neste dag. Hadde egentlig ikke så lyst , siden jeg følte at all energien plutselig var ute. Men dagen etter begynte jeg å tenke at det hadde vært kjekt å prøve, og kanskje jeg bare var litt pysete dagen før og overtenkte det. Men jeg fikk ikke lov av Lars (Andersen, lege, red.anm.) til å fortsette og denne gangen så lovet jeg å ta en scan.
Dermed sto hun av, og de senere undersøkelsene viste altså bruddskader i ryggraden.
– Hva tenkte du da det viste seg å være brudd?
– Egentlig ikke så mye. Jeg fikk bare bekreftet at det var en grunn til at den såre muskelen ikke ville helt gi seg så raskt. Situasjonen før og etter er jo den samme om hvordan jeg føler meg. Så et bilde endrer ikke så mye.
Men den nye Norgesrekorden til Mads Furenes blir ikke stående: Han er for ung. Drømmen til 14-åringen er verdensrekord på en time for juniorer.
Spesialist neste
Inntil Aalerud har fått klarsignal av en spesialist, har hun fått ordre om å trene minimalt, i frykt for å gjøre skaden verre.
Laget jobber nå med å oppdrive en spesialist i Andorra. Hvis ikke blir det en tur til en spesialist i Belgia.
Inntil da blir det rulla.
– Er du klar for å gjøre jobben på rulla, om det er det som må til?
– Jeg må vel det da, men håper ikke det, sånn som jeg føler meg nå. Da blir det vanskelig. Isåfall håper jeg på drittvær her i Andorra. Da er valget enklere å sitte inne, sier hun lattermildt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.