De norske lagene har foreløpig ikke tenk å følge etter tiltaket, som av mange oppleves som drastisk.
– Dette er ikke noe vi har drøftet, mest fordi vi ønsker å ha mennesker som utøver sunn fornuft, også når det gjelder alkohol. Det er bare ikke vår stil å innføre et forbud. Personlig synes jeg det er helt greit at en mekk tar en øl etter å ha vasket sykler i seks timer i regnværet, sier sjef i Uno-X sykkel, Jens Haugland.
De har både norske og utenlandske ansatt i støtteapparatet, og ønsker ikke å legge føringer for hva noen gjør etter endt arbeidsdag. De har mer tro på verdistyrte ansatte enn regelstyrte.
Lotto har riktignok unntak fra alkoholforbudet ved seiere eller bursdager. I likhet med Lotto, også Haugland vil benytte en seier til et glass, av litt andre årsaker.
– Hver gang vi vinner, tar jeg et glass champagne. Det er ikke så ofte vi tar store seiere så jeg må det. Det er ekte champagne, og det setter jeg på kontoen for egen forfengelighet, ikke lagets størrelse, sier han.
NEI FRA JOKER
– Alkoholforbud har ikke vært et tema til nå for oss, men det er alltid aktuelt - for idrett og alkohol hører ikke sammen. Men det er ikke noe vi har tatt stilling til, for det er ikke et problem for oss, sier Stian Remme, sportsdirektør i Joker - Fuel of Norway.
– Hvorfor tror du dette er innført i Lotto nå? – Jeg vet ikke, men jeg vil tro at det er et større problem enn noen kanskje tenker. De er et belgisk lag, og belgisk kultur handler om å spise godt, alkohol og øl. Det er det folk tenker på når de er i Belgia.
– Forbudet til Lotto gjelder ikke bare for ryttere, men absolutt alle, inkludert massører og mekanikere. Skal ikke en mekaniker få ta seg en øl etter en 12-timersdag? – Man er på jobb når man er mekaniker for et lag, men om man er på jobb 24-7 er spørsmålet. Det må være lov til å ta en øl når en er fire uker på reise, det er få arbeidsplasser som forbyr det. Jeg kan ikke si til noen at de ikke skal touche alkohol fire uker når vi reiser, vi er ikke der, sier han.
INGEN UTFORDRINGER FOR COOP
Team Coop er Stavanger-regionens spydspiss, men kulturen på Vestlandet er så godt som identisk med Østlandet.
– Nei, det har ikke vært et tema, sier Team Manager Jan Erik Fjotland når vi spør han om laget har vurdert et alkoholforbud.
– På ritt er det ingen ryttere som drikker alkohol, men ledere gjør det typ på kveldstid etter at arbeidet er gjort. Da er arbeidsdagen over. Også vi har et belgisk støtteapparat, og inntil videre har vi ikke sett noen grunn til å sette begrensninger om at de ikke kan ta seg en øl, sier han.
Fjotland har vært med i sykkelsporten en mannsalder, og forteller at med økende profesjonalisering har problemet avtatt.
– Slik jeg ser det var dette et stort problem før i tida. Da var det var færre folk som var ansatt, og det var ingen profesjonelle soigneurer med. Det var gjerne foreldre og ledere i klubber og lag, og de var sjelden i utlandet, eller i Norge for den saks skyld. Da var det større kultur for å ta seg en fest på lørdag og kjøre følgebil på søndag, forteller han. – Og hvordan er det i dag? – De jeg treffer på ritt er på ritt 150 dager i året, og dette er jobben deres. De har sine rutiner de forholder seg til. De er oppe klokken syv og sjekker at alt er i orden, og det er ingen fester heller, sier han.
GINO VAN OUDENHOVE UENIG I FORBUDET
Gino van Oudenhove er sportsdirektør i NTT Procycling, og leder for Edvald Boasson Hagen og Rasmus Fossum Tiller.
Gino har bodd i Norge i 20 år, men han er belgisk statsborger og har en bror som jobber som mekaniker i Lotto-Soudal. Han er ikke enig i valget til Lotto:
– Nei, og jeg ser ikke noen grunn til hvorfor vi skulle vurdere et forbud. Jeg må si at hvis det har vært folk før i tiden som har hatt problemer må det få konsekvenser, men vi er voksne folk og må vurdere dette selv. For meg er det så enkelt som at du kan ikke møte opp full på jobb, sier han.
Gino har vært i sykkelsporten hele livet, og sett det meste. Selv med familie i Lotto og inngående kunnskap og erfaring fra ulike lag, vet han ikke hva som er den utløsende årsaken til forbudet.
– Min personlige oppfatning er at det trolig har vært noen episoder, og til slutt har man sagt at «nå skal ingen drikke». Men jeg synes dette blir litt barnehage. I et management mener jeg at du må gå på enkeltpersoner det gjelder eller ta smågruppene. Jeg kan ikke huske at dette har skjedd tidligere i noe lag, sier han.
Og i et belgisk lag, risikerer en kanskje mer enn et nordisk ved et alkoholforbud.
– Jeg kan se for meg at det blir ganske dårlig atmosfære hvis dette er resultatet av en eller to som ikke oppfører seg, og så går det ut over alle. Det kommer til å være ampert, altså. Men jeg er ikke der, og jeg vet ikke hvorfor det er sånn.
– Men om du hadde vært manager, hadde du løst det med et forbud? – Det vet jeg jo ikke, for jeg er jo ikke i den situasjonen. Men jeg drakk to glass vin i går kveld, så mest sannsynlig ikke.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.