BRUDDKONGE: Thomas de Gendt trives så godt i brudd at han er klar for å kjøre ultraløp når han legger opp. Foto: Cor Vos.
Lesetid: 3 minutter
Lotto Soudal-rytteren Thomas De Gendt er kjent som selve sykkelfeltets bruddkonge. Belgieren, og tilnærmet alle av de femten proffseirene i karrieren kommer fra brudd.
I selvbiografen treffende nok kalt Solo, forteller han mer om at han liker å ligge alene i front. Når karrieren er over, har han planer om å fortsette med det.
Sammen med lagkompis og landsmann Tim Wellens har De Gendt tidligere lagt ut på flere bikepacking-turer, som duoen passende nok har kalt for «The Final Breakaway».
Nå sikter belgieren enda høyere, når han forteller at han har fattet interesse for ultrasykling.
– Jeg liker å gjøre ekstreme ting og det å tøye grenser. I 2019 syklet jeg alle tre Grand Tours, noe som jeg trodde ville være ekstremt hardt. Men det kjentes faktisk ganske greit. Ekstremturer er en annen grense som jeg kan tenke meg å teste, forteller han til landevei.no.
Siden sykkelhipstere som Lachlan Morton og Alex Howes fra EF Pro Cycling for to år siden begynte å delta i langdistanse kross- og grusritt som Dirty Kanza eller Badland Cycling Classic, har interessen for ultrasykling blant proffsyklister skudd i været.
De Gendt selv har aller mest lyst å ta for seg selve kongen av ultradistanser, Transcontinental Europe.
Ritt som Transcontinental kan jeg tenke meg å bli med på. Da sykler du i 16 timer eller rundt 400 kilometer per døgn. Fjorårets vinner syklet 4000 kilometer på ti dager. Det har jeg lyst til å prøve meg på, sier han.
JOVIAL: drømmer om å kjøre Transcontinental sammen med amatørene når han legger opp. Foto: Cor Vos.
En skulle kanskje tro at en eksproff vil være overlegen i et ultraritt, men akkurat den disiplinen handler om en hel del annet enn å sykle fort.
Du skal også trives med å være trøtt – sjukt trøtt.
– På Transcontinental er ikke utfordringen det å sykle fort, men å sykle mye. Gjennomsnittshastigheten er bare på 26-27 km/t, men det blir noe annet når du gjør det i 16 timer. De beste bruker jo ikke mer enn tre timer for å spise og hvile. Så sover de bare i fire til fem timer. Det er kanskje greit i tre-fire dager, men å holde på sånt i ti dager er heftig, sier han.
Lotto Soudal-proffen er dog klar over at han først må overvinne noen terskler og steppe opp gamet noen hakk for i det hele tatt å være konkurransedyktig i ultrasykling.
–Jeg foretrekker nok heller en hotellseng fremover å sove ute i villmarken. Men det går jo an å venne seg gradvis til det. Når Tim og jeg var på bikepacking i Montañas Vacias, fortalte guiden vår at han pleide å sove i telt til å begynne med. Etter hvert lot han teltet være åpent og til slutt brukte han bare sovepose. Jeg må nok også ta det steg for steg, sier han.
De Gendt kan også melde at det var lite som manglet til at også han hadde stilt til start i ett av de mest ekstreme krossritt på kalenderen, GBDuro. Dette krossrittet går faktisk på tvers av hele Storbritannia, og er alt annet enn vi er vant til fra krossproffenes timeskonkurranser.
– Folkene i GBDuro sendte meg faktisk en invitasjon og sa at de ville holde av en plass til meg i rittet. Dessverre gikk arrangementet parallelt med Tour de France, så det var ikke mulig for meg å delta. Men det ser veldig fint ut og jeg ville gjerne prøvd meg på ritt som dette en gang, sier han.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.